Τετάρτη, 9 Οκτ.
28oC Αθήνα

Το Νόμπελ Χημείας στον Κύπριο Ντέμη Χασάμπη, στον Ντέιβιντ Μπέικερ και στον Τζον Μ. Τζάμπερ

Το Νόμπελ Χημείας στον Κύπριο Ντέμη Χασάμπη, στον Ντέιβιντ Μπέικερ και στον Τζον Μ. Τζάμπερ
Reuters

Με το Νόμπελ Χημείας τιμήθηκαν φέτος οι επιστήμονες Ντέιβιντ Μπέικερ, Ντέμης Χασάμπης και Τζον Μ. Τζάμπερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, οι τρεις επιστήμονες τιμήθηκαν με το Νόμπελ Χημείας, για την έρευνά τους πάνω στη δομή της πρωτεΐνης.

Ο Ντέιβιντ Μπέικερ θα πάρει το μισό βραβείο για την έρευνά του πάνω στο «υπολογιστικό σχεδιασμό πρωτεϊνών» και το άλλο μισό θα μοιραστεί ο Κύπριος, Ντέμης Χασάμπης και ο Τζον Μ. Τζάμπερ για την πρόβλεψη της δομής της πρωτεΐνης. 

«Ανάμεσα σε μια μυριάδα επιστημονικών εφαρμογών, οι ερευνητές μπορούν πλέον να κατανοήσουν καλύτερα την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και να δημιουργήσουν εικόνες ενζύμων ικανών να διασπάσουν το πλαστικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Χασάμπης ζει και εργάζεται στην Βρετανία. Ο πατέρας του είναι κυπριακής καταγωγής και η μητέρα του κινεζικής.

Είναι 48 ετών και, σύμφωνα με τη wikipedia, είναι ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης, νευροεπιστήμονας, σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών, επιχειρηματίας, και κορυφαίος παίκτης στο σκάκι και του επιτραπέζιου παιχνιδιού γκο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα, είναι ένας από τους δημιουργούς της εταιρείας DeepMind, η οποία μετέπειτα αγοράστηκε από την Google, όπου πλέον ο Χασάμπης εργάζεται. 

Το μοντέλο τους τεχνητής νοημοσύνης, το Alphafold, επιτρέπει την πρόβλεψη της τρισδιάστατης δομής πρωτεϊνών με βάση το αμινοξύ τους. Οι δύο επιστήμονες, που βρισκόντουσαν μεταξύ των φαβορί, έχουν ήδη τιμηθεί με το βραβείο Λάσκερ το 2023.

Η επιτροπή τόνισε ότι οι ανακαλύψεις των επιστημόνων που βραβεύθηκαν φέτος “προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες”.

Το βραβείο αυτό, από τα πιο περίβλεπτα στον επιστημονικό κόσμο, απονέμεται από την Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις