Δευτέρα, 28 Οκτ.
20oC Αθήνα

Ντόναλντ Τραμπ: «Κάμαλα, απολύεσαι, φύγε από εδώ» – Ρατσιστικό παραλήρημα με Μελάνια και Έλον Μασκ στο πλευρό του

Ντόναλντ Τραμπ: «Κάμαλα, απολύεσαι, φύγε από εδώ» – Ρατσιστικό παραλήρημα με   Μελάνια και Έλον Μασκ στο πλευρό του
Φωτογραφία: Reuters

Μια απίστευτη επίθεση εναντίον της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις εξαπέλυσε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ κατά την ομιλία του χθες Κυριακή (27.10.2024) στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις – η Δημοκρατική αντίπαλος του Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου – κατέστρεψαν τη χώρα.

«Καταστρέψατε τη χώρα μας. Δεν πρόκειται να το ανεχθούμε άλλο. Κάμαλα, απολύεσαι! Φύγε από εδώ!», είπε ο Τραμπ επευφημούμενος από υποστηρικτές του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διοργάνωσε μια συγκέντρωση με χοντροκομμένες και ρατσιστικές προσβολές, μετατρέποντας αυτό που η προεκλογική του εκστρατεία είχε χαρακτηρίσει ως την εκδήλωση στην οποία θα εκφωνούσε το τελικό του μήνυμα σε μια απεικόνιση του τι απωθεί τους επικριτές του.

Λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα πριν από την ημέρα των εκλογών, οι ομιλητές χαρακτήρισαν το Πουέρτο Ρίκο «πλωτό νησί σκουπιδιών», αποκάλεσαν την αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις «διάβολο» και είπαν ότι η γυναίκα που διεκδικεί να γίνει η πρώτη γυναίκα και μαύρη γυναίκα πρόεδρος είχε ξεκινήσει την καριέρα της ως ιερόδουλη.

«Δεν ξέρω αν το ξέρετε, αλλά υπάρχει κυριολεκτικά ένα πλωτό νησί σκουπιδιών στη μέση του ωκεανού αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι λέγεται Πουέρτο Ρίκο», είπε ο Tony Hinchcliffe, ένας stand-up κωμικός του οποίου το σκηνικό περιλάμβανε επίσης άσεμνα και ρατσιστικά σχόλια για τους Λατίνους, τους Εβραίους και τους Μαύρους, όλοι βασικοί ψηφοφόροι στις εκλογές που απέχουν μόλις εννέα ημέρες.

Το αστείο του επικρίθηκε αμέσως από την προεκλογική εκστρατεία της Χάρις, καθώς ανταγωνίζεται με τον Τραμπ για να κερδίσει τις κοινότητες των Πορτορικανών στην Πενσυλβάνια και σε άλλες πολιτείες. 

Αλλά και άλλοι ομιλητές έκαναν εμπρηστικά σχόλια. Ο παιδικός φίλος του Τραμπ, Ντέιβιντ Ρεμ αναφέρθηκε στην Χάρις ως «αντίχριστο» και «διάβολο». Ο επιχειρηματίας Γκραντ Καρντόνε είπε στο πλήθος ότι η Χάρις «και οι νταβατζήδες χειριστές της θα καταστρέψουν τη χώρα μας».

Η εκδήλωση αντανακλούσε τον τόνο του πρώην προέδρου καθ’ όλη τη διάρκεια της τρίτης εκστρατείας του για τον Λευκό Οίκο. Αν και απέφυγε να το κάνει, ο Τραμπ συχνά καταφέρεται εναντίον της Χάρις με προσβλητικούς και προσωπικούς όρους ο ίδιος, αμφισβητώντας τις τελευταίες εβδομάδες τη διανοητική της σταθερότητα και τη νοημοσύνη της, καθώς και αποκαλώντας την «τεμπέλα», ένα από καιρό ρατσιστικό τροπάριο που χρησιμοποιείται εναντίον των μαύρων.

Η εκδήλωση ήταν ένα σουρεαλιστικό θέαμα στο οποίο συμμετείχαν ο πρώην παλαιστής Χαλκ Χόγκαν, ο τηλεοπτικός ψυχολόγος δρ Φιλ ΜακΓκρόου, ο πρώην παρουσιαστής του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον και οι βουλευτές Μπάιρον Ντόναλντς και Ελίζ Στέφανικ, καθώς και ένας καλλιτέχνης που ζωγράφισε μια εικόνα του Τραμπ να αγκαλιάζει το Empire State Building.

Και όλα αυτά πριν ο Τραμπ ανέβει στη σκηνή, με καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ωρών.

Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Έλον Μασκ, ο οποίος μίλησε νωρίτερα και παρουσίασε τη Μελάνια Τραμπ, ήταν ένα σημαντικό «γρανάζι» της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος αποκάλεσε τον Musk «ιδιοφυΐα» και «ξεχωριστό».

Τη σκυτάλη πήρε η Μελάνια Τραμπ, σε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση, η οποία εκφώνησε τον σύζυγό της και πρώην πρόεδρο ο οποίος ξεκίνησε κάνοντας τις ίδιες ερωτήσεις που κάνει στην αρχή κάθε πρόσφατης συγκέντρωσης: «Είστε καλύτερα τώρα από ό,τι ήσασταν πριν από τέσσερα χρόνια;». Το πλήθος απάντησε με ένα ηχηρό «Όχι!».

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις