Δευτέρα, 8 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Νέο Λαϊκό Μέτωπο: Τα τέσσερα πρόσωπα – κλειδιά του γαλλικού αριστερού μπλοκ

Νέο Λαϊκό Μέτωπο: Τα τέσσερα πρόσωπα – κλειδιά του γαλλικού αριστερού μπλοκ

«Σεισμό» στο πολιτικό σύστημα της Γαλλίας έφεραν τα αποτελέσματα των exit polls του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών, μετά την πρωτιά του Νέου Λαϊκού Μετώπου, του αριστερού συνασπισμού που συγκροτήθηκε για φρενάρει την άνοδο της ακροδεξιάς αλλά και να ανατρέψει το κόμμα «Ensemble» του Μακρόν.

Ποιο είναι όμως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που κόντρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις σημείωσε μία νίκη – σοκ στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή μέσα σε έναν μήνα;

Το μέτωπο αυτό αποτελεί μία συμμαχία πέντε κομμάτων και σχηματίστηκε μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν, μετά την προκήρυξη πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών από τον Πρόεδρο Μακρόν στις 9 Ιουνίου και περιλαμβάνει: την Ανυπότακτη Γαλλία, τους Οικολόγους, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Place Publique.

Αυτά τα κόμματα είχαν προηγουμένως επικρίνει το ένα το άλλο και έχουν κάποιες βασικές διαφορές στην ιδεολογία και την προσέγγισή τους. Αποφάσισαν όμως να σχηματίσουν ένα μπλοκ για να κρατήσουν την ακροδεξιά εκτός κυβέρνησης. Και όπως φαίνεται το πέτυχαν.

Ωστόσο, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει ορίσει τον υποψήφιό του για τον πρωθυπουργικό θώκο.

Ποια είναι τα κεντρικότερα πρόσωπα του Νέου Λαϊκού Μετώπου

Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν Λυκ Μελανσόν

Ο 72χρονος Ζαν Λυκ Μελανσόν είναι ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, της μεγαλύτερης ίσως συνιστώσας του συνασπισμού και αποτελεί μία πολύ γνωστή φιγούρα στη γαλλική πολιτική σκηνή επί σειρά δεκαετιών και κατείχε υπουργικές θέσεις σε προηγούμενες κυβερνήσεις, ως μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν Λυκ Μελανσόν – Φωτογραφία: Reuters

Έβαλε υποψηφιότητα για την γαλλική προεδρία το 2012, το 2017 και το 2022, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί, αν και κάθε φορά παρουσίαζε καλύτερα ποσοστά. Το 2022 ήρθε γ’ ακριβώς πίσω από την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε αυτές τις εκλογές.

Ένας φλογερός ρήτορας, ο Μελανσόν είναι μια από τις πιο διχαστικές φυσιογνωμίες στη γαλλική πολιτική σκηνή, ενθουσιάζοντας και τρομοκρατώντας τους ψηφοφόρους με τις προτάσεις του για φόρους και δαπάνες, τη ρητορική του ταξικού πολέμου και τις αμφιλεγόμενες θέσεις της εξωτερικής πολιτικής, ειδικά για τη Γάζα.

Τον κατηγορούν για αντισημιτισμό, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Η ηγέτιδα των Οικολόγων Μαρίν Τοντελιέρ

Η 37χρονη Μαρίν Τοντελιέρ μεγάλωσε στο Henin-Beaumont, μια πόλη στη βόρεια Γαλλία που είναι γνωστή ως προπύργιο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λε Πεν.

Εκλέχτηκε ως μέλος της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης το 2014.

Κατέγραψε τις εμπειρίες της ενώ δήμαρχος ήταν στέλεχος του Εθνικού Συναγερμού και σε ένα βιβλίο που εξέδωσε το 2017 με τίτλο «Ειδήσεις από το μέτωπο».

Η ηγέτιδα των Οικολόγων, Μαριν Τοντελιέρ – Φωτογραφία: Reuters

Η Τοντελιέρ εξελέγη επίσης σε ένα περιφερειακό συμβούλιο του βορρά το 2021 και έγινε ηγέτιδα του πιο γνωστού οικολογικού κόμματος της Γαλλίας, του Europe Ecologie Les Verts, τον επόμενο χρόνο.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Ραφαέλ Γκλύσκμαν

Ο 44χρονος Ραφαέλ Γκλύσκμαν εργάστηκε ως δημοσιογράφος και ήταν επικεφαλής της λίστας των σοσιαλιστών υποψηφίων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024. 

Συγκέντρωσε ποσοστό 14%, λίγο λιγότερο από το κόμμα του Μακρόν.

O Γάλλος σοσιαλιστής Ραφαέλ Γκλύσκμαν – Φωτογραφία: Reuters

Αυτό θεωρήθηκε ένδειξη αναβίωσης για ένα κόμμα που κυβερνούσε τη Γαλλία τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά πρόσφατα είχε περιέλθει σε εκλογική λήθη.

Είναι υπέρ της υποστήριξης στην Ουκρανία στην αντίστασή της κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Ο συνδικαλιστής Λοράν Μπέργκερ

Ο 55χρονος Λοράν Μπέργκερ, είναι πρώην επικεφαλής ενός από τα κύρια συνδικάτα της Γαλλίας, της Γαλλικής Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CFDT).

Ο πρώην γραμματέας της Γαλλικής Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CFDT), Λοράν Μπέργκερ – Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ο Μπέργκερ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να γίνει πρωθυπουργός, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που έχουν προτείνει το όνομά του, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι μια ενωτική φιγούρα και μια εναλλακτική του Μελανσόν.

Πληροφορίες από Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις