Κόσμος

Νίμιτς: Ιστορική η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός

Η προοπτική μιας "δυναμικής λύσης" αναπτύσσεται στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο Μάθιου Νίμιτς. Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ χαρακτηρίζει "ιστορική" τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός.

Σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής”, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι είναι αισιόδοξος πως σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, θα πετύχει μια κοινά αποδεκτή συμφωνία.

Αναγνωρίζει βέβαια ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες αλλά και εντός αυτών, μεταξύ των κομμάτων και στις κοινωνίες και ζητεί από όλους να είναι ρεαλιστές και να κάνουν συμβιβασμούς..

“Ιστορική η συνάντηση Τσίπρα με Ζάεφ”

«Η συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ στο Νταβός ήταν θετική και σημαντική, μια πραγματικά ιστορικής σημασίας συνάντηση, εάν οδηγήσει τελικά στην επίλυση των σημαντικών διαφορών μεταξύ των δυο γειτόνων», αναφέρει ο Νίμιτς.

«Είναι πλέον καιρός να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους μιας συνολικής συμφωνίας, με προσοχή στα θέματα που επισημάνθηκαν από τους δυο πρωθυπουργούς. Σύμφωνα με την πρόθεσή τους έρχομαι στην Αθήνα και τα Σκόπια για συνομιλίες ώστε να προωθήσουμε τη διαδικασία. Πιστεύω ότι υπάρχει δυναμική τώρα για την εξεύρεση λύσεων».

«Γίνονται ήδη συγκεκριμένα βήματα και είναι η ώρα να εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις , να επισπεύσουμε και να φθάσουμε σε συμφωνία. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε ταχεία διαδικασία για να επιτύχουμε θετικό αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες, ίσως νωρίτερα».

“Οι δύο κυβερνήσεις έχουν πολλές ίδιες θέσεις”

«Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι οι θέσεις των δυο κυβερνήσεων δεν είναι ίδιες σε σχέση με πολλά από τα ανοικτά ζητήματα και ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στις δυο χώρες από τους πολιτικούς ηγέτες και γενικά από τον πληθυσμό σε αυτό το θέμα οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ότι απαιτείται συμβιβασμός. Συνολικά πιστεύω ότι υπάρχει τώρα μια γενική επιθυμία στις δυο χώρες και γενικότερα στη διεθνή κοινότητα να επιλυθούν τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ των δυο γειτόνων και ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσεων. Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία που όλοι πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ζητούμενο αλλά και εφικτό είναι μια σύνθετη ονομασία κάτι που επίσημα υποστηρίζει η Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια και που μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ζόραν Ζάεφ στην ΠΓΔΜ αποδέχεται πλέον και η γειτονική χώρα . Προτείνει ευρεία χρήση της νέας ονομασίας από τη στιγμή που η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι πριν από την ολοκλήρωση της ένταξής της. Στο μεσοδιάστημα υποστηρίζει τη χρήση της νέας ονομασίας σε διεθνείς οργανισμούς και fora.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πρώτη ημέρα εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς: Απελευθερώθηκαν τρεις ισραηλινές, αποφυλακίστηκαν παλαιστίνιοι κρατούμενοι
Συγκινητικές στιγμές στην απελευθέρωση των τριών γυναικών που κρατούσε για 15 μήνες ομήρους η Χαμάς - Άρχισε η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας
Πρώτη ημέρα εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς: Απελευθερώθηκαν τρεις ισραηλινές, αποφυλακίστηκαν παλαιστίνιοι κρατούμενοι