Κόσμος

Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια: 45 δημοσιογράφοι συνεχίζουν την έρευνα της Μαλτέζας που δολοφονήθηκε

Οι «τυχόν» εντολείς της δολοφονίας της δημοσιογράφου και μπλόγκερ Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στη Μάλτα θα διωχθούν, «εάν ανακαλυφθούν», «όποιοι και αν είναι», διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Καρμέλο Αμπέλα.

«Η κυβέρνηση της Μάλτας αποδίδει στην υπόθεση αυτή την δέουσα προσοχή. Θέλουμε να ανακαλύψουμε ποιος έστειλε αυτά τα τρία πρόσωπα που σήμερα βρίσκονται στη φυλακή», είπε.

Τρεις άνδρες, γνωστοί στην αστυνομία της Μάλτας για εγκληματική δραστηριότητα, έχουν συλληφθεί και κατηγορίες έχουν απαγγελθεί εναντίον τους από τον Δεκέμβριο. Δηλώνουν αθώοι για την κατασκευή της βόμβας που σκότωσε τη δημοσιογράφο και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

«Η κυβέρνηση της Μάλτας θέλει να μάθει εάν έδρασαν μόνοι ή αν είχαν εντολέα», επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών. «Είναι ξεκάθαρο. Εάν υπάρξουν αποδείξεις ότι έδρασαν για λογαριασμό κάποιου, αυτός ο κάποιος , όποιος και αν είναι, θα προσαχθεί στη δικαιοσύνη».

“Ο «τυχόν» εντολοδόχος της δολοφονίας της δημοσιογράφου θα διωχθεί, όποιος και αν είναι”

«Κανείς δεν θα είναι προστατευμένος και το είπαμε από την πρώτη μέρα…εάν κάποιος φέρει πληροφορίες, αποδείξεις για την ανάμειξη του ενός ή του άλλου, η προσφορά αμοιβής ενός εκατομμυρίου ευρώ ισχύει», διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας για μία έρευνα που έχει προσελκύσει την προσοχή ολόκληρου του κόσμου στη μικρή νησιωτική χώρα της Μεσογείου.

45 δημοσιογράφοι διερευνούν για την διαφθορά στην Μάλτα

Σαράντα πέντε δημοσιογράφοι απ΄όλο τον κόσμο πήραν τη σκυτάλη της έρευνας για την διαφθορά στη Μάλτα στο πλαίσιο του «Project Daphne» υπό την κοινοπραξία «Forbidden Stories».

Επί έξι μήνες, αυτοί οι 45 δημοσιογράφοι που προέρχονται από 18 διεθνή μέσα ενημέρωσης εργάστηκαν μαζί για να αποδελτιώσουν τον τεράστιο όγκο των εγγράφων που άφησε πίσω της η δολοφονημένη δημοσιογράφος, που σκοτώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017, στα 53 της χρόνια, κατά την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου της.

«Μπορώ να κατανοήσω την κινητοποίηση των διεθνών μέσων σε αυτήν την υπόθεση, το αξίζει, αλλά θα ήθελα να μάθω τους λόγους. Υπήρξε πρόσφατα και μία ακόμη περίπτωση, στη Σλοβακία, η δολοφονία ενός δημοσιογράφου και της μνηστής του, και διαπιστώνω ότι δεν υπήρξε η ίδια κινητοποίηση κοινοπραξίας δημοσιογράφων».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα