Site icon NewsIT

Νόμπελ Ειρήνης: Ελπίδες ότι θα ενταχθούν και άλλες χώρες στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων

11.10.2013 | 15:47
Νόμπελ Ειρήνης: Ελπίδες ότι θα ενταχθούν και άλλες χώρες στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), Αχμέτ Ουζουμτζού, δήλωσε πως ελπίζει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2013, με το οποίο τιμήθηκε ο οργανισμός, να συμβάλει ώστε να υπογράψουν τη διεθνή Συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων τα λίγα κράτη που δεν το έχουν ακόμη πράξει.

«Μόνον έξι χώρες δεν είναι μέλη του Οργανισμού, και γνωρίζω ότι το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα μας βοηθήσει να προωθήσ0υμε τον παγκόσμιο χαρακτήρα της συνθήκης τους προσεχείς μήνες», είπε ο Ουζουμτζού στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Οι έξι αυτές χώρες είναι η Βόρεια Κορέα, η Αγκόλα, η Αίγυπτος, το Νότιο Σουδάν, το Ισραήλ και η Μιανμάρ.
Ο ΟΑΧΟ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1997 στη Χάγη, έχει αναλάβει να θέσει σε εφαρμογή τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η οποία είχε συναφθεί την 13η Ιανουαρίου 1993.

Η Συνθήκη αυτή σηματοδότησε ένα σπάνιο παράδειγμα επιτυχίας στις προσπάθειες του παγκόσμιου αφοπλισμού, καθώς πλέον την έχουν κυρώσει 190 χώρες, με την εισδοχή της Συρίας σε αυτή τον Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνεχάρη τον ΟΑΧΟ για το ότι βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2013—το βραβείο είχε απονεμηθεί πέρυσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η απόφαση αυτή είναι «μια ισχυρή αναγνώριση του σημαντικού ρόλου του ΟΑΧΟ για να καμφθεί η χρήση χημικών όπλων», ανέφερε ο Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός αντιμετωπίζει «μια πρόκληση δίχως προηγούμενο στις τωρινές του προσπάθειες στη Συρία».

«Η διεθνής κοινότητα φέρει μια συλλογική ευθύνη να τερματίσει τη χρήση χημικών όπλων μια για πάντα. Ο ΟΑΧΟ διαδραματίζει ένα ρόλο-κλειδί σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, που η ΕΕ στηρίζει πλήρως, πολιτικά και ούσα ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς του ΟΑΧΟ», σημείωσε ο Μπαρόζο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νόμπελ Ειρήνης στον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων

Στην Καναδή Άλις Μονρό το Νομπέλ Λογοτεχνίας

«Κόπηκε» στα τρία το Νόμπελ Χημείας

Νόμπελ Φυσικής στον Χίγκς και στον Έγκλερ για το Μποζόνιό τους!

Σε τρεις επιστήμονες το Νόμπελ Ιατρικής

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version