Κόσμος

Νησιά Γκαλαπάγκος: Έκλεψαν 123 μωρά γιγαντιαίων χελωνών – Χάθηκαν 4 είδη που ανακάλυψε ο Δαρβίνος

Άγνωστοι έκλεψαν 123 μωρά γιγαντιαίων χελωνών από μια εγκατάσταση αναπαραγωγής στα Νησιά Γκαλαπάγκος, τα οποία θεωρούνται σύμβολο της μοναδικής βιοποικιλότητας της περιοχής και υπενθυμίζουν πώς ο Δαρβίνος συνέβαλε στη θεωρία της φυσικής επιλογής.

«Κλάπηκαν όλα, 123 συνολικά. Ήταν κλοπή» δήλωσε στο AFP ο Ουάσινγκτον Περάντες, εκπρόσωπος της τοπικής αρχής.

Τα νησιά είναι γνωστά για τη χλωρίδα και την πανίδα τους. Η συνολική έκτασή τους είναι 3.000 τετραγωνικά μίλια και είναι προστατευόμενος βιότοπος και κατοικία δεκάδων ειδών ζώων που δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον πλανήτη.

Αυτό προσελκύει χιλιάδες τουριστών κάθε χρόνο, αλλά έχει επίσης κάνει το εξωτικό είδος στόχο των εγκληματιών άγριας ζωής.

Ο κ. Παρέντες παραπονέθηκε ότι η εγκατάσταση, η οποία έγινε στόχος κλοπής, δεν ήταν επαρκώς φυλασσόμενη, δεν υπήρχαν κάμερες ασφαλείας ή αισθητήρες φωτός.

Οι χελώνες είναι ακριβώς εκεί. Αν κάποιος θέλει να πάει νύχτα και να τις κλέψει, μπορεί, είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός περιβάλλοντος του Εκουαδόρ δήλωσε ότι οι χελώνες που εκλάπησαν από το κέντρο αναπαραγωγής στο νησί Ιζαμπέλα ανήκουν στα είδη Chelonoidis vicina και Chelonoidis guntheri.

Η ανακάλυψη του Δαρβίνου στα Νησιά Γκαλαπάγκος

Όταν ο Δαρβίνος έφτασε στα νησιά με το HMS Beagle, πλοίο του βασιλικού ναυτικού της Βρετανίας το 1835, γρήγορα έμαθε ότι υπήρχε κάτι ενδιαφέρον που αφορούσε τα γιγάντια ερπετά.

«Οι κάτοικοι, όπως έχω πει, δηλώνουν ότι μπορούν να διακρίνουν τις χελώνες από τα διάφορα νησιά και ότι διαφέρουν όχι μόνο ως προς το μέγεθος αλλά και σε άλλα χαρακτηριστικά» γράφει στο «The Voyage of the Beagle».

Παρατήρησε παρόμοια διαφοροποίηση μεταξύ ειδών πουλιών και φυτών σε κάθε ένα από τα μεμονωμένα νησιά.

Τα ευρήματα που συγκέντρωσε τον βοήθησαν να αναπτύξει τη νέα θεωρία της εξέλιξης, εξηγώντας πώς τα νέα είδη μπορούσαν να αποκλίνουν από έναν κοινό πρόγονο υπό τις πιέσεις της φυσικής επιλογής.

Οι συνολικοί αριθμοί των χελωνών μειώθηκαν από πάνω από 250.000 τον 16ο αιώνα σε περίπου 3.000 τη δεκαετία του 1970, αλλά έχουν ανακάμψει χάρη σε προγράμματα αναπαραγωγής, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph.

Ακόμα και τα 15 είδη των γιγάντιων χελωνών που είδε ο Δαρβίνος έχουν μειωθεί σε μόλις 11 σήμερα και μερικά είναι κοντά στην εξαφάνιση.

Νωρίτερα φέτος 26 χελώνες που είχαν μεταφερθεί λαθραία στο Περού επιστράφηκαν στα νησιά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Δανία σηκώνει το γάντι και απαντά στις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς από τη Γροιλανδία - «Δεν απευθύνονται έτσι σε συμμάχους»
«Η Δανία δεν έκανε καλή δουλειά για τον λαό της Γροιλανδίας» είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δανού πρωθυπουργού
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς στη Γροιλανδία
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια κτιρίου στη Μπανγκόκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines