- Προκαλεί ξανά ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν - Ζήτησε να δημιουργηθεί νέα γραμμή άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας - Επί της ουσίας θέλει να εγκλωβίζονται πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας - Θέλει οικονομική στήριξη στην ΠΓΔΜ και ένταξη της Βουλγαρία στη συνθήκη Σέγκεν!
Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, που για άλλη μια φορά έστρεψε τα πυρά του, όσον αφορά στην προσφυγική κρίση, κατά της Ελλάδας. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ζήτησε η επόμενη γραμμή άμυνας που θα πρέπει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, επειδή μια συμφωνία με την Τουρκία δεν θα είναι αρκετή για να εμποδίσει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από το να έρχονται στην Ευρώπη!
“Νομίζω πως η επόμενη γραμμή άμυνας που χρειάζεται να δημιουργήσουμε βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας”, δήλωσε ο Ορμπάν σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία. Ούτε λίγο ούτε πολύ, προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη Σέγκεν. Και ουσιαστικά θέλει τη θέση της χώρας μας να πάρει η Βουλγαρία, αφού είπε πως η Σόφια πρέπει να γίνει μέλος της ζώνης Σέγκεν. Εξέφρασε επίσης την άποψη πως πρέπει να δοθεί οικονομική στήριξη στην ΠΓΔΜ για να ενισχύσει την άμυνά της.
“Δεν νομίζω ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα είναι επαρκής από μόνη της”, είπε ο Ορμπάν, πρωθυπουργός μιας από τις πρώτες χώρες που “κατάργησαν” τη Σέγκεν και έκλεισε τα σύνορά της, υψώνοντας φράκτες στα νότια σύνορά της για να σταματήσει τη μεταναστευτική ροή.
Τον Οκτώβριο η ΕΕ προσέφερε στην Τουρκία βοήθεια τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, την προοπτική της χαλάρωσης των περιορισμών στη χορήγηση βίζας για ταξίδια στην Ευρώπη και την ανανέωση των συνομιλιών για την ένταξή της στην Ένωση, σε αντάλλαγμα για τη βοήθειά της στην ανακοπή των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
“Είναι καλό που η Τουρκία έχει υποσχεθεί ότι θα υπάρξει μια γραμμή άμυνας εκεί, αλλά χρειάζεται να δημιουργήσουμε και μία δική μας από τους δικούς μας πόρους στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και να σταματήσουμε, όχι να επιβραδύνουμε, να σταματήσουμε τη μετανάστευση”, είπε ο Ορμπάν.
Αρχικά οι φράκτες προκάλεσαν επικρίσεις από τους εταίρους της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως πολλές χώρες, όπως η Σλοβενία και η Αυστρία, έχουν από τότε κάνει το ίδιο. Άλλες χώρες έχουν επιβάλει ελέγχους στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν της ΕΕ, προκειμένου να ανακόψουν τη μεταναστευτική ροή.
Ο Ορμπάν είπε πως η Γερμανία, η οποία υποδέχθηκε ένα εκατομμύριο μετανάστες πέρυσι, μετακινήθηκε πρόσφατα προς την “κοινή λογική” προκειμένου να επιβραδύνει τις αφίξεις. Όμως σημείωσε πως τίποτε λιγότερο από την αναχαίτιση της εισόδου περισσότερων ανθρώπων στην ΕΕ δεν θα επιλύσει το πρόβλημα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ