Site icon NewsIT
08:57 | 05.12.24

Νότια Κορέα: Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ δεν εγκαταλείπει την εξουσία – Ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του για «ανταρσία»

Νότια Κορέα: Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ δεν εγκαταλείπει την εξουσία – Ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του για «ανταρσία»
Newsit Newsroom

Η αστυνομία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (05.12.24) πως πλέον έχει αρχίσει να διενεργεί έρευνα για «ανταρσία» σε βάρος του προέδρου της χώρας, του Γιουν Σουκ Γέολ, μετά την αποτυχημένη απόπειρά του να προχωρήσει στην επιβολή στρατιωτικού νόμου στο κράτος της Ασίας.

«Η υπόθεση (για την επιβολή του στρατιωτικού νόμου) βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσε αξιωματικός της αστυνομίας, ο Γου Κονγκ-σου, απευθυνόμενος σε μέλη του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας.

Εν τω μεταξύ, ο συντηρητικός πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ εννοεί να παραμείνει στην εξουσία και το κόμμα του θα αντιταχθεί στην καθαίρεσή του, την οποία επιδιώκει η αντιπολίτευση και η οποία θα τεθεί το ερχόμενο Σάββατο σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, έπειτα την αποτυχημένη απόπειρα του αρχηγού του κράτους να επιβάλει το στρατιωτικό νόμο στη χώρα.

Προς γενική κατάπληξη, ο πρόεδρος κήρυξε το βράδυ της Τρίτης στρατιωτικό νόμο και επιχείρησε να «φιμώσει» το Κοινοβούλιο στέλνοντας εκεί το στρατό, πριν τελικά κάνει πίσω, έξι ώρες αργότερα υπό την πίεση βουλευτών και διαδηλωτών.

Έξι κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν χθες, Τετάρτη, πρόταση για την καθαίρεσή του, κατηγορώντας τον πρόεδρο για «σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος και του νόμου». Η πρόταση αυτή θα τεθεί σε ψηφοφορία μεθαύριο, Σάββατο, στις 19:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο διόλου δημοφιλής πρόεδρος θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει αστυνομική έρευνα σε βάρος του για «εξέγερση», ανακοίνωσε σήμερα η νοτιοκορεατική αστυνομία.

Οι νοτιοκορεάτες εισαγγελείς άνοιξαν επίσης έρευνα σε βάρος του προέδρου, του υπουργού Εσωτερικών και του πρώην πλέον υπουργού Άμυνας για το ρόλο τους στην απόπειρα επιβολής του στρατιωτικού νόμου, μετέδωσε σήμερα το Yonhap.

Στον παραιτηθέντα υπουργό Άμυνας Κιμ Γιονγκ-χιούν επιβλήθηκε επίσης από τους εισαγγελείς απαγόρευση εξόδου από τη χώρα όσο διαρκεί η έρευνά τους, σύμφωνα με το Yonhap. Οι άλλοι δύο δεν αντιμετωπίζουν τέτοια απαγόρευση.

Η γραμματεία του προέδρου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Γιουν δεν θα κάνει σήμερα καμιά δημόσια δήλωση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, από την εταιρεία ερευνών Realmeter, πάνω από επτά Νοτιοκορεάτες στους δέκα (73,6%) υποστηρίζουν το αίτημα καθαίρεσης, έναντι 24% που είναι αντίθετοι και 2,4% που δεν έχουν γνώμη.

Η αντιπολίτευση διαθέτει συνολικά 192 έδρες από τις 300 του κοινοβουλίου, ενώ τις 108 άλλες κατέχουν βουλευτές που ανήκουν στο συντηρητικό Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας του Γιουν.

Καθώς η πρόταση καθαίρεσης θα πρέπει να υιοθετηθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων για να τεθεί σε ισχύ, η αποστασία τουλάχιστον οκτώ βουλευτών του προεδρικού κόμματος θα είναι συνεπώς απαραίτητη για να επέλθει η πτώση του Γιουν.

Σήμερα ο επικεφαλής του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας στο κοινοβούλιο, ο Τσου Κιούνγκ-χο, δήλωσε πως ο σχηματισμός του θα ψηφίσει κατά της καθαίρεσης του Γιουν. «Το σύνολο των 108 βουλευτών του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας θα παραμείνει ενωμένο για να απορρίψει την καθαίρεση του προέδρου», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Τσου πρόσθεσε πάντως ότι είχε ζητήσει από τον Γιουν να φύγει από το κόμμα. Το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας «δεν προσπαθεί να υπερασπιστεί τον αντισυνταγματικό στρατιωτικό νόμο του προέδρου», διαβεβαίωσε.

Αν η πρόταση καθαίρεσης υιοθετηθεί, ο Γιουν θα παυθεί από τα καθήκοντά του εν αναμονή της επικύρωσης της καθαίρεσής του από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Αν οι δικαστές δώσουν το πράσινο φως, θα εγκαταλείψει την εξουσία και θα οργανωθούν νέες προεδρικές εκλογές μέσα σε 60 ημέρες.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version