Site icon NewsIT

Nettie Stevens: Ποιά είναι η γυναίκα που έγραψε ιστορία

07.07.2016 | 09:38
Nettie Stevens: Ποιά είναι η γυναίκα που έγραψε ιστορία

Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διάσημη βιολόγο Nettie Stevens. Η Nettie Maria Stevens ήταν από τις πρώτες γυναίκες γενετίστριες και η Google τής αφιερώνει το σημερινό της Doodle, για τη συμπλήρωση των 155ων γενεθλίων της. Διαβάστε τα πάντα για τη ζωή της Nettie Stevens.

Η Nettie Stevens ήταν, μαζί με τον Edmund Beecher Wilson, οι πρώτοι ερευνητές που περιέγραψαν τη χρωμοσωμική βάση του φύλου. Προερχόταν από μεσοαστική οικογένεια της Αγγλίας και η γενημμένη τον Ιούλιο του 1861 Stevens, είχε την ευκαιρία να πάει στο σχολείο πράγμα σπάνιο για μια γυναίκα εκείνη την εποχή. Η Nettie Stevens παρακολούθησε μαθήματα στην ακαδημία Westford από την οποία αποφοίτησε στα 19 της χρόνια με την υψηλότερη βαθμολογία της χρονιάς. Πήγε στο κολλέγιο των εκπαιδευτικών στη Μασαχουσέτη και αργότερα εργάστηκε ως δασκάλα προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο στην Καλιφόρνια.

Πήρε το μεταπτυχιακό της στη βιολογία και αργότερα εργάζεται πάνω στο πρόβλημα του ρόλου των χρωμοσωμάτων στην κληρονομικότητα. Το 1903 απέκτησε το διδακτορικό της και από τότε αφοσιώθηκε στην έρευνα. Το 1912, χρονιά του θανάτου της δίνεται στη δημοσιότητα το έργο της σχετικά με τη διαπίστωση του φύλου και το ρόλο των χρωμοσωμάτων. Η Nettie Stevens πέθανε το 1912 από καρκίνο του μαστού, πριν προλάβει να καταλάβει τη θέση της ερευνήτριας καθηγήτριας που δημιουργήθηκε γι’ αυτήν στο Bryn Mawr.

H Nettie Stevens γεννήθηκε στις 7 του Ιουλίου του 1861 στο Cavendish. Μετά το θάνατο της μητέρας της , ο πατέρας Stevens ξαναπαντρεύτηκε και η οικογένεια μετακόμισε στο Westford, στη Μασαχουσέτη . Ως εξαιρετική φοιτήτρια , αποφοίτησε από την ακαδημία του Westford το 1880.

Η Stevens ήταν μία από τις πρώτες αμερικανίδες, οι οποίες αναγνωρίστηκαν για τη συμβολή τους στην επιστήμη. Η έρευνά της πραγματοποιήθηκε στο Κολλέγιο Bryn Mawr. Η Nettie Stevens ανακάλυψε ότι σε ορισμένα είδη χρωμοσωμάτων υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μέσα από τις παρατηρήσεις των χρωμοσωμάτων εντόμων.

Η ανακάλυψη της Nettie Stevens ήταν η πρώτη φορά, στην οποία παρατηρήσιμες διαφορές των χρωμοσωμάτων θα μπορούσε να συνδέεται με μια παρατηρήσιμη διαφορά των φυσικών ιδιοτήτων. Δηλαδή εάν ένα άτομο είναι ένα αρσενικό ή θηλυκό. Το έργο της υλοποιήθηκε το 1905.

Δείτε εδώ όλα τα Google της Doodle

Παρά τη σημασία της ανακάλυψής της η Νettie Stevens απέτυχε να κερδίσει μία πλήρη πανεπιστημιακή θέση. Το 1912, χρονιά του θανάτου της Stevens δίνεται στη δημοσιότητα το έργο της σχετικά με τη διαπίστωση του φύλου και το ρόλο των χρωμοσωμάτων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version