100 φακέλους του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας για τις πολιτικές κράτησης σε στρατόπεδα στο Ιράκ και το Γκουαντάναμο άρχισε να δημοσιεύει ο ιστότoπος WikiLeaks.
Ο ιστότοπος WikiLeaks άρχισε να δημοσιεύει σήμερα υλικό που όπως ανέφερε περιλαμβάνει περισσότερους από 100 φακέλους του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας οι οποίοι αναφέρονται λεπτομερώς στις στρατιωτικές πολιτικές κράτησης σε στρατόπεδα στο Ιράκ και στη βάση στον Κόλπο του Γκουαντάναμο τα έτη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου εναντίον αμερικανικών στόχων.
Σε ανακοίνωσή του το WikiLeaks επικρίνει τους κανονισμούς που, όπως αναφέρει, οδήγησαν σε καταχρήσεις και ατιμωρησία και κάλεσε τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα να χρησιμοποιήσουν τα έγγραφα για την έρευνα αυτού που αποκάλεσε “πολιτικές ασυδοσίας”.
Η δήλωση επικαλείται τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ο οποίος δήλωσε: “Οι ‘Πολιτικές Κρατουμένων’ δείχνουν την ανατομία του θηρίου η οποία είναι οι μετά την 9/11 φυλακίσεις, η δημιουργία ενός σκοτεινού χώρου όπου ο νόμος και τα δικαιώματα δεν εφαρμόζονται, και όπου τα άτομα μπορούν να κρατούνται χωρίς ίχνος, όπως αυτό βολεύει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας”.
“Δείχνει τις υπερβολές των πρώτων ημερών του πολέμου εναντίον κατά του άγνωστου ‘εχθρού’ και πώς οι πολιτικές αυτές ωρίμασαν και εξελίχθηκαν, και τελικά κατέληξαν σε μια μόνιμη κατάσταση εξαίρεσης που οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκουν τώρα το εαυτό τους μέσα σε αυτήν, μια δεκαετία αργότερα”.
Ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Λονδίνο δήλωσε ότι δεν έχει να κάνει άμεσα κάποιο σχόλιο.
Τον Ιανουάριο, η εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αψηφούν το διεθνές δίκαιο στο Γκουαντάναμο με την κράτηση εκεί ατόμων με αυθαίρετο τρόπο και επ’ αόριστον.
Ο ιστότοπος WikiLeaks ανέφερε επίσης ότι ορισμένα από τα έγγραφα που δίνει τώρα στην δημοσιότητα αφορούν ανακρίσεις κρατουμένων, και δείχνουν ότι η άμεση σωματική βία ήταν απαγορευμένη.
Πρόσθεσε όμως ότι τα έγγραφα κατέδειξαν “μια επίσημη πολιτική τρομοκράτησης των κρατουμένων κατά τις ανακρίσεις, που συνδυαζόταν με μια πολιτική καταστροφής των ηχογραφήσεων της ανάκρισης, που έχει οδηγήσει σε κατάχρηση και ατιμωρησία”.
Διαβάστε
Ασάνζ: Πιστεύω δε θα με εγκαταλείψουν εδώ
H ζωή του ιδρυτή του wikileaks έγινε ταινία!