Τρίτη, 17 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Ντομινίκ Πελικό: Είμαι ένας βιαστής όπως και οι συγκατηγορούμενοί μου – Η Ζιζέλ δεν το άξιζε αυτό

Ντομινίκ Πελικό: Είμαι ένας βιαστής όπως και οι συγκατηγορούμενοί μου – Η Ζιζέλ δεν το άξιζε αυτό
REUTERS/Manon Cruz

Ο Ντομινίκ Πελικό παραδέχθηκε ενώπιον του δικαστηρίου τους βιασμούς της πρώην συζύγου του Ζιζέλ Πελικό στην πολύκροτη υπόθεση που έχει ονομαστεί στη Γαλλία «Βιασμοί της Μαζάν». 

Υποβοηθούμενος από ένα μπαστούνι και φορώντας ένα γκρι πουκάμισο, ο Ντομινίκ Πελικό εμφανίστηκε σήμερα (17.09.2024) στο δικαστήριο της Γαλλίας και ομολόγησε ότι είναι βιαστής «όπως και οι συγκατηγορούμενοί του σε αυτήν την αίθουσα» ενώ δήλωσε ότι η σύζυγός του «δεν άξιζε» τα όσα υπέστη επί μία δεκαετία, από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2020. 

Μιλώντας για πρώτη φορά σήμερα, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν του επέτρεπαν να εμφανιστεί στο δικαστήριο εδώ και μία εβδομάδα, ο Ντομινίκ Πελικό «παραδέχεται τις κατηγορίες στο σύνολό τους».

Ο πρόεδρος του ποινικού δικαστηρίου διάβασε την έκθεση των δύο γιατρών που εξέτασαν χθες τον Πελικό σύμφωνα με την οποία «από ιατρική, σωματική και ψυχική άποψη, ο Ντομινίκ Πελικό είναι ικανός να εμφανιστεί (σσ στο δικαστήριο) σήμερα». 

Ο Πελικό πάσχει από πέτρα στα νεφρά, λοίμωξη και πρόβλημα με τον προστάτη.

«Είμαι ένας βιαστής όπως όλοι οι άλλοι σε αυτήν την αίθουσα»

Στην σοκαριστική κατάθεσή του ο Ντομινίκ Πελικό αναφέρει ότι η πρώην σύζυγός του Ζιζέλ «δεν το άξιζε αυτό» και παραδέχθηκε ότι ήταν «ευτυχισμένος» μαζί της καθ’ όλη τη διάρκεια της κοινής τους ζωής.

«Ήμουν πολύ ευτυχισμένος μαζί της. Ήταν το αντίθετο της μητέρας μου, εντελώς επαναστατική. Είχαμε τρία παιδιά, εγγόνια, τα οποία δεν άγγιξα ποτέ». 

REUTERS/Manon Cruz/File Photo

Η Ζιζέλ άκουγε με προσοχή τον πρώην σύζυγό της, κοιτάζοντάς τον. Στο τέλος αυτής της δήλωσης, χαμήλωσε το κεφάλι της και φόρεσε ξανά τα γυαλιά ηλίου της.

Όταν ρωτήθηκε για την προσωπικότητά του, ο Πελικό καταθέτοντας για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου της Αβινιόν, θυμήθηκε τις αναμνήσεις στην ηλικία των 4 ετών, τον βιασμό του, όπως λέει, που έπεσε θύμα σε ηλικία 9 ετών και τον βιασμό στον οποίο αναγκάστηκε να γίνει μάρτυρας σε ηλικία 14 ετών.

«Το μόνο που θυμάμαι από τα νιάτα μου είναι σοκ και τραύμα», λέει ο Ντομινίκ Πελικό, σχεδόν ψιθυριστά. Συνεχίζει λέγοντας ότι αυτή η περίοδος έλαβε τέλος όταν γνώρισε τη μελλοντική του σύζυγο Ζιζέλ.

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να το αντέξω, άντεξα 40 χρόνια», λέει. Σε αρκετές περιπτώσεις ο Πελικό κλαίει, όπως μεταδίδει το BFMTV. 

«Σήμερα λέω ότι είμαι ένας βιαστής, όπως όλοι οι άλλοι σε αυτήν την αίθουσα. Δεν μπορούν να πουν το αντίθετο» είπε ο κατηγορούμενος ενώ αναφερόταν στους 50 συγκατηγορούμενούς του που δικάζονται μαζί του, άνδρες ηλικίας 26 έως 74 ετών. 

«Είμαι ένοχος για ό,τι έκανα και ζητώ συγχώρεση»

Τα πρώτα λόγια του Ντομινίκ Πελικό προκάλεσαν την αντίδραση της Ζιζέλ: «Μου είναι δύσκολο να τον ακούσω. Επί 50 χρόνια ζούσα με έναν άνθρωπο που δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι θα μπορούσε να διαπράξει αυτές τις πράξεις. Τον εμπιστευόμουν απόλυτα», λέει η ίδια.

Ο Ντομινίκ Πελικό, που κατηγορείται ότι επί σειρά ετών νάρκωνε την σύζυγό του, τη Ζιζέλ Πελικό, την βίαζε και την παρέδιδε και σε δεκάδες άνδρες που έβρισκε μέσω του διαδικτύου για να την βιάσουν, κλήθηκε στη συνέχεια να απαντήσει: «Είμαι ένοχος για ό,τι έκανα. Μετανιώνω για ό,τι έκανα και ζητώ συγχώρεση, ακόμη και αν είναι ασυγχώρητο».

«Ήσουν θαυμάσια και εγώ παραφέρθηκα πολύ», είπε στη συνέχεια απευθυνόμενος στην πρώην σύζυγό του.

«Με έχουν κατηγορήσει για πολλά πράγματα. Δεν γεννιέσαι διεστραμμένος, αλλά γίνεσαι. Ακόμα κι αν είναι παράδοξο, ποτέ δεν θεώρησα τη γυναίκα μου ως αντικείμενο» είπε ο βασικός κατηγορούμενος και ενορχηστρωτής των βιασμών της Ζιζέλ Πελικό για περίπου μία δεκαετία αναφορικά με τα συμπεράσματα των ψυχολόγων.

Τα βίντεο είναι «διαστροφή», παραδέχεται ο Ντομινίκ Πελικό

Στη συνέχεια ο Ντομινίκ Πελικό ρωτήθηκε από το δικαστήριο για τα βίντεο που κρατούσε από τους βιασμούς της συζύγου του, τα οποία μάλιστα είχε αρχειοθετήσει, με τον 70χρονο να μιλάει για «ένα στοιχείο ευχαρίστησης» ενώ τόνισε ότι «σήμερα, χάρη σε αυτά τα βίντεο, μπορούμε να εντοπίσουμε όλους εκείνους που συμμετείχαν στους βιασμούς».

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των συγκατηγορουμένων του Ντομινίκ Πελικό και επικράτησε αναστάτωση στην αίθουσα καθώς αρκετοί από αυτούς ισχυρίστηκαν ότι «χειραγωγήθηκαν» από τον 70χρονο.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Roger Arata, τον πίεσε. «Χρησιμοποιήσατε προκλητικούς τίτλους (…) με προσδιορισμούς για την κυρία Πελικό. Για ποιο λόγο;»

«Είναι διαστροφή, βίτσιο, αλλά είναι επίσης ένα εντυπωσιακό στοιχείο για να μπορώ να θυμάμαι ορισμένα πρόσωπα» απάντησε ο Ντομινίκ Πελικό. 

Ο Πελικό αρνήθηκε τις κατηγορίες περί χειραγώγησης. «Δεν χειραγώγησα κανέναν, οι ίδιοι με έψαξαν. Με ρώτησαν και είπα “ναι”. Δεν τους έβαλα χειροπέδες για να έρθουν. Συμφώνησαν και ήρθαν». 

«Ήμουν τρελός για τη σύζυγό μου, εξακολουθώ να την αγαπώ»

Ο Ντομινίκ Πελικό, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, αναφέρθηκε πολλές φορές στην τέως σύζυγό του Ζιζέλ Πελικό.

«Ήμουν τρελός γι’ αυτήν. Την αγαπούσα πάρα πολύ, όπως εξακολουθώ να την αγαπώ».

Και συνεχίζει: «Την αγάπησα καλά για 40 χρόνια και άσχημα για 10. Κατέστρεψα τα πάντα, έχασα τα πάντα. Δεν έπρεπε ποτέ να το κάνω αυτό».

Στη συνέχεια είπε ότι «εξακολουθεί να αγαπά» τα παιδιά του εξίσου πολύ. «Είναι στην καρδιά μου», είπε προσθέτοντας ότι η κόρη του Caroline «είχε δίκιο» που δημιούργησε την εκστρατεία #MendorsPas! για να αγωνιστεί κατά της χημικής υποταγής «ώστε να μην ξανασυμβεί».

«Προσπάθησα να σταματήσω αλλά ο εθισμός ήταν ισχυρότερος»

Στη συνέχεια της ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι ο εθισμός μου ήταν ισχυρότερος από την επιθυμία του να σταματήσει.

Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος της Ζιζέλ Πελικό ρώτησε τον Ντομινίκ Πελικό: «Γιατί δεν βρήκατε τη θέληση να σταματήσετε αυτό που της κάνατε;». 

«Προσπάθησα να σταματήσω, αλλά ο εθισμός ήταν ισχυρότερος» είπε και παραδέχτηκε ότι «θα έπρεπε να είχα σταματήσει νωρίτερα και να μην είχα καν αρχίσει».

Σε δηλωσεις της η δικηγόρος του Ντομινίκ Πελικό, Béatrice Zavarro, εξήγησε ότι ο πελάτης της είναι «πολύ ταραγμένος». «Ζήτησε από τη σύζυγό του να τον συγχωρέσει», λέει η ίδια.

«Εξήγησε την ιστορία της ζωής του, τις ανατροπές στη ζωή του, τα τραύματα που μπορεί να έχει υποστεί», είπε η ίδια και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η αλήθεια του Ντομινίκ Πελικό».

«Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία εξομολόγησης και θα συνεχιστεί. Θα ολοκληρώσουμε αυτή τη δίκη μέχρι τέλους και θα μάθουμε τα πάντα για τον Ντομινίκ Πελικό», κατέληξε η δικηγόρος.

Η μαρτυρία του Πελικό είναι κρίσιμης σημασίας για τους άλλους 50 κατηγορούμενους, άνδρες ηλικίας 26 έως 74 ετών, που δικάζονται μαζί του. Τις επόμενες ημέρες, το δικαστήριο αναμένεται να ακολουθήσουν οι καταθέσεις τεσσάρων από αυτούς: των Jean-Pierre M. 63 ετών, Jacques C. 72 ετών, Lionel R. 44 ετών και Cyrille D. 54 ετών.

Σύμφωνα με την Le Monde, το δικαστήριο ενδέχεται επίσης να ανακρίνει εκ νέου την πρώην σύζυγό του, Ζιζέλ Πελικό και τον αδελφό του Joël.

Πληροφορίες από BFMTV, Le Monde

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις