Site icon NewsIT

Νεκρός πριν από το δημοψήφισμα στην Κριμαία – Προετοιμασίες πολέμου πριν τη συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ

14.03.2014 | 10:07
Νεκρός πριν από το δημοψήφισμα στην Κριμαία – Προετοιμασίες πολέμου πριν τη συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ

Δυο μέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα που ουσιαστικά θα φέρει την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, η κατάσταση στη χώρα παραμένει εκτός ελέγχου και ήδη στο Ντόνετσκ ένας υποστηρικτής της ενότητας της Ουκρανίας έχασε τη ζωή του.

Το βράδυ της Πέμπτης, υποστηρικτές της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία και υποστηρικτές της μη απόσχισης από την Ουκρανία, συγκρούστηκαν στο Ντόνετσκ με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του.

Τουλάχιστον το 80 τοις εκατό των κατοίκων της περιοχής θα υποστηρίξουν τον διαχωρισμό από την Ουκρανία και την ένωση με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα σύμφωνα με τον πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ

Ο ηγέτης της μειονότητας των Τατάρων της Κριμαίας, ο Μούσταφα Τζεμίλεφ, κάλεσε σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος και ζήτησε από το ΝΑΤΟ να επέμβει “πριν από μια σφαγή”.

Πάντως, όλα δείχνουν πως το ποτάμι δεν έχει γυρισμό και η Κριμαία από το βράδυ της Κυριακής θα είναι ξανά μετά από χρόνια μέρος της Ρωσίας. Ο επιχειρηματίας και “πρωθυπουργός” της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, 41 ετών, αυτοανακηρύχθηκε “αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων” και οι κάτοικοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση παρά μόνο σε ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια.

Άνδρες με στολές ψάχνουν όλους τους ταξιδιώτες που φθάνουν στη Συμφερούπολη, όπου μπορούν να προσγειώνονται μόνον οι πτήσεις που φθάνουν από τη Μόσχα.

Και αυτό την ώρα που Ρωσία και ΗΠΑ κάνουν πολεμικές προετοιμασίες στην περιοχή, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ στο Λονδίνο.

Η Μόσχα συνεχίζει να οργανώνει στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή του Ροστόφ επί του Ντον, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπου εκτός των άλλων έχει βρει καταφύγιο ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Περίπου 4.000 Ρώσοι αλεξιπτωτιστές, 36 αεροπλάνα και περίπου 500 οχήματα συμμετέχουν σ’ αυτά, σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.
Αυτή η επίδειξη ισχύος συμπληρώνεται με την ανάπτυξη στη Λευκορωσία έξι μαχητικών αεροπλάνων Su-27 και τριών μεταγωγικών στρατιωτικών αεροσκαφών.

Οι κινήσεις αυτές του ρωσικού στρατού απαντούν στην εντατικοποίηση των αναγνωριστικών αποστολών του ΝΑΤΟ κοντά στην Ουκρανία. Νατοϊκά αεροπλάνα ραντάρ AWACS υπερίπτανται της Πολωνίας και της Ρουμανίας ενώ καταδιωκτικά F-15 και F-16 εστάλησαν στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Η συνάντηση της τελευταίας ευκαιρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι αρνήθηκε να μεταβεί στη Μόσχα και η συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ θα γίνει στο Λονδίνο. “Βαφτίστηκε” συνάντηση της τελευταίας ευκαιρίας.

Θα είναι η τέταρτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα που ο Τζον Κέρι και ο Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθούν για να συζητήσουν την ουκρανική κρίση, μετά τις συναντήσεις τους στο Παρίσι και τη Ρώμη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επιχειρήσει να λάβει τη δέσμευση της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σοβαρά σε μια διαδικασία με στόχο να εκτονωθεί η κρίση.

Ο Κέρι και Λαβρόφ μίλησαν χθες και τηλεφωνικά. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός υπουργός ξεκαθάρισε στον Ρώσο ομόλογό του πως ” θα υπάρξει κόστος αν η Ρωσία συνεχίσει να αυξάνει τις εντάσεις”.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ άφησε σαφώς να εννοηθεί πως οι συνομιλίες Κέρι-Λαβρόφ στο Λονδίνο αποτελούν την τελευταία ευκαιρία που έχει η Μόσχα για να αποφύγει ενδεχομένως επιπλέον αμερικανικά τιμωρητικά μέτρα.

“Ελάτε να συζητήσουμε”

Την ώρα που η Ουκρανία φτιάχνει εθνοφρουρά με μέλη εκείνων που περιφρουρούσαν τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας και αποδείχθηκε πως είναι ακροδεξιοί, μέλη του “Δεξιού Τομέα”, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε τη Ρωσία σε διάλογο.

Δύο ημέρες πριν από το δημοψήφισμα που πρόκειται να επικυρώσει την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, μιλώντας στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γιατσενιούκ ζήτησε από τη Μόσχα να αποσύρει τις ενισχύσεις που έχει στείλει στη χερσόνησο και “να αρχίσει διαπραγματεύσεις”.

“Υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία να επιλύσουμε τη σύγκρουση με ειρηνικό τρόπο”, υπογράμμισε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, πριν στραφεί προς τον Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν και μιλήσει στα ρωσικά.

“Η Ρωσία και οι Ρώσοι δεν θέλουν τον πόλεμο και είμαι πεπεισμένος πως ούτε οι Ουκρανοί τον θέλουν”, του απάντησε ο Τσούρκιν.

Η Ρωσία δεν θέλει να αρχίσει έναν πόλεμο με την Ουκρανία “απάντησε” ο πρεσβευτής της Ρωσίας. Αλλά, πρόσθεσε, το δικαίωμα της περιοχής της χερσονήσου της Κριμαίας στην αυτοδιάθεση θα πρέπει να γίνει σεβαστό από τη διεθνή κοινότητα.

“Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο και ούτε οι Ρώσοι, κι είμαι πεπεισμένος ότι ούτε οι Ουκρανοί το θέλουν αυτό”, είπε ο Τσούρκιν.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα αποπειράται να παρουσιάσει μια “σατανική Ρωσία” και κάλεσε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλογιστούν την ισορροπία μεταξύ της εδαφικής ακεραιότητας και της αυτοδιάθεσης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Έτοιμοι να εισβάλουν οι Ρώσοι” λέει ο Ουκρανός πρόεδρος – Στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα

Γερμανός αντικαγκελάριος: Στο χέρι του Πούτιν αν θα ξαναρχίσει ο Ψυχρός Πόλεμος

Καταδικάζει η ευρωβουλή την επέμβαση στην Κριμαία

Η Μέρκελ αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης για την Ουκρανία

Ολάντ σε Πούτιν: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Η G7 προειδοποιεί τη Ρωσία ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν θα έχει νομική ισχύ

100 Ρώσοι καλλιτέχνες στηρίζουν τον Πούτιν για Ουκρανία και Κριμαία

Η Ρωσία απειλεί τις ΗΠΑ – “Η βοήθεια στην Ουκρανία είναι παράνομη και θα έχετε συνέπειες”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version