Με σαφή πολιτική χροιά το φετενό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Απονεμήθηκε στην Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων ( ICAN).
Η απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον ICAN δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα στέλνει σαφές μήνυμα στην Βόρεια Κορέα και τον ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν.
H Νορβηγική Επιτροπή του Νόμπελ προειδοποίησε πως ο κίνδυνος μιας πυρηνικής σύγκρουσης είναι σήμερα μεγαλύτερος απ’ ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό.
Νόμπελ Ειρήνης 2017: Το μήνυμα της Σουηδικής Ακαδημίας στην Βόρεια Κορέα
«Ο ICAN ηγείται στην κοινωνία στην προσπάθεια να απαγορευθούν τα πυρηνικά όπλα με βάση το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η Μπέριτ Ράις-Άντερσεν, η επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής του Νόμπελ.
«Το επόμενο βήμα για να ελευθερωθεί ο πλανήτης μας από τα πυρηνικά όπλα πρέπει να γίνει μαζί με τις χώρες που είναι εξοπλισμένες με αυτά», πρόσθεσε.
«Ζούμε σ’ έναν κόσμο όπου ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι ήταν για πολύ καιρό».
«Ορισμένες χώρες εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά οπλοστάσιά τους και ο κίνδυνος να προμηθευθούν περισσότερες χώρες πυρηνικά όπλα είναι πραγματικός, όπως δείχνει η Βόρεια Κορέα», πρόσθεσε.
Τον Ιούλιο, 122 χώρες υιοθέτησαν τη Συνθήκη του ΟΗΕ για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, όμως κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία και η Γαλλία, παρέμειναν εκτός των συνομιλιών.
Με το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης επιδιώκεται να προωθηθεί η υπόθεση του αφοπλισμού εν μέσω πυρηνικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα.
Επίσης είναι μετέωρη η συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και μεγάλες δυνάμεις για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία με το Ιράν «τη χειρότερη που έχουμε διαπραγματευθεί ποτέ».
Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες πως ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα πως δεν θα επιβεβαιώσει αυτή τη συμφωνία ορόσημο.
Watch the very moment the 2017 Nobel Peace Prize is announced! #NobelPrize pic.twitter.com/H0AtcRU7tn
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 6, 2017
Ο ICAN, ιδρύθηκε το 2007 και έχει 468 οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται σε όλο τον κόσμο.
Η ICAN αυτοχαρακτηρίζεται ένας συνασπισμός μη κυβερνητικών οργανώσεων βάσης σε περισσότερες από 100 χώρες. Δημιουργήθηκε στην Αυστραλία και εγκαινιάσθηκε επισήμως το 2007 στη Βιέννη.