Το Republique en Marche και οι σύμμαχοί του, του MODEM (του Φρανσουά Μπαϊρού) πήραν με διαφορά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με 32,32% των ψήφων. Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%, η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα που συγκέντρωσαν 13,74% και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG με 9,51%, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 02:30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας).
Τα χαμόγελα για τη νίκη του Μακρόν μετριάζονται από το ποσοστό της αποχής. Η συμμετοχή ήταν 48,6%, που σημαίνει ότι η αποχή ξεπέρασε το 50% και αυτό κάθε άλλο παρά ευχαριστεί τον Γάλλο πρόεδρο. Ο οποίος φυσικά είναι ο μεγάλος νικητής, την ώρα που η (αντίπαλός του στη μάχη για την προεδρία) Μαρίν Λε Πεν και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο καταποντίστηκαν, όπως και ο Σοσιαλιστικό κόμμα που πληρώνει βαρύ τίμημα από την περίοδο της προεδρίας Ολάντ.
Ανάμεσα στους χαμένους του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών και ο Ζαν Λικ Μελανσόν, υποψήφιος της Ανυπότακτης Γαλλίας για την προεδρία της χώρας. Η διάσπαση της Αριστεράς αποτυπώθηκε στα ποσοστά και πλέον ο Μελανσόν δεν μπορεί να ελπίζει σε περισσότερες από 20 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.
Η Μαρίν Λε Πεν, για δεύτερη φορά σε σχεδόν ένα μήνα, καλείται να διαχειριστεί μια ήττα. Και αυτή τη φορά βαριά γιατί το ακροδεξιό κόμμα της δύσκολα θα συγκεντρώσει τις 15 έδρες που απαιτούνται για να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα και να αποκτήσει έτσι μεγαλύτερο λόγο στην Εθνοσυνέλευση. Η Μαρίν Λε Πεν, πάντως, αναμένεται να εκλεγεί για πρώτη φορά, βουλευτής.
Μεγάλη χαμένη από τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών και η ριζοσπαστική αριστερά, που πλήρωσε τη διάσπασή της σημειώνοντας μια επίδοση πολύ κατώτερη από εκείνη του Ζαν-Λικ Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές, η οποία δεν του επιτρέπει να ελπίζει σε περισσότερες από 20 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.
Μολονότι ο ίδιος ο Μελανσόν, με 34,3% των ψήφων, βρίσκεται ο ίδιος σε καλή θέση για να κερδίσει στη Μασσαλία, όπου θα μονομαχήσει στον δεύτερο γύρο με την Κορίν Βερσινί του Republique en Marche (REM) (22,7%), η κατρακύλα της Ανυπότακτης Γαλλίας ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις θα θεωρηθεί ήττα του πρώην υποψηφίου για την προεδρία, του οποίου η στρατηγική μετά τις 23 Απριλίου μπέρδεψε πολλούς από τους ψηφοφόρους του. Αλλά εκείνος θεώρησε ότι το αποτέλεσμα ήταν καλό αφού πολλοί από τους υποψηφίους του, πέρασαν στον β’ γύρο.
Μια ιστορική ήττα βίωσε το σοσιαλιστικό κόμμα, που δεν αναμένεται να κερδίσει περισσότερες από 40 έδρες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Για τα στελέχη του είναι το τέλος ενός κύκλου. Για άλλους είναι η αποτύπωση της 5ετούς θητείας του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας…
Πολλά στελέχη του κόμματος, με πρώτο τον πρώην υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές Μπενουά Αμόν, αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο. Ο πρώτος γύρος «σηματοδοτήθηκε από τη χωρίς προηγούμενο οπισθοχώρηση της αριστεράς στο σύνολό της και ιδιαίτερα του PS», παραδέχθηκε ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. Ο ίδιος ηττήθηκε από τον πρώτο γύρο από έναν υποψήφιο της προεδρικής πλειοψηφίας στην περιφέρειά του στο Παρίσι, της οποίας ήταν βουλευτής από το 1997.
Πέντε από τους έξι υπουργούς του Εμανουέλ Μακρόν που ήταν υποψήφιοι στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και που κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους στην κυβέρνηση αν δεν εκλεγούν, πέρασαν στον δεύτερο γύρο με ισχυρές πιθανότητες νίκης, με εξαίρεση την Ανίκ Ζιραρντέν.
Ρισάρ Φεράν (Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών), 34%
Ο Ρισάρ Φεράν, υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών, πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος που τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν, κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 34% των ψήφων στην έκτη περιφέρεια του Φινιστέρ, παρά την έρευνα που έχει ξεκινήσει η εισαγγελία για την κατακύρωση ενός συμβολαίου του μη κερδοσκοπικού, ασφαλιστικού οργανισμού Mutuelles de Bretagne, του οποίου ήταν τότε γενικός διευθυντής, στην εταιρία της συντρόφου του. Εκλεγείς το 2012 με ποσοστό 58% των ψήφων, προηγείται με μεγάλη διαφορά των αντιπάλων του, μεταξύ των οποίων ο τοπικιστής Κριστιάν Τροαντέκ. Μια νίκη που κερδήθηκε «παρά τις αξιέπαινες προσπάθειές σας», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Μπρουνό Λε Μερ (Οικονομίας), 45%
Ο υπουργός Οικονομίας, πρώην βουλευτής του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι, πρώην υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα της δεξιάς στις προεδρικές εκλογές, που εγκατέλειψε την ομάδα του Φιγιόν μετά το penelopegate, πέτυχε την καλύτερη επίδοση στον πρώτο γύρο με ποσοστό 45% των ψήφων στην πρώτη περιφέρεια της Ερ, ως υποψήφιος του REM. Διεκδικεί τρίτη βουλευτική θητεία απέναντι στη Φαμπιέν Ντελακούρ (Εθνικό Μέτωπο) που έλαβε το 23% των ψήφων. Ο ένοικος του Μπερσί αποπέμφθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους μετά την είσοδό του στην κυβέρνηση.
Κριστόφ Καστανέρ (κυβερνητικός εκπρόσωπος), 44%
Πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέλαβε την πρώτη θέση με 44% των ψήφων, πολύ πιο μπροστά από τον υποψήφιο της Ανυπότακτης Γαλλίας Λεό Βαλτέρ (16,55%), στη δεύτερη περιφέρεια της Αλπ-ντε-Οτ-Προβάνς όπου είχε εκλεγεί το 2012. Δήμαρχος της πόλης Φορκαλκιέρ, πρώην εισηγητής του νόμου Μακρόν, συντάχθηκε από πολύ νωρίς με τον Εμανουέλ Μακρόν. Διαγωνιζόταν σε μια δύσκολη περιφέρεια όπου στις προεδρικές εκλογές ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και η Μαρίν Λε Πεν είχαν προηγηθεί στον πρώτο γύρο.
Μαριέλ ντε Σαρνέζ (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), 40%
Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και αντιπρόεδρος του MoDem, δεξί χέρι του Φρανσουά Μπαϊρού, προηγήθηκε με μεγάλη διαφορά με περίπου 40% των ψήφων στην 11η περιφέρεια του Παρισιού, δήλωσε η ίδια στο BFMTV, απέναντι στον Φρανσίς Σπινέρ (Οι Ρεπουμπλικάνοι), τον απερχόμενο Πασκάλ Σερκί (Σοσιαλιστικό Κόμμα) και την Αμελί Μαλβουαζέν, μέλος του MoDem και του La Republique en Marche (REM), η οποία δεν είχε την υποστήριξη του κόμματός της. Ευρωβουλευτής από το 1999, η Μαριέλ ντε Σαρνέζ, 66 ετών, αποτελεί όπως ο Ρισάρ Φερνάν αντικείμενο έρευνας για εικονικές θέσεις απασχόλησης.
Μουνίρ Μαζουμπί (Ψηφιακής Πολιτικής), 37%
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, το πιο νέο μέλος της κυβέρνησης (33 ετών), για πρώτη φορά υποψήφιος σε εκλογές, εξασφάλισε περίπου το 37% των ψήφων στη 16η περιφέρεια του Παρισιού. Κατέλαβε την πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά απέναντι κυρίως στον πρώτο γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ο οποίος αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο. Ο τελευταίος, που εκλεγόταν στο Παρίσι εδώ και 20 χρόνια, είχε εκλεγεί με το 70% των ψήφων το 2012.
Ανίκ Ζιραρντέν (Υπερπόντιων Εδαφών), 41,5%
Υποψήφια του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Αριστεράς (PRG), η υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών και πρώην υπουργός του Φρανσουά Ολάντ, που διεκδικεί τρίτη θητεία στο Σεν Πιερ και Μικελόν, εξασφάλισε το 41,6% των ψήφων όσο ακριβώς και ο Στεφάν Λενορμάντ (του κόμματος Αρχιπέλαγος Αύριο) ο οποίος κέρδισε όπως κι εκείνη 1.209 ψήφους στο αρχιπέλαγος των 6.000 κατοίκων στον βόρειο Ατλαντικό.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ