Στον Βρετανό Άνγκους Ντίτον απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2015. Ο 69χρονος οικονομολόγος βραβεύτηκε για την «ανάλυσή του για την κατανάλωση, τη φτώχεια και την ευημερία».
Ο Αμερικανο-Βρετανός οικονομολόγος Άνγκους Ντίτον, 69 ετών, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2015 για τις έρευνές του στην καταναλωτική συμπεριφορά και ειδικότερα αυτή των φτωχών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.
Ο καθηγητής Ντίτον, που γεννήθηκε στο Εδιμβούργο και διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, βραβεύθηκε για την «ανάλυσή του για την κατανάλωση, τη φτώχεια και την ευημερία». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, το έργο του Ντίτον είχε σημαντική επίδραση στην χάραξη της πολιτικής, βοηθώντας για παράδειγμα στο να καθοριστεί το ποιες κοινωνικές ομάδες επηρεάζονται από την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας στα τρόφιμα.
«Για να σχεδιάσουμε μια οικονομική πολιτική που να προωθεί την ευημερία και να μειώνει τη φτώχεια, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τις προσωπικές επιλογές κατανάλωσης» ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία ανακοινώνοντας το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (978.000 δολαρίων). «Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ο Άνγκους Ντίτον ενίσχυσε αυτή την κατανόηση».
Ο Ντίτον ήταν επίσης πρωτοπόρος στη χρήση στοιχείων από έρευνες σε νοικοκυριά ανεπτυγμένων χωρών, ιδιαίτερα στοιχείων για την κατανάλωση, προκειμένου να αποτυπωθούν τα επίπεδα διαβίωσης και η φτώχεια, ανέφερε η Ακαδημία.
Ο Ντίτον έθεσε τρία βασικά ερωτήματα: πώς οι καταναλωτές κατανέμουν τις δαπάνες τους, τι καταναλώνεται και αποταμιεύεται σε μια κοινωνία και τέλος πώς μπορεί να μετρηθεί η προσωπική ευημερία.
Αυτές οι ερωτήσεις τον οδήγησαν σε μια εις βάθος ανάλυση «προβλημάτων όπως η σχέση ανάμεσα στο εισόδημα και την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνονται, και την έκταση των διακρίσεων μεταξύ των φύλων μέσα στην οικογένεια».