Οι φετινοί νικητές του Νόμπελ Ειρήνης, η Μαρία Ρέσα και ο Ντμίτρι Μουράτοφ, παρέλαβαν τα βραβεία τους σε τελετή με φυσική παρουσία στο Όσλο παρά τα υψηλά ποσοστά κορονοϊού στη Νορβηγία.
Η Μαρία Ρέσα και ο Ντμίτρι Μουράτοφ, που βραβεύονται με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης και που αναγνωρίστηκαν για τον αγώνα τους για της ελευθερία της έκφρασης στις Φιλιππίνες και τη Ρωσία, έδωσαν οι ίδιοι το παρών σε τελετή στο Όσλο της Νορβηγίας, που σαρώνεται από την πανδημία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι δημοσιογράφοι κέρδισαν το βραβείο σε μια περίοδο κατά την οποία η ελεύθερη, ανεξάρτητη και βασιζόμενη σε γεγονότα δημοσιογραφία δέχεται πυρά, ανέφερε η Νορβηγική Επιτροπή των Νόμπελ όταν ανακοίνωσε το βραβείο για την Ειρήνη τον Οκτώβριο.
Η τελετή στο δημαρχείο του Όσλο πραγματοποιήθηκε κανονικά, αλλά είχε λιγότερους προσκεκλημένους σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό λόγω των κυβερνητικών περιορισμών που τέθηκαν σε ισχύ αυτή την εβδομάδα. Χθες, Πέμπτη (09.12.2021) η Νορβηγία ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19.
WATCH LIVE: The 2021 #NobelPeacePrize award ceremony from Oslo.
Where are you watching from?
Production: NRK (Norsk Rikskringkasting AS) #NobelPrize
https://t.co/pBsXPlyZcs— The Nobel Prize (@NobelPrize) December 10, 2021ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη Σουηδία, όπου τα ποσοστά μόλυνσης είναι χαμηλότερα σε σχέση με τη Νορβηγία, οι διοργανωτές τον Σεπτέμβριο ακύρωσαν τις τελετές Νόμπελ με φυσική παρουσία για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Αντ’ αυτού, τα πρόσωπα που τιμήθηκαν φέτος με τα Νόμπελ Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας και Οικονομικών – βραβεία που κανονικά απονέμονται στη Σουηδία – έλαβαν τα διπλώματα και τα μετάλλιά τους στις χώρες τους, ενώ οι παραδοσιακές διαλέξεις Νόμπελ έγιναν διαδικτυακά.
Η Ρέσα και ο Μουράτοφ είναι οι πρώτοι δημοσιογράφοι που λαμβάνουν το βραβείο μετά τον Γερμανό Καρλ φον Οσιέτσκι που είχε τιμηθεί το 1935 επειδή αποκάλυψε το μυστικό μεταπολεμικό πρόγραμμα επανεξοπλισμού της χώρας του.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: Reuters