Πέμπτη, 10 Οκτ.
27oC Αθήνα

Νόμπελ Λογοτεχνίας: Πώς θα γιορτάσει τη μεγάλη της νίκη η Νοτιοκορεάτισσα Χαν Γκανγκ – «Ησυχα, πίνοντας τσάι»

Νόμπελ Λογοτεχνίας: Πώς θα γιορτάσει τη μεγάλη της νίκη η Νοτιοκορεάτισσα Χαν Γκανγκ – «Ησυχα, πίνοντας τσάι»
Φωτογραφία: Reuters

Μόλις έχεις λάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, πως επιλέγεις να το πανηγυρίσεις; Κάπως έτσι θα ήταν και η ερώτηση που απηύθυναν οι υπεύθυνοι των βραβείων Νόμπελ, στην συγγραφέα από τη Νότια Κορέα, Χαν Γκανγκ.

Η 53χρονη Χαν Γκανγκ, τιμήθηκε σήμερα (10.10.2024) με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024 και είναι η πρώτη συγγραφέας από τη Νότια Κορέα που τιμάται με αυτό το βραβείο.

«Είμαι έκπληκτη, αισθάνομαι μεγάλη τιμή», ήταν τα πρώτα της λόγια.

Η Han Kang, είχε μόλις τελειώσει το δείπνο με τον γιο της στο σπίτι της στη Σεούλ, όταν έλαβε την είδηση για τη βράβευσή της.

«Μιλήσαμε μαζί της, λίγες στιγμές αφότου το έμαθε, για το πώς μεγάλωσε με τα βιβλία, για το ότι είναι η πρώτη Νοτιοκορεάτισσα βραβευμένη λογοτεχνία και για το ποιο βιβλίο συνιστά σε όσους είναι νέοι στα έργα της να ξεκινήσουν με αυτό», γράφουν οι υπεύθυνοι των βραβείων στην πλατφόρμα X.

Η Kang ερωτήθηκε επίσης για το πώς σκοπεύει να γιορτάσει το Νόμπελ της: «Θα ήθελα να πιω τσάι με τον γιο μου. Θα το γιορτάσω ήσυχα».

Ποια είναι η Χαν Γκανγκ

Η Χαν Γκανγκ, που γράφει ποιήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα στα κορεάτικα, βραβεύτηκε «για την έντονη ποιητική πρόζα της που πραγματεύεται ιστορικά τραύματα και εκθέτει τον εύθραυστο χαρακτήρα της ανθρώπινης ζωής», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η κριτική επιτροπή.

Παράλληλα με τη λογοτεχνία, ασχολείται επίσης με τα εικαστικά και τη μουσική, κάτι που αντανακλάται στο σύνολο της λογοτεχνικής παραγωγής της.

«Το έργο της Χαν Γκανγκ χαρακτηρίζεται από αυτή τη διπλή έκθεση του πόνου, μια αντιστοιχία ανάμεσα στο πνευματικό και το σωματικό μαρτύριο, σε στενή σχέση με την ανατολική σκέψη», διευκρίνισε η Σουηδική Ακαδημία.

Η συγγραφέας, που γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1970 στο ΓκουάνγκΤζου της Νότιας Κορέας, διαθέτει «μοναδική συνείδηση των σχέσεων ανάμεσα στο σώμα και την ψυχή, τα ζωντανά και τα νεκρά, και, με το ποιητικό και πειραματικό στιλ της, θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της σύγχρονης πρόζας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ Άντερς Όλσον.

Η Χαν Γκανγκ εκτοξεύθηκε στο διεθνές στερέωμα με το μυθιστόρημά της Η χορτοφάγος, η αγγλική μετάφραση του οποίου (2015) τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2016 . Στα ελληνικά Η χορτοφάγος κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το 2020 σε μετάφραση της Αμαλίας Τζιώτη. Το 2022 κυκλοφόρησε επίσης από τις ίδιες εκδόσεις, και πάλι σε μετάφραση Αμαλίας Τζιώτη, το μυθιστόρημά της Μάθημα Ελληνικών.

Ο μοναδικός άλλος Νοτιοκορεάτης που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ ήταν ο πρώην πρόεδρος της χώρας (1998-2003) Κιμ Ντάε Γιουνγκ που τιμήθηκε το 2000 με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για «την εργασία του για την ειρήνη και τη συμφιλίωση με τη Βόρεια Κορέα».

Πέρυσι, ο Νορβηγός δραματουργός Γιον Φόσε είχε τιμηθεί με το περίβλεπτο λογοτεχνικό βραβείο.

Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. δολάρια).

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις