Δευτέρα, 1 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Ντόναλντ Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν: Η μέρα που (υπ)έγραψαν ιστορία [pics, vids]

Ντόναλντ Τραμπ Κιμ Γιονγκ Ουν

– Εγγυήσεις ασφάλειας από τον Τραμπ, δέσμευση για αποπυρηνικοποίηση από τον Κιμ στη συμφωνία που υπέγραψαν
– Σοβαροί και “κουμπωμένοι” στην αρχή, χαμογελαστοί… μετά οι δυο ηγέτες
– Μοιάζει με σκηνή από ταινία φαντασίας – Κάναμε αυτό που άλλοι δεν τόλμησαν είπε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης
– 45 λεπτά έμειναν μόνοι τους – Καρέ καρέ η χειραψία που κανείς δεν περίμενε πως μπορεί να γίνει
– Τι έφαγαν, τι είπαν – Μέχρι και στη… λιμουζίνα του έβαλε τον Κιμ ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Αν η ιστορική συνάντηση του Ρόναλντ Ρίγκαν με τον Λεονίτ Μπρέζνιεφ ήταν το γεγονός του 20ου αιώνα, σε σαφώς μικρότερο βαθμό φυσικά αυτή ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν θα μπορούσε να είναι το γεγονός του 21ου αιώνα. Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έγιναν οι πρώτοι εν ενεργεία ηγέτες των χωρών τους που συναντιούνται.

Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν συμφωνία, αγνώστου περιεχομένου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ δεσμεύονται να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας» και η Βόρεια Κορέα δεσμεύεται ως προς την αρχή «της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου».

Η χειραψία τους, μπροστά από τις σημαίες των δυο χωρών, στο ξενοδοχείο Capella, στο θέρετρο Σεντόσα της Σιγκαπούρης, έγραψε τη δική της ιστορία. Μια χειραψία “δυνατή” που κράτησε σχεδόν 12 δευτερόλεπτα. Ο Τραμπ άλλωστε φημίζεται για τις… δυνατές χειραψίες του. Ο Εμανουέλ Μακρόν το ξέρει καλύτερα από τον καθένα…

Οι δυο ηγέτες κατευθύνθηκαν ο ένας προς τον άλλο για να φτάσουν μπροστά στις σημαίες των δυο κρατών. Ήταν τρία λεπτά πριν από τις 04:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) όταν έφτασε στο χώρο της συνάντησης ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Ίσως και για να του… “σπάσει” τον “τσαμπουκά” ο Ντόναλτ Τραμπ έφτασε ένα λεπτό πριν από την προκαθορισμένη ώρα.

Στην αρχή, η αμηχανία ήταν διάχυτη. Δεν έχουν… σούρει και λίγα ο ένας στον άλλο κατά το πρόσφατο παρελθόν. Μετά τη χειραψία τους, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν στάθηκαν σοβαροί μπροστά στις κάμερες για τις απαραίτητες φωτογραφίες.

Τραμπ Κιμ Γιονγκ Ουν Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν

https://youtu.be/6flRyTVqo2s

Ο Τραμπ έδωσε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, σαν να ήθελε να δώσει… κουράγιο στον Κιμ. Συνέχισαν περπατώντας στον διάδρομο του ξενοδοχείο προς το χώρο όπου θα είχαν τετ α τετ παρουσία μόνο των διερμηνέων. Η προσωπική συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά. Μετά, κάθισαν ο ένας απέναντι από τον άλλο, μαζί με τους συμβούλους τους.

Τα πρώτα λόγια Ντόναλντ Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν

«Θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση, δεν έχω καμιά αμφιβολία», είπε ο Τραμπ απαντώντας σε μια από τις ελάχιστες ερωτήσεις που επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να υποβάλλουν στους ηγέτες αφού κάθισαν. «Έχουμε μία υπέροχη σχέση μπροστά μας», είπε ο Τραμπ και χαρακτήρισε τιμή του που συναντά τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Ο οποίος όταν άκουσε τον Τραμπ, έσκασε κι ένα… χαμόγελο. Όταν πήρε εκείνος το λόγο μίλησε για «παλιές πρακτικές και παλιές προκαταλήψεις» που ύψωσαν «πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα και βρισκόμαστε εδώ σήμερα».

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης μίλησε επίσης για πρόοδο στην ειρήνη. Μετά την ιστορική τους χειραψία, μάλιστα, αστειεύτηκε πως η συνάντησή τους θα μοιάζει σε πολλούς σαν σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Και τόνισε στον Τραμπ πως οι δυο τους τόλμησαν αυτό που δεν είχαν καταφέρει άλλοι, πριν από εκείνους.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέλεξε και αυτή τη φορά να φορέσει μαύρο “Μάο” κοστούμι. Ο Τραμπ ντύθηκε σαν την… αστερόεσσα. Σκούρο μπλε κοστούμι, λευκό πουκάμισο και κόκκινη γραβάτα. Και το σακάκι πάντα ανοιχτό…

Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν

Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν

Με 20λεπτη καθυστέρηση στο γεύμα

Οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας ξεκίνησαν και πάλι με χαμόγελα. Και κράτησαν πολύ περισσότερο απ’ όσο ήταν προγραμματισμένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Τραμπ και Κιμ έφτασαν στο χώρο για το γεύμα εργασίας με 20 λεπτά καθυστέρηση.

Μαζί τους ήταν 13 αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των δύο κρατών. Δίπλα στον Κιμ, η αδερφή του Κιμ Γιο Γιονγκ, ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιμ Γιονγκ Τσολ (σ.σ. ο άνθρωπος που έστειλε ο Κιμ στις ΗΠΑ πριν τη μεγάλη συνάντηση), ο υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο και ο Ρι Σου Γιονγκ, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών.

Δίπλα στον Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, αλλά και ο Τζον Κέλι, ο προσωπάρχης της αμερικανικής προεδρίας.

Το κλίμα ήταν χαλαρό. Μέχρι που ο Τραμπ ζήτησε από τους φωτογράφους που αποτύπωναν τη στιγμή να βγάζουν εκείνον και τον Κιμ Γιονγκ Ουν «ωραίους και αδύνατους». Ευτυχώς που το τελευταίο δεν το εξέλαβε ως… μπηχτή ο Κιμ Γιογνκ Ουν!

Το μενού…

Γαριδοσαλάτα, τραγανό χοιρινό με γλυκόξινη σάλτσα και τάρτα tropezienne περιελάμβανε το γεύμα Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι σεφ που ετοίμασαν το γεύμα πρότειναν έναν συνδυασμό ασιατικών και δυτικών γεύσεων.

Ορεκτικά: γαριδοσαλάτα, σαλάτα με αβοκάντο, πράσινη σαλάτα με μάνγκο, μέλι φλαμουριάς και φρέσκο χταπόδι, χαρακτηριστική της νοτιοανατολικής Ασίας, και “oiseon”, κορεατικό πιάτο με γεμιστό αγγούρι.

Φωτογραφία Reuters

Κυρίως πιάτα: μοσχαρίσια παϊδάκια με πατάτες ογκρατέν και μπρόκολο στον ατμό, γλυκόξινο τραγανό χοιρινό και τηγανητό ρύζι με σάλτσα τσίλι και το κορεατικό έδεσμα “daegu jorim”, σιγοψημένη μουρούνα με ραπανάκια και ασιατικά λαχανικά.

Επιδόρπιο: τάρτα μαύρης σοκολάτας, παγωτό βανίλια HaagenDaaz με κεράσι και τάρτα tropezienne, γλυκό με γέμιση κρέμας.

Φωτογραφία Reuters

Περίπατος και… ανακοίνωση

Αφού τελείωσε το γεύμα εργασίας, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν βγήκαν να κάνουν βόλτα στον κήπο του ξενοδοχείου. Περπάτησαν δίπλα δίπλα. Έδειχναν και αυτή τη φορά χαλαροί. Φυσικά πέρασαν μπροστά από τους δημοσιογράφους. Και τότε ο Ντόναλντ Τραμπ “έβγαλε”… μισή είδηση.

Ήταν ο μόνος που μίλησε. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μόνο χαμογελούσε. Ο Τραμπ είπε ότι η συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας πήγε καλύτερα απ’ ό,τι μπορούσε κανείς να φανταστεί. «Πάμε τώρα να υπογράψουμε», είπε. Και άφησε τους πάντες… παγωτό. Οι δημοσιογράφοι άρχισαν να ρωτούν τι είδους συμφωνία θα υπογραφεί. Αν θα προβλέπει αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Απάντηση δεν πήραν. Μόνο ένα χαμόγελο από τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι υπογραφές

Λίγα λεπτά πριν από τις 09:00, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν εμφανίστηκαν σε αίθουσα του ξενοδοχείο. Πάνω σε μένα μακρύ ξύλινο τραπέζι, δυο φάκελοι. Από τη μια πλευρά ο Μάικ Πομπέο. Από την άλλη, η Κιμ Γιο Γιονγκ. Ου δυο ηγέτες κάθισαν. Ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε ξανά πρώτος το λόγο. Μίλησε για φανταστική συνάντηση. Για ιστορική υπογραφή. Δεν είπε τίποτα άλλο. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ευγνώμων στον Ντόναλντ Τραμπ και είπε πως ο κόσμος θα δει μεγάλη αλλαγή στη χώρα του.

Οι υπογραφές έπεσαν, τα φλας άστραψαν.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία προβλέπει πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν επαναλαμβάνει την δέσμευσή του για την «πλήρη αποπυρνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου». Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της αμερικανικής πλευράς για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», φόρμουλα που σημαίνει την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων και την αποδοχή επιθεωρήσεων. Επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση, σύμφωνα με την φωτογραφία του κειμένου που έχει στην διάθεσή του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Επίσης, οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας. «Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύθηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Βόρεια Κορέα», αναφέρεται στο κείμενο.

Και τώρα, όλοι περιμένουν τις δηλώσεις που θα κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ πριν αποχωρήσει, στις 15:00 ώρα Ελλάδας (σ.σ. 20.00 τοπική) για την Ουάσινγκτον. Βάσει προγράμματος, ο Κιμ θα φύγει για τη Βόρεια Κορέα μια ώρα νωρίτερα. Αυτός, χωρίς δηλώσεις.

Ξενάγηση στο… “θηρίο”

Αφού υπέγραψαν στη συμφωνία, οι δυο ηγέτες αναχώρησαν από το ξενοδοχείο. Πριν χωριστούν όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ επεφύλασσε μια έκπληξη για τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Μια σύντομη ξενάγηση στην προεδική λιμουζίνα. Το επονομαζόμενο… “Beast”!

Εντυπωσιακά μέτρα ασφαλείας

Η σύνοδος έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με πολεμικά πλοία της Σιγκαπούρης, ελικόπτερα Απάτσι, μαχητικά και άλλα αεροσκάφη να περιπολούν στη θάλασσα και στον αέρα.

Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές

Φωτογραφίες: Reuters

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις