Την βήματα κατά την «επόμενη μέρα» των «δημοψηφισμάτων» σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα φαίνεται πως αναζητούν τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία.
Τα «δημοψηφίσματα» αυτά που ανακοινώθηκαν, διοργανώθηκαν και «περιφρουρήθηκαν» από πάνοπλους Ρώσους στρατιώτες και τους ρωσόφιλους συνεργούς τους, δεν αναγνωρίζονται από κανέναν διεθνή οργανισμό, καμία δυτική χώρα, ενώ αποστάσεις έχουν πάρει ακόμη και σύμμαχοι ή «φίλοι» της Ρωσίας, όπως η Τουρκία ή η Κίνα.
Ωστόσο η Μόσχα δείχνει αποφασισμένη να «τραβήξει το σχοινί», απειλώντας ακόμη και με χρήση πυρηνικών όπλων, όπως έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον οποίο «κάλυψε» πλήρως και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Από την πλευρά της η Ουκρανία επιμένει στη γραμμή της μη αναγνώρισης των «δημοψηφισμάτων», θέλοντας να βάλει στο «παιχνίδι» και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την σκηνοθεσία των «δημοψηφισμάτων» προσάρτησης στις τέσσερις υπό ρωσική κατοχή περιοχές και δήλωσε ότι οι κινήσεις της Μόσχας δεν θα μεταβάλουν τις ουκρανικές ενέργειες επί τους πεδίου των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Μιλώντας μετά την συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά που επισκέπτεται το Κίεβο για τρίτη φορά από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, ο Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι οι ατομικές κυρώσεις δεν αρκούν ως τιμωρία για τα «δημοψηφίσματα» που στήθηκαν από την Μόσχα ως πρελούδιο στην προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας.
«Δεν αρκεί να περιορισθούμε σε διακοσμητικά μέτρα … όσο πιο ήπια είναι η αντίδραση στα υποτιθέμενα δημοψηφίσματα, τόσο μεγαλύτερο το κίνητρο της Ρωσίας για να προχωρήσει σε κλιμάκωση και να προσαρτήσει περισσότερα εδάφη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Στο περιεχόμενο του όγδοου πακέτου κυρώσεων, θα δούμε πόσο σοβαρά λαμβάνει υπ’ όψιν το πρόβλημα των δημοψηφισμάτων η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.
https://twitter.com/MinColonna/status/1574728226106220552?s=20&t=MbZYpBXrtQ44gAZS8jatgw
Το Κίεβο και οι δυτικές χώρες καταγγέλλουν ως παράνομα και προϊόν απάτης τα «δημοψηφίσματα».
«Οι ενέργειες του Πούτιν δεν θα έχουν καμία επιρροή στην πολιτική, την διπλωματία και τις ενέργειες επί του πεδίου της μάχης της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γαλλίδα ομόλογό του.
Η Κατρίν Κολονά δήλωσε από την πλευρά της ότι η υποστήριξη της Γαλλίας είναι πολύ σημαντική και περιλαμβάνει ανθρωπιστική, οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική βοήθεια ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Η Ρωσία είναι όλο και περισσότερο απομονωμένη. Κανείς δεν υποστήριξε την εισήγησή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το αφήγημά της είναι ασυνάρτητο», είπε η Κατρίν Κολονά. «Τόσο που αναρωτιόμαστε αν ο Ρώσος συνάδελφός μας τα πίστευε αυτά που έλεγε. Όλοι βλέπουν ότι η Ρωσία βυθίζεται όλο και περισσότερο σε αδιέξοδο, είτε στρατιωτικά είτε απέναντι στον λαό της».