Η Νότια Κορέα προσπαθεί να ανακάμψει μετά την χθεσινή (03.12.2024) απόφαση του Προέδρου Γιουν σοκ-Γκέολ να επιβάλει στρατιωτικό νόμο, που τελικά είχε διάρκεια κάποιων ωρών αφού στην συνέχεια ο ίδιος ανακοίνωσε την άρση του.
Ωστόσο, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους αψηφώντας τον στρατιωτικό νόμο που επιβλήθηκε στη Νότια Κορέα και ζητούσαν την παραίτηση όχι μόνο του Προέδρου αλλά και των μελών της κυβέρνησης, εκφράζοντας την οργή τους για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.
Την ίδια στιγμή, κατατέθηκε στην Εθνοσυνέλευση πρόταση μομφής εις βάρος του Γιουν σοκ-γελ, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο «Πρόεδρος παραβίασε σοβαρά και σε μεγάλο βαθμό το Σύνταγμα» και «επιχείρησε να αποφύγει μια εις βάρος του ποινική έρευνα, επιχειρώντας να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα».
Η απόφασή του υποκινήθηκε από «την επιθυμία να αποφύγει ποινικές έρευνες που αφορούν τον πρόεδρο Γιουν και την οικογένειά του» και «χωρίς συνταγματικά προαπαιτούμενα όπως πόλεμος, ένοπλη εξέγερση ή παρόμοιες καταστάσεις εθνικής έκτακτης ανάγκης» διευκρινίζει το κείμενο πρότασης μομφής, γνώση του οποίου έλαβε σήμερα (04.12.2024) το Γαλλικού Πρακτορείου, που κατέθεσαν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η ασιατική χώρα βίωσε χθες για ώρες μια κατάσταση σοκ, καθώς ο πρόεδρος Γιουν, σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης, ανακοίνωσε επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα, αλλά αναγκάστηκε να προχωρήσει στην άρση του μέτρου που επέβαλε προς γενική κατάπληξη μερικές ώρες αργότερα, αφού το κοινοβούλιο απέρριψε την προσπάθειά του να αναστείλει κάθε πολιτική δραστηριότητα και να προχωρήσει στην επιβολή αυστηρής λογοκρισίας στα ΜΜΕ.
Οι υπηρεσίες του προέδρου έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα ανακοίνωση στην οποία τονίζουν ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου ήταν δικαιολογημένη και εντός των ορίων του Συντάγματος.
Σημειώνεται επίσης ότι ο Υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας ζήτησε σήμερα συγνώμη και υπέβαλε την παραίτησή του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Μετανιώνω βαθιά και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τη σύγχυση και την ανησυχία που προκλήθηκαν στο κοινό από τον στρατιωτικό νόμο».