Σε έναν νέο προκλητικό παραλήρημα που διαστρεβλώνει ακόμη και τη… γεωγραφία, προχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ομιλία του στο 8ο Διεθνές Συνέδριο στη Ρώμη για τη Μεσόγειο, που υποστήριξε ότι τα νοτιότερα σύνορα της Ευρώπης ξεκινούν με την Τουρκία και όχι με την Ελλάδα.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεπέρασε τα όρια της λογικής, αφού πλέον η Τουρκία δεν διαστρεβλώνει μόνο την πραγματικότητα. «Η Τουρκία έχει σημαντική συμβολή στην ασφάλεια της Ευρώπης. Τα νότια σύνορα της Ευρώπης δεν αρχίζουν με την Ελλάδα. Τα νότια σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ αρχίζουν από την Τουρκία», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, η Τουρκία παίζει ένα σημαντικό ρολό. Είμαστε η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που αγωνίζεται ενεργά με το ISIS», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να δικαιολογήσει… τα αδικαιολόγητα, επιρρίπτοντας ευθύνες και στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες της Μεσογείου, ότι αυτές «φταίνε» για την «κινητοποίηση», όπως είπε, της Τουρκίας.
Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να αναφέρει ως επίσημη οντότητα τα Κατεχόμενα της Κύπρου, παραβλέποντας ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό έδαφος υπό στρατιωτική κατοχή, μετά από εισβολή:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Γιατί κινητοποιήθηκε η Τουρκία; Διότι η άλλη πλευρά, οι άλλες χώρες της Μεσόγειου, αγνόησαν την Τουρκία και τα δικαιώματα της ”ΤΔΒΚ” (ψευδοκράτους στην Κύπρο). Εμείς κάνουμε έκκληση για την δίκαιη και ίση μοιρασιά όπως και οι πολίτες της ”ΤΔΒΚ” πιστεύουν στην ώση μοιρασιά», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Αν δείτε στους χάρτες, προσπαθούν να μην αφήσουν τίποτα στην Τουρκία. Στο πεδίο και στο τραπέζι κινητοποιηθήκαμε και κάναμε μια καταγραφή της δική μας υφαλοκρηπίδας, ενώπιον του ΟΗΕ και καλέσαμε τους άλλους λέγοντας να συναντηθούμε όλοι και να συζητήσουμε πως μπορεί να γίνει η ίση μοιρασιά», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.
Παρέμεινε πιστός στο αφήγημά του, αναφερόμενος ξανά στην Ελλάδα και επιμένοντας ότι η Αθήνα προκαλεί: «Τις διαφορές μας με την γειτονική μας χώρα, την Ελλάδα, προσπαθούμε να τις λύσουμε με ειρηνικές διαδικασίες και με διπλωματία. Όμως για το ταγκό χρειάζονται δυο άνθρωποι. Η Ελλάδα πρέπει να έχει την ίδια σκέψη, όπως και οι ελληνοκύπριοι πρέπει να στηρίξουν τη δίκαιη μοιρασιά».