Κόσμος

«Ντόμινο» από την απόφαση Τραμπ για το Ιράν – «Τρίζει» η διαπραγμάτευση με τη Βόρεια Κορέα

Αποσύροντας τη χώρα του από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ο Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο υπονόμευσε την αμερικανική διπλωματική αξιοπιστία, αλλά περιέπλεξε πολύ και τα δεδομένα ενόψει των διαπραγματεύσεών του με τη Βόρεια Κορέα, εκτιμούν οι ειδικοί.

Ο Τραμπ πρόκειται να συναντηθεί τις επόμενες εβδομάδες με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ- Ουν για να συζητήσουν το πυρηνικό οπλοστάσιο της Πιονγκγιάνγκ.

Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος, που πάντα καταφερόταν με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον της συμφωνίας με το Ιράν, μόλις ανακοίνωσε την απόσυρση της χώρας του από αυτή, παρόλο που οι εταίροι του που την έχουν επίσης υπογράψει προσπάθησαν να τον αποτρέψουν, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη σέβεται τις δεσμεύσεις της.

«Γιατί ο Κιμ να πιστέψει τον Τραμπ;»

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα Άντονι Μπλίνκεν εκτίμησε ότι η αμερικανική απόφαση περιπλέκει το βορειοκορεατικό ζήτημα. «Για ποιο λόγο ο Κιμ (…) να πιστέψει τις δεσμεύσεις του προέδρου Τραμπ, όταν εκείνος έσκισε αυθαίρετα μια συμφωνία την οποία τηρεί η άλλη πλευρά;», διερωτήθηκε στο Twitter.

Την ίδια άποψη έχει ο Βίπιν Νάρανγκ, καθηγητής στο MIT. «Σήμερα (ο Τραμπ) υπενθύμισε στον κόσμο ότι οι συμφωνίες μπορούν να ανατραπούν και μπορούν να έχουν ημερομηνία λήξης και ότι τα πυρηνικά όπλα μπορούν να αποτελέσουν ένα είδος ασφάλειας», τόνισε.

Η Βόρεια Κορέα δικαιολογεί την ανάπτυξη των βαλλιστικών και πυρηνικών της προγραμμάτων επισημαίνοντας τις απειλές των ΗΠΑ εναντίον του καθεστώτος της.

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον είχε δηλώσει στα τέλη Απριλίου ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν «ένα μοντέλο όπως αυτό της Λιβύης το 2003, 2004» για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Το παράδειγμα του Καντάφι

Ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του 2003 ότι η χώρα του σταματά το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής, έπειτα από εννέα μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Ο Καντάφι ανατράπηκε το 2011 έπειτα από εξέγερση στη χώρα του, την οποία στήριξαν με αεροπορικές επιδρομές οι Δυτικοί, και στη συνέχεια δολοφονήθηκε.

Η Πιονγκγιάνγκ αναφέρει συχνά το παράδειγμα του Καντάφι, όπως και την τύχη του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν, για να δικαιολογήσει τα στρατιωτικά της προγράμματα.

Για τον πρώην επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν «η τρέλα» του Τραμπ «υπονόμευσε την παγκόσμια εμπιστοσύνη στις αμερικανικές δεσμεύσεις, αποξένωσε τους πιο στενούς μας εταίρους, ενίσχυσε τα ιρανικά γεράκια και έδωσε στη Βόρεια Κορέα επιπλέον λόγους να κρατήσει τις ατομικές βόμβες της».

Οι αντιδράσεις στη Νότια Κορέα από την απόφαση Τραμπ και ο ρόλος του Πεκίνου

Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του Αμερικανού προέδρου προκαλεί ανησυχία και στον Κυανό Οίκο, τη νοτιοκορεατική προεδρία.

Ο Τραμπ πήρε την απόφαση αυτή παρά τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων εταίρων του, σβήνοντας περισσότερο από μία δεκαετία διπλωματικών προσπαθειών στις οποίες ενεπλάκησαν το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο, καθώς και το Πεκίνο και η Μόσχα.

Σε αυτό το πλαίσιο τι θα γίνει με τις ειρηνευτικές προσπάθειες του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε- Ιν;

Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, τα δύο ταξίδια που πραγματοποίησε ο Κιμ στην Κίνα αποδεικνύουν ότι αναζητεί τη στήριξη του μακροχρόνιου συμμάχου του, του Πεκίνου.

«Η Νότια Κορέα έχει πλήρη επίγνωση των κινδύνων που προκύπτουν από το να βλέπουμε τις ΗΠΑ να αποσύρονται από κάθε συμφωνία σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης», δήλωσε ο Κοχ Γιου- Χούαν του πανεπιστημίου Dongguk.

«Για να προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο ο Κιμ Γιονγκ- Ουν συναντήθηκε δύο φορές με τον (Κινέζο πρόεδρο) Σι Τζινπίνγκ για να λάβει εγγυήσεις από την Κίνα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, προτού ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, ο Κιμ δήλωσε στον Σι ότι η Βόρεια Κορέα δεν χρειάζεται να είναι ένα πυρηνικό κράτος, «αν οι εμπλεκόμενες χώρες σταματήσουν την εχθρική πολιτική τους και τις απειλές για την ασφάλεια» της χώρας.

«Αυτό σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα επιθυμεί μια παγκόσμια δέσμευση υπέρ μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ προκειμένου να τις εμποδίσει να αποσυρθούν μονομερώς», εκτίμησε ο Κοχ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα