Σάββατο, 20 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Νίκη Τραμπ με το βλέμμα στις… εκλογές – Ορκίστηκε η εκλεκτή του για το Ανώτατο Δικαστήριο

Ντόναλντ Τραμπ

Πήρε την ψήφο από τη Γερουσία (έστω και οριακά), «έτρεξε» στον Λευκό Οίκο, ορκίστηκε και όλα είναι… έτοιμα. Η (ακραία για κάποιους) συντηρητική Έιμι Κόνι Μπάρετ είναι πλέον μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Είναι η εκλεκτή του Ντόναλντ Τραμπ και παίρνει τη θέση της θρυλικής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ που έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές εβδομάδες.

Ο διορισμός της Έιμι Κόνι Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εγκρίθηκε από τη Γερουσία (την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι) με ψήφους 52 υπέρ και 48 κατά. Ο διορισμός της είναι μια τεράστια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ αφού το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να κρίνει ακόμη και το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Click4more Μεσαίωνας! Η γυναίκα που πρότεινε ο Τραμπ για Ανώτατη Δικαστή είναι σαν να έχει βγεί από το Handmaid’s Tale

Στην ψηφοφορία στη Γερουσία τηρήθηκαν γενικά οι κομματικές γραμμές, με μόνο μία Γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων, Σούζαν Κόλινς, να την παραβαίνει και να καταψηφίζει την Μπάρετ.

Ο διορισμός της Μπάρετ (και όλων των δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ) είναι ισόβιος και αλλάζει τις ισορροπίες, αφού πλέον οι συντηρητικοί έχουν μεγαλύτερη πλειοψηφία (6-3).

Η προσθήκη της Μπάρετ, πολύ θρησκευόμενης χριστιανής, πολέμιας της άμβλωσης, στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς και οι ευρύτερες αλλαγές στη σύνθεση των ομοσπονδιακών δικαστηρίων με τους διορισμούς συντηρητικών, προβάλλεται από αρκετούς Ρεπουμπλικάνους ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα διαρκείας του Τραμπ, με τη συμβολή του επικεφαλής της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διορίσει τρεις συντηρητικούς δικαστικούς στο κορυφαίο όργανο της αμερικανικής δικαιοσύνης ως εδώ.

Με τον διορισμό της Μπάρετ, ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει πως θα ηλεκτρίσει τους ψηφοφόρους που ανήκουν στη θρησκευτική δεξιά. Ό,τι κάνει, όμως, επισκιάζεται από τους νεκρούς που αφήνει πίσω της η πανδημία στις ΗΠΑ.

Αμέσως στον Λευκό Οίκο

Αμέσως μόλις εγκρίθηκε ο διορισμός της στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ βρέθηκε στον Λευκό Οίκο μαζί με τον σύζυγό της. Εκεί συνάντησαν τον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ και αφού έβγαλαν στο μπαλκόνι τις αναμνηστικές φωτογραφίες, η συντηρητική δικαστής ορκίστηκε παρουσία του Αμερικανού προέδρου.

Ήταν μια ώρα και κάτι αφού είχε εγκρίνει η Γερουσία το διορισμό της που βρέθηκε η Μπάρετ στον Λευκό Οίκο και ο Ντόναλντ Τραμπ έστησε… γιορτή για να ορκιστεί εκείνη και να πανηγυρίσει τη νίκη του εκείνος.

Η εκδήλωση, που οργανώθηκε σε ώρα υψηλής τηλεθέασης στο γρασίδι έξω από το κτίριο της προεδρίας, έμοιαζε σαν αντικατοπτρισμός εκείνης πριν από έναν μήνα, όταν ο Τραμπ ανακοίνωνε την υποψηφιότητά της, λίγα 24ωρα πριν ο Λευκός Οίκος μετατραπεί σε εστία του κορονοϊού, με τον Τραμπ και τη Μελάνια να νοσούν και οι ίδιοι.

Αυτή τη φορά, πάντως, όσοι βρέθηκαν στον Λευκό Οίκο φορούσαν μάσκες και οι καρέκλες ήταν τοποθετημένες έτσι ώστε να τηρείται μια απόσταση. Πολλοί από τους γερουσιαστές που την ψήφισαν ήταν παρόντες, όχι όμως ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ, που έχει να πάει στο Λευκό Οίκο από τον Αύγουστο, εξαιτίας της πανδημίας.

Αυτή «είναι μια ιστορική ημέρα για την Αμερική», είπε στην τελετή ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει διορίσει, μετά και την Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, τρία συντηρητικά μέλη στο Ανώτατο Δικαστήριο. Κανένα μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν είχε διοριστεί τόσο κοντά στις εκλογές στην αμερικανική ιστορία μέχρι τώρα.

«Η οικογένεια Μπάρετ κατέκτησε την καρδιά της Αμερικής», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος και χαρακτήρισε «πολύ ταιριαστό» ότι θα πληρώσει την κενή θέση που άφησε η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, «αληθινή πρωτοπόρος για τις γυναίκες».

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήρε τα «άψογα διαπιστευτήρια» της 48χρονης Μπάρετ, μητέρας επτά παιδιών, πολύ θρησκευόμενης χριστιανής, πολέμιας της άμβλωσης.

Από την πλευρά της, η Μπάρετ διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά της με «ανεξαρτησία», «χωρίς φόβο και πάθος», αφήνοντας στο περιθώριο τις πεποιθήσεις της καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να κατηγορηθεί για «παράβαση καθήκοντος», όπως εξήγησε.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις