Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Ντέιβιντ Πετρέους: «Δύση ξύπνα» – Αμερικανός στρατηγός λέει ότι ο Πούτιν θα κηρύξει πόλεμο με το ΝΑΤΟ

Ντέιβιντ Πετρέους: «Δύση ξύπνα» – Αμερικανός στρατηγός λέει ότι ο Πούτιν θα κηρύξει πόλεμο με το ΝΑΤΟ

Οι απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στη Βαλτική και να φέρει έναν νέο πόλεμο στην Ευρώπη πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, προειδοποιεί ο Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην στρατηγός του αμερικανικού στρατού.

Ο Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος υπηρέτησε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες στον αμερικανικό στρατό, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν θα αρκεστεί μόνο στον πόλεμο με την Ουκρανία».

Ο απόστρατος στρατηγός τεσσάρων αστέρων των ΗΠΑ, David Petraeus, ο οποίος διοικούσε τις συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ, δήλωσε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στη Δύση πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν να κερδηθεί ο πόλεμος εναντίον του Πούτιν.

Οι ειδικοί έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει βάλει περισσότερους στόχους σε ένα διαταραγμένο όνειρο να ανακτήσει μια χαμένη αυτοκρατορία.

Και αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα στείλει στους συμμάχους του πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ως απάντηση στη Δύση που στέλνει όπλα στην Ουκρανία.

Μιλώντας στην εφημερίδα The Sun, ο Πετρέους δήλωσε ότι ο Πούτιν ήταν «πολύ ξεκάθαρος» σχετικά με τη διεξαγωγή ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη.

Ο κόσμος «πρέπει να ακούσει» τον Πούτιν καθώς «μας λέει τι πιστεύει», προειδοποίησε ο πρώην επικεφαλής της CIA.

Ο Petraeus δήλωσε σχετικά: «Ο Πούτιν είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί στην περιοχή αν ο Πούτιν επιτύχει στην Ουκρανία. Δεν θα ήταν ικανοποιημένος αν σταματούσε στην Ουκρανία. Η Μολδαβία θα ήταν σαφώς η επόμενη. Μετά από αυτό θα μπορούσε να είναι η Λιθουανία ή ένα από τα άλλα κράτη της Βαλτικής. Ήταν πολύ σαφής και νομίζω ότι είναι επίσης σαφές εκ των υστέρων ότι θα πρέπει να ακούσουμε αυτό το άτομο. Μας λέει τι πιστεύει».

Προκειμένου να νικήσει τον Πούτιν, η Δύση πρέπει να κάνει «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» για να βοηθήσει την Ουκρανία, προέτρεψε ο Πετρέους.

Και η Ουκρανία πρέπει επίσης να πιέσει να κάνει «μεγαλύτερα βήματα στην τεχνολογία» στη μάχη κατά του τεράστιου στρατού της Ρωσίας, πρόσθεσε.

«Η Ρωσία διαθέτει πολύ περισσότερους στρατιώτες και εξοπλισμό, έχει πάνω από τον τριπλάσιο πληθυσμό της Ουκρανίας, η οικονομία της είναι δέκα φορές πιο ισχυρή κι έχει και κάποια άλλα πλεονεκτήματα… Η πραγματικότητα είναι δύσκολη, κι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο», πρόσθεσε ο  Πετρέους, επισημαίνοντας ότι για να νικήσει η Ουκρανία, πρέπει να ενισχύσει ταχύτατα το ανθρώπινο δυναμικό και τη στρατιωτική της δύναμη, με τη βοήθεια των δυτικών συμμάχων της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις