Δεκαεννέα άνθρωποι, εκ των οποίων δεκαεπτά τουρίστες, έπεσαν νεκροί από πυρά έξω από το κοινοβούλιο της Τυνησίας.
Οι δύο ένοπλοι που εξαπέλυσαν την επίθεση στο Μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας σκοτώθηκαν στην επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας για την απελευθέρωση των 30 ομήρων, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας, όλοι οι όμηροι που κρατούνταν μέσα στο κτίριο απελευθερώθηκαν.
Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν Πολωνοί, Ιταλοί, Γερμανοί και Ισπανοί τουρίστες, είπε ο πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ.
Δύο ώρες αφότου ξεκίνησε η επίθεση οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο Μουσείο Μπάρντο, που βρίσκεται δίπλα στο κοινοβούλιο της χώρας και σκότωσαν τους δύο δράστες. Η επιχείρηση της αστυνομίας έληξε με την απελευθέρωση των ομήρων, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν επίσης ένας αστυνομικός και ένας Τυνήσιος πολίτης ενώ μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν Ιταλοί και Πολωνοί τουρίστες.
Όπως μετέδωσε η Mirror, ένα ευρωπαϊκό κρουαζιερόπλοιο έφτασε στην Τυνησία την περασμένη Τετάρτη και σήμερα ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη των τουριστών στο μουσείο “Bardo” την ώρα που έγινε η επίθεση.
Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες στις οποίες διακρίνονται δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι αλλοδαποί και ένας άνδρας που κρατάει ένα παιδί, να τρέχουν για να βρουν καταφύγιο ενώ την ίδια ώρα οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβολούσαν στον αέρα για να καλύψουν τη διαφυγή τους.
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Wataniya 1 διαβεβαίωσε ότι όλοι οι επισκέπτες του μουσείου έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια από το χώρο.
Ένας υπάλληλος του Μουσείου επιβεβαίωσε ότι οι δράστες αρχικά άνοιξαν πυρ εναντίον των τουριστών έξω από το κτίριο και στη συνέχεια όρμησαν μέσα σε αυτό.
Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας είπε ότι μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν και δύο Ιταλοί, ενώ άλλοι 100 Ιταλοί απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, χάρη στη βοήθεια της τυνησιακής αστυνομίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ότι “μέχρι στιγμής” έχει εξακριβωθεί ότι τραυματίστηκαν τρεις Πολωνοί πολίτες.
Nouvelle photo des otages du musée du #Bardo … Toujours pas du confirmation sur la mort de 4 d’entre eux. #Tunisie pic.twitter.com/WsXHB21kDQ
— Med Dhia Hammami (@_med_Dhia) March 18, 2015
Δύο τουρίστες που τραυματίστηκαν, διακομίστηκαν στο πλησιέστερο νοσοκομείο, το “Charles Nicolle”.
#Tunisie : Arrivée de deux touristes à l’hôpital Charles Nicolle #AttaqueBardo #Brado http://t.co/KI8r4Ddc0N pic.twitter.com/MOy0Dum3p0
— Keep Calm ! (@KeepCalmTn) March 18, 2015
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ
Here is the scene at the Bardo compound in Tunisia as hostages escape terror attack pic.twitter.com/d05GbuiA6T
— Borzou Daragahi (@borzou) March 18, 2015
Ένας αξιωματούχος από το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας ανέφερε ότι δύο Ιταλοί έχουν τραυματιστεί. Στο σημείο βρίσκονταν περίπου 100 Ιταλοί τουρίστες, οι οποίοι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια της τυνησιακής αστυνομίας.
Το Μουσείο Μπάρντο φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες συλλογές ψηφιδωτών και αρχαιοτήτων σε όλον τον κόσμο. Ο πλούτος των συλλογών του, που καλύπτουν από την προϊστορική εποχή μέχρι τους πολιτισμούς των Φοινίκων, των Καρχηδονίων, των Νουμίδων, των Ρωμαίων αλλά επίσης και τη χριστιανική και την αραβοϊσλαμική περίοδο της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, είναι μοναδικός.
Το 2012 το μουσείο διπλασίασε τον εκθεσιακό του χώρο, που σήμερα φτάνει τα 23.000 τετραγωνικά μέτρα, και αναδιοργάνωσε την έκθεση ώστε να προβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Τυνησίας.
Ένα από τα γνωστότερα έργα που φιλοξενεί είναι ο “Θρίαμβος του Ποσειδώνα”, ένα μνημειώδες ψηφιδωτό του 2ου αιώνα, ύψους 13 και πλάτους 8 μέτρων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κάθετο ψηφιδωτό στον κόσμο. Ένα άλλο σημαντικό έργο είναι το ψηφιδωτό του Βιργίλιου που εικονίζει τον ποιητή της Αινειάδας περιστοιχισμένο από τις Μούσες.
Το μουσείο στεγάζεται στο πρώην ανάκτορο του μπέη της Τυνησίας, του 19ου αιώνα και υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Το 2005 το είχαν επισκεφθεί 600.000 άνθρωποι ενώ το 2011, τη χρονιά της επανάστασης, ο αριθμός των επισκεπτών έπεσε στις 100.000.
ΠΗΓΕΣ: TELEGRAPH, MIRROR