Τέσσερις νεκροί τουλάχιστον στις ταραχές του Μπαχρέιν, ενώ εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στη Λιβύη.
Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν στο Μπαχρέϊν, όταν η αστυνομία όρμησε για να διαλύσει συγκέντρωση σε πλατεία της πρωτεύουσας Μανάμα. Πολλοί άλλοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και γκλομπς, ενώ ήταν τόση η ορμή της επιδρομής που – όπως ανέφερε βουλευτής της αντιπολίτευσης – παιδιά χωρίστηκαν από τους γονείς τους.
Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που πέρασαν τη νύχτα στην πλατεία του Μαργαριταριού, η αστυνομία επιτέθηκε ξαφνικά στους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων, αλλά, όπως δήλωσε η αντιπολίτευση, και πλαστικών σφαιρών. “Επιτέθηκαν στην πλατεία όπου εκατοντάδες άνθρωποι περνούσαν τη νύχτα σε σκηνές”, δήλωσε ο Φάντελ Αχμαντ, 37 ετών.
Δύο άνθρωποι ο Μαχμούντ Μάκι Αλι, 22 ετών και ο Αλι Μανσούρ Αχμαντ Χόντερ, 52 ετών, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις οικογένειές τους. Επιπλέον “τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους τουλάχιστον 10 σοβαρά”, σύμφωνα με τον Μάταρ Μάταρ, εκπρόσωπο Τύπου του αλ Ουεφάκ, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης.
Ετσι ο αριθμός των νεκρών στο Μπαχρέιν από τη Δευτέρα οπότε ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις φτάνει τους τέσσερις. Οι κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook όταν νεαροί κάλεσαν σε διαδηλώσεις για να ζητήσουν πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τυνησίας και της Αιγύπτου.
Ο επικεφαλής του σιιτικού συνασπισμού αλ Ουεφάκ, ο οποίος κατέχει τις 18 από τις 40 έδρες του κοινοβουλίου του Μπαχρέιν, σεΐχης Αλι Σάλμαν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν “χωρίς να υπάρξει πρόκληση” από τους διαδηλωτές.
Επιπλέον οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να μετακινήσουν τους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την πλατεία του Μαργαριταριού – την οποία οι διαδηλωτές είχαν μετονομάσει σε πλατεία Ταχρίρ – από την Τρίτη, μετά το θάνατο δύο νεαρών σιιτών στη διάρκεια διάλυσης αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο BNA ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών του Μπαχρέιν, ο στρατηγός Τάρεκ αλ Χάσαν, δήλωσε ότι “οι δυνάμεις ασφαλείας εκκένωσαν την πλατεία του Μαργαριταριού (…) αφού εξάντλησαν όλες τις πιθανότητες διαλόγου” με τους διαδηλωτές.
“Εκατοντάδες εγκατέλειψαν από μόνοι τους την πλατεία, ενώ άλλοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το νόμο, γεγονός που έκανε απαραίτητη την επέμβαση προκειμένου να διαλυθούν”, πρόσθεσε.
Η σιιτική πλειοψηφία σε αυτό το βασίλειο που κυβερνάται από μία σουνιτική δυναστεία θεωρεί ότι είναι θύμα διακρίσεων στον εργασιακό τομέα, αλλά και στον τομέα κοινωνικών παροχών και των δημόσιων υπηρεσιών.
Επεισόδια ξέσπασαν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσα σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη μέλους οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αστυνομία αλλά και υποστηρικτές της κυβέρνησης, στην πόλη Μπενγκάζι στην ανατολική Λιβύη.
Σε μια σπάνια εκδήλωση αντίδρασης προς το καθεστώς, στην πετρέλαιο-παραγωγό χώρα της Βόρειας Αφρικής, οι διαδηλωτές, πέταξαν βόμβες πετρελαίου και πυρπόλησαν οχήματα. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν δεκάδες, σύμφωνα με αναφορές από την Μπενγκάζι.
Η Λιβύη, που για περισσότερα από 40 χρόνια βρίσκεται κάτω από τον αυστηρό έλεγχο του συνταγματάρχη Μουαμάρ Γκαντάφι, έχει επίσης δεχθεί το παλλιροϊκό κύμα από τις λαϊκές εξεγέρσεις των γειτόνων της, της Αιγύπτου και της Τυνησίας.
Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι λαϊκά συλλαλητήρια οργανώθηκαν τις πρωϊνές ώρες της Πέμπτης σε όλη τη χώρα από οπαδούς του προέδρου Γκαντάφι, ο οποίος παραμένει ο μακροβιώτερος, εν ενεργεία, ηγέτης της Αφρικής.
Οι αναφορές από την πόλη Μπενγκάζι, που βρίσκεται περίπου 1000 χιλιόμετρα, ανατολικά της Λιβυκής πρωτεύουσας, αναφέρουν ότι πλέον έχει επέλθει ηρεμία, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας οι διαδηλωτές οπλισμένοι με βόμβες πετρελαίου και πέτρες συγκρούσθηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας και έβαλαν φωτιά σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.
Διαβάστε επίσης: