Ο νεοναζί Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ θα πρέπει να παραμείνει στην φυλακή τόνισε η εισαγγελία της Νορβηγίας, καθώς εκτιμά ότι παραμένει το ίδιο εξαιρετικά επικίνδυνο άτομο που σκότωσε 77 ανθρώπους το 2011.
Ισχυριζόμενος ότι έχει αποκηρύξει τη βία, ο 42χρονος Άντερς Μπρέιβικ ζητεί να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους από την κυβέρνηση της Νορβηγίας, δέκα χρόνια αφού καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξη με τη δυνατότητα παράτασης της κράτησής του για όσο διάστημα κρίνεται επικίνδυνος για την κοινωνία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Ο Μπρέιβικ που ζητεί σήμερα την εμπιστοσύνη μας είναι ο ίδιος που κατέστρεψε τη συνοικία των υπουργείων”, κατήγγειλε η εισαγγελέας Χούλντα Κάρλσντότιρ.
“Είναι ο ίδιος εγκληματίας που κατευθύνθηκε προς τους νέους στην Ούτεγια, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι θα τους βοηθήσει και τους πυροβόλησε”, πρόσθεσε ενώπιον του δικαστηρίου του Τέλεμαρκ κατά την τελευταία μέρα της διαδικασίας, που έχει μεταφερθεί για λόγους ασφαλείας στο γυμνάσιο της φυλακής Σκιέν, όπου κρατείται ο εξτρεμιστής.
Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπρέιβικ πυροδότησε μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, στο Όσλο, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο οκτώ άνθρωποι. Στη συνέχεια σκότωσε άλλους 69 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους εφήβους, ανοίγοντας πυρ στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού κόμματος στο νησί Ούτεγια. Έναν χρόνο αργότερα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών, με ελάχιστη ποινή έκτισης τα δέκα χρόνια και με τη δυνατότητα παράτασης της κράτησής του – τη μέγιστη ποινή που μπορούσε να επιβάλει τότε η νορβηγική δικαιοσύνη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απηχώντας τις καταγγελίες των οικογενειών των θυμάτων, των επιζώντων και ειδικών η Κάρλσντότιρ δήλωσε ότι αυτή η νέα ακροαματική διαδικασία αποτελεί για τον Μπρέιβικ “ένα σόου δημοσίων σχέσεων” με στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησής του και να ανανεώσει την επαφή του με τους ανθρώπους που έχουν τις ίδιες απόψεις με αυτόν.
“Τρέφεται από αυτή τη δημοσιότητα”, κατήγγειλε η εισαγγελέας.
Χθες η ψυχίατρος που παρακολουθεί τον Μπρέιβικ δήλωσε ότι αυτός εξακολουθεί να είναι όσο επικίνδυνος ήταν πριν μία δεκαετία
Το αίτημα αποφυλάκισης του Μπρέιβικ δεν έχει, κατά γενική ομολογία, καμία πιθανότητα να γίνει αποδεκτό. Θεωρείται όμως ένα κρίσιμο τεστ για το κράτος δικαίου – το οποίο ο ίδιος ο Μπρέιβικ επιχείρησε να διαλύσει – καθώς θα πρέπει να τον αντιμετωπίσει όπως οποιονδήποτε άλλον κρατούμενο.