Η είδηση πως ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας τέθηκε υπό κράτηση έπεσε σαν «βόμβα» το πρωί της Τρίτης (20.03.2018). Όχι γιατί δεν ήταν γνωστές οι “περιπέτειες” του Νικολά Σαρκοζί με τη γαλλική Δικαιοσύνη. Έχει πολλά θέματα άλλωστε.
Αλλά από μόνη της η είδηση πως ένας πρώην πρόεδρος κρατείται και ανακρίνεται είναι «βόμβα». Και ακόμη περισσότερο γιατί έχει να κάνει με παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας. Αυτής του 2007 εν προκειμένω, όταν ο Σαρκοζί νίκησε τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ και εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας.
Για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του, ο Σαρκοζί φέρεται να είχε στραφεί στον «φίλο» του, κραταιό άνδρα της Λιβύης ακόμα τότε, Μουαμάρ Καντάφι. Ο Λίβυος ηγέτης είχε ανταποκριθεί. Και μάλιστα με 50 εκατομμύρια ευρώ όπως λέγεται. Ο Σαρκοζί τα πήρε. Κέρδισε. Και λίγα χρόνια μετά πρωτοστάτησε στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Δύσης κατά του καθεστώτος Καντάφι. Που τελικά οδήγησαν στην πτώση και την εκτέλεσή του. Εξ ού και η… εκδίκηση από τον τάφο.
Διαβάστε πιο κάτω: Η συνέντευξη που έκαψε τον “Σαρκό”
Αυτή είναι η “φυλακή” του Νικολά Σαρκοζί
Ανθρώπου μάτι δεν έχει, δει, φυσικά, τον Νικολά Σαρκοζί να μπαίνει στο κτίριο της δικαστικής αστυνομίας όπου ανακρίνεται. Μόνο εικόνες από το κτίριο κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών πρακτορείων.
Η δικαστική έρευνα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια. Αλλά πρώτη φορά κρατείται ο Σαρκοζί.
Ο Σαρκοζί δίνει κατάθεση στους αστυνομικούς του Κεντρικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς και των Χρηματιστικών και Φορολογικών Παραβάσεων (OCLCIFF) στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην έρευνα. Η πληροφορία είχε αρχικά μεταδοθεί από την εφημερίδα Le Monde και site Mediapart.
https://youtu.be/VvCwnCM5OW4
Εκτός από τον Σαρκοζί καταθέτει και ο Μπρις Ορτφέ, πολύ στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου και υπουργός Εσωτερικών στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του. Αλλά εκείνος δεν τελεί υπό κράτηση, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.
Η έρευνα
Το νέο στάδιο της έρευνας σηματοδοτεί μια επιτάχυνση σ’ αυτή την πολυπλόκαμη υπόθεση που έχουν αναλάβει δικαστές του οικονομικού εγκλήματος.
Οι δικαστές ενδιαφέρονται για χρηματοοικονομικές ροές στις οποίες ενέχονται πρωταγωνιστές που συνδέονται με το καθεστώς του πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι. Πρώην αξιωματούχοι της Τρίπολης και ο γαλλολιβανέζος μεσάζων Ζιάντ Τακιεντίν μίλησαν για καταβολές χρημάτων προς όφελος της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.
Άλλοι αξιωματούχοι της Λιβύης τις διέψευσαν και ο πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους απέρριπτε ανέκαθεν αυτές τις κατηγορίες.
Έτσι ξεκίνησαν όλα
Η υπόθεση ξέσπασε το 2012 μετά τη δημοσιοποίηση από τον Mediapart ενός σημειώματος που αποδίδεται στον Μούσα Κουσά, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών της Λιβύης, που υπονοεί λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.
Στο πλαίσιο της υπόθεσης, κατηγορίες για πλαστογραφία, χρήση πλαστών και ξέπλυμα φορολογικής απάτης από οργανωμένη συμμορία έχουν απαγγελθεί σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων, Κλοντ Γκεάν.
Οι δικαστές θέτουν ερωτήματα για μια μεταφορά ποσού ύψους 500.000 ευρώ που έγινε προς τον Γκεάν τον Μάρτιο 2008, προερχόμενη από μια εταιρεία ενός δικηγόρου της Μαλαισίας. Υποστήριξε πως πρόκειται για το αντίτιμο από την πώληση δύο πινάκων ζωγραφικής.
Τρεις βαλίτσες με 5 εκατομμύρια ευρώ
Τον Νοέμβριο 2006 ήρθαν οι δηλώσεις στον Mediapart του Ζιάντ Τακιεντίν, ο οποίος διαβεβαίωσε πως στο διάστημα από τον Νοέμβριο 2006 μέχρι τις αρχές του 2007 είχε παραδώσει στον Νικολά Σαρκοζί, τότε υπουργό Εσωτερικών, και στον διευθυντή του γραφείου του, τον Κλοντ Γκεάν τρεις βαλίτσες που περιείχαν 5 εκατ. ευρώ προερχόμενα από το καθεστώς του Καντάφι. Ο Σαρκοζί και ο Γκεάν το διέψευσαν κατηγορηματικά.
Οι δικαστές θέτουν επίσης ερωτήματα για την ύποπτη πώληση το 2009 μιας έπαυλης στο Μουζέν (Αλπ-Μαριτίμ) έναντι περίπου 10 εκατ. ευρώ, σ’ ένα λιβυκό ταμείο το οποίο διαχειρίζεται ο Μπασίρ Σαλέχ, πρώην υπουργός Οικονομικών του καθεστώτος.
Οι ερευνητές υποψιάζονται πως ο επιχειρηματίας Αλεξάντρ Τζουχρί είναι ο αληθινός ιδιοκτήτης και πωλητής της έπαυλης και πως συνεννοήθηκε με τον Μπασίρ Σάλεχ για να ορισθεί μια τιμή αγοράς «πολύ υπερτιμημένη».
[read4more]
Ο Σάλεχ, που είναι αυτή τη στιγμή εξόριστος και η γαλλική δικαιοσύνη θέλει να τον ανακρίνει στο πλαίσιο της υπόθεσης, τραυματίσθηκε από σφαίρες στα τέλη Φεβρουαρίου στη Νότια Αφρική. Σε βάρος του έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Όσο για τον Αλεξάντρ Τζουχρί, αυτός συνελήφθη τον Ιανουάριο στο Λονδίνο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη. Είχε προφυλακισθεί, στη συνέχεια είχε απελευθερωθεί με καταβολή εγγύησης και στα τέλη Φεβρουαρίου φυλακίσθηκε εκ νέου. Υποφέρει από καρδιακά προβλήματα και εδώ και δέκα ημέρες νοσηλεύεται στο Λονδίνο, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα.
Το χρήμα… κινούνταν
Άλλο ανησυχητικό στοιχείο που προβάλλεται σε μια έκθεση του OCLCIFF με ημερομηνία Σεπτέμβριος 2017: στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 υπήρξαν σημαντική κυκλοφορία μετρητών στο περιβάλλον του Νικολά Σαρκοζί και πολύ τακτική χρήση μετρητών από τον Κλοντ Γκεάν.
“Ο Σαρκοζί είναι ένας κλόουν – Να επιστρέψει τα λεφτά στο λαό της Λιβύης” – Σαΐφ αλ Καντάφι
Απαντώντας σε ερωτήσεις των ανακριτών, ο Ερίκ Βερτ, ταμίας της προεδρικής εκστρατείας, και ο αναπληρωτής του που ήταν αρμόδιος για τη διανομή των φακέλων, ο Βενσάν Ταλβά, απάντησαν πως τα χρήματα προέρχονταν από ανώνυμες δωρεές. Η δικαιολογία αυτή αμφισβητήθηκε από άλλες καταθέσεις, μεταξύ των οποίων αυτή του προσώπου που ήταν αρμόδιο για την αλληλογραφία που δεχόταν το κόμμα του Σαρκοζί, το UMP, στη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας, ο οποίος δήλωσε πως «ουδέποτε είδε επιστολές που περιείχαν μετρητά».
Όταν ερωτήθηκε σχετικά με την κράτηση του Νικολά Σαρκοζί, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε πως «δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τη δικαστική διαδικασία».
Η συνέντευξη που τον… “έκαψε”
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα: Μια συνέντευξη τουΣάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιου του πρώην ηγέτη της Λιβύης, στο Euronews το 2011. Είχε αποκαλύψει ότι η χώρα του είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί.
Σύμφωνα με τονο Σάιφ Καντάφι, ο Σαρκοζί έπρεπε να επιστρέψει τα χρήματα αυτά.
Είχε πει: «Ο Σαρκοζί πρέπει να επιστρέψει στη Λιβύη τα χρήματα που πήρε για την προεκλογική του εκστρατεία. Χρηματοδοτήσαμε την προεκλογική του εκστρατεία και έχουμε όλες τις λεπτομέρειες και είμαστε έτοιμοι να τις δημοσιεύσουμε. Το πρώτο πράγμα που ζητάμε από αυτόν τον κλόουν το Σαρκοζί είναι ότι επιστρέφει αυτά τα χρήματα στον λαό της Λιβύης. Τον βοήθησε να γίνει πρόεδρος ώστε να βοηθήσει τον λαό της Λιβύης, αλλά μας έχει απογοητεύσει.Και πολύ Σύντομα θα δημοσιεύσουμε όλες τις λεπτομέρειες και τα έγγραφα και τα τραπεζικά δελτία πληρωμής».
Δείτε το απόσπασμα
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Euronews
Φωτογραφίες: Reuters, EPA