Κόσμος

Νέο διάταγμα Τραμπ! Μετά τον Λευκό Οίκο… (πενταετής) αποχή!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε με διάταγμα το οποίο υπέγραψε χθες Σάββατο περιορισμούς σε ό,τι αφορά τα προσοδοφόρα συμβόλαια απασχόλησης σε εταιρείες εκπροσώπησης ειδικών συμφερόντων που μπορούσαν να εξασφαλίζουν πρώην στελέχη του Λευκού Οίκου και της κυβέρνησης αφού αποχωρούσαν.

Ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, βάσισε εν μέρει την προεκλογική εκστρατεία του στην υπόσχεση ότι θα αποκλείσει από την κυβέρνησή του τους ανθρώπους του μηχανισμού εξουσίας, ότι θα «αποξηράνει τον βάλτο» της Ουάσινγκτον και θα σταματήσει την πρακτική των περιστρεφόμενων πορτών μεταξύ του κυβερνητικού μηχανισμού και των λόμπι.

Στο διάταγμά του, ο Τραμπ επιβάλλει στα στελέχη και στους βοηθούς της κυβέρνησής του να απόσχουν για πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση ή τη δημόσια διοίκηση από κάθε θέση σε εταιρείες εκπροσώπησης ειδικών συμφερόντων από όπου θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προεδρία, τα υπουργεία ή δημόσιες υπηρεσίες όπου υπηρέτησαν.

Το διάταγμα αυτό επίσης προβλέπει ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα συμφωνούν ρητώς ότι δεν θα εργαστούν ποτέ για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων ή ξένων πολιτικών κομμάτων μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους.

Ο ίδιος ο Τραμπ δέχθηκε πιέσεις να πάρει αποστάσεις από τα επιχειρηματικά συμφέροντα του ομίλου του κι ανέθεσε στους γιους του τη διοίκηση των εταιρειών του–του ανήκουν ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ και διαφόρων άλλων ειδών ακίνητα σε όλο τον κόσμο. Όμως, σύμφωνα με παρατηρητές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, αυτή η ρύθμιση από μέρους του δεν αποτρέπει το ενδεχόμενο να υπάρξουν συγκρούσεις συμφερόντων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ ψάχνει συμμάχους στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - Ανάλυση του CNN
«Για τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο διεθνές μέτωπο ενάντια στο Πεκίνο ίσως αποδειχθεί η πιο δύσκολη αποστολή της δεύτερης θητείας του» τονίζει το αμερικανικό δίκτυο
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο 1
4 τραυματίες από την επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές - Οι Ουκρανοί λένε ότι κατέρριψαν 56
Θραύσματα από drone προκάλεσαν επίσης ζημιές σε μια κατοικία και σε αρκετά κτίρια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε διαφορετικά τμήματα της ουκρανικής πρωτεύουσας
Επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο
Αμερικανός αξιωματούχος: Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το Βερολίνο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο – Αντί για τείχος, ο Δνείπερος
Το σενάριο διαίρεσης της Ουκρανίας έχει πέσει στο τραπέζι στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας σύμφωνα με τους «Times» που φιλοξενούν συνέντευξη του Αμερικανού απεσταλμένου Κιθ Κέλογκ
Στρατιώτες των Συμμάχων μπροστά στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στο μεταπολεμικό Βερολίνο τον Νοέμβριο του 1945