Δεκαεννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κάιρο όταν κόπτες χριστιανοί διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν σταυρούς και εικόνες του Ιησού, ενεπλάκησαν σε σφοδρές συγκρούσεις με άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας, ανέφεραν ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, σε ένα νέο ξέσπασμα της διαθρησκευτικής βίας στη χώρα, όπου οι πολιτικές ταραχές δεν έχουν κοπάσει.
Οι χριστιανοί, που διαδήλωναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση σε μια εκκλησία, πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ και πυρπόλησαν αυτοκίνητα καθώς πυκνός καπνός υψωνόταν από πολλούς δρόμους. Τα επεισόδια ήταν από τα βιαιότερα μετά τη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο.
Εκατοντάδες άνθρωποι ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με ρόπαλα σε μια γέφυρα του Καΐρου. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν αργότερα στην πλατεία Ταχρίρ, εστία της εξέγερσης του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δυνάμεις του στρατού κινήθηκαν προς την περιοχή.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς τραυματίστηκαν 150 άνθρωποι.
Τα επεισόδια σημειώνονται μόλις μερικές εβδομάδες πριν από την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου.
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. Ο πρωθυπουργός Ισάμ Σαράφ δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ηγεσίες των υπηρεσιών ασφαλείας, του στρατού, της κοπτικής εκκλησίας και μουσουλμάνους πνευματικούς ηγέτες σε μια προσπάθεια να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο.
“Ο μόνος που επωφελείται από τέτοια γεγονότα και πράξεις βίας είναι οι εχθροί της επανάστασης του Ιανουαρίου και οι εχθροί του αιγυπτιακού λαού, του μουσουλμανικού όσο και του χριστιανικού”, ανέφερε ο Σαράφ μέσω της προσωπικής του σελίδας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Οι κόπτες–που αποτελούν περίπου το 10% των 80 εκατ. πολιτών της Αιγύπτου–βγήκαν στους δρόμους κατηγορώντας ισλαμιστές εξτρεμιστές για την μερική κατεδάφιση μιας εκκλησίας στην Ασουάν την περασμένη εβδομάδα. Απαίτησαν να καθαιρεθεί ο κυβερνήτης της επαρχίας.
Ένας από τους διαδηλωτές, ο Ταλάτ Γιούσεφ, 23 ετών, είπε ότι “διαδηλώναμε ειρηνικά”, προσθέτοντας πως “όταν φθάσαμε στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, ο στρατός άρχισε να ρίχνει χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά”. “Ο στρατός υποτίθεται ότι μας προστατεύει”, πρόσθεσε.
Η πληροφορία ότι ο στρατός χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά εναντίον διαδηλωτών δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί.
Εκτός του Καΐρου, εκατοντάδες κόπτες διαδήλωσαν και στην Αλεξάνδρεια , φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, που κυβερνά τη χώρα, και του επικεφαλής του στρατάρχη Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι.