Κόσμος

Νεκρός σε έκρηξη στη Μόσχα ο επικεφαλής των δυνάμεων πυρηνικής προστασίας της Ρωσίας

Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε ηλεκτρικό πατίνι

Δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στη συνοικία Ριζάνσκι Πρασπέκτ της Μόσχας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον λογαριασμό Baza στο Telegram, η έκρηξη σημειώθηκε στη συνοικία της Μόσχας στη Ρωσία με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο, ο αντιστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, επικεφαλής των Δυνάμεων Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής Προστασίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αλλά και ο βοηθός του, επίσης στρατιωτικός.

«Ο Ιγκόρ Κιρίλοφ, ο επικεφαλής των δυνάμεων ραδιολογικής, χημικής και βιολογικής προστασίας των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο υπασπιστής του σκοτώθηκαν», ανέφερε η Ανακριτική Επιτροπή.

Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, η έκρηξη σημειώθηκε όταν οι δύο άνδρες έβγαιναν από κτήριο. Πιθανότατα, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε ηλεκτρικό πατίνι που βρισκόταν απέξω.

Στο κτήριο, η πόρτα της εισόδου καταστράφηκε και τα τζάμια θρυμματίστηκαν.

 

Σε φωτογραφίες και βίντεο φαίνεται η είσοδος ενός κτιρίου που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και δύο πτώματα να κείτονται στο χιόνι.

Σε εικόνες του Reuters από τον τόπο της έκρηξης φαίνεται ένας αστυνομικός κλοιός. Οι ρωσικές αρχές διεξάγουν ποινική έρευνα.

REUTERS

Τα ρωσικά στρατεύματα άμυνας από πυρηνικές, χημικές και βιολογικές επιθέσεις, γνωστά ως RKhBZ, είναι ειδικές δυνάμεις που επιχειρούν υπό συνθήκες ραδιενεργού, χημικής και βιολογικής μόλυνσης.

Τη Δευτέρα, ουκρανοί εισαγγελείς απήγγειλαν ερήμην κατηγορίες σε βάρος του Κιρίλοφ, ο οποίος βρισκόταν στη θέση αυτή από τον Απρίλιο 2017, για τη φερόμενη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ουκρανική διαδικτυακή εφημερίδα Kyiv Independent.

Η Ρωσία αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

Τον Οκτώβριο η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις στον Κιρίλοφ και τις δυνάμεις πυρηνικής προστασίας επειδή χρησιμοποίησαν παράγοντες ελέγχου ταραχών και για πολλαπλές αναφορές για χρήση του τοξικής ασφυξιογόνου ουσίας χλωροπικρίνη στο πεδίο της μάχης.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τα 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Μία εβδομάδα εθνικού πένθους κηρύχτηκε στη χώρα
Στη Μιανμάρ θα σταματήσει αύριο κάθε δραστηριότητα για ένα λεπτό στις 12:51 και δύο δευτερόλεπτα τοπική ώρα (08:21 το πρωί ώρα Ελλάδας), τη στιγμή που γινόταν ο σεισμός των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Προσωπικό διάσωσης μπροστά από τα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε από τον σεισμό στην πόλη Μανταλέι της Μιανμάρ
Ο Τραμπ κόβει την ιστορική μανόλια που φυτεύτηκε στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Άντριου Τζάκσον πριν από 200 χρόνια
«Όλα πρέπει να τελειώσουν, και αυτό το δέντρο είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια, στην είσοδο του Λευκού Οίκου και πρέπει τώρα να αφαιρεθεί», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ
Η ιστορική μανόλια του Άντριου Τζάκσον που ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1829 έως το 1837