Site icon NewsIT

Ντόναλντ Τραμπ: «Μίλησα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου πριν δύο ημέρες»

13.10.2024 | 18:27
Ντόναλντ Τραμπ: «Μίλησα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου πριν δύο ημέρες»

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν από δύο ημέρες ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως δήλωσε σήμερα, Κυριακή (13.10.24) ο Ρεπουμπλικανός πρώην αμερικανός πρόεδρος.

Η δήλωση του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έγινε κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα, χωρίς, ωστόσο, να γίνεται γνωστό το αντικείμενο της συνομιλίας που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, η Μελόνι επανέλαβε ότι είναι απαράδεκτο, το ότι η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ επλήγη από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη αποστολή αναπτύχθηκε μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συνεισφέρει στην σταθερότητα της περιοχής.

Υπογράμμισε, δε, ότι είναι απόλυτη ανάγκη η ασφάλεια του προσωπικού της αποστολής Unifil, να τύχει πλήρους προστασίας.

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε βέβαιη ότι η πλήρης εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 μπορεί να συμβάλει στην σταθεροποίηση των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο, με παροχή εγγύησης ότι όλοι οι εκτοπισμένοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Στην ανακοίνωση, τέλος, αναφέρεται ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης σε περιφερειακό επίπεδο, εκφράζοντας και πάλι την απόλυτη προθυμία της χώρας της, και ως εκ περιτροπής προέδρου της ομάδας της G7, να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Η 30λεπτη συνομιλία μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου

Την περασμένη Πέμπτη και έπειτα από αρκετές εβδομάδες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και συζήτησαν σε μία τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας περίπου 30 λεπτών, για τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν.

Η συζήτηση ήταν «παραγωγική», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, αναγνωρίζοντας τις διαφωνίες μεταξύ των δύο ηγετών σε ορισμένα ζητήματα.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντανόν είπε σε δημοσιογράφους ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια εποικοδομητική τηλεφωνική επικοινωνία, συμπληρώνοντας ότι το Ισραήλ εκτιμά την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον άμαχο πληθυσμό του Λιβάνου, ιδίως της Βηρυτού, επαναλαμβάνοντας «το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του από τη Χεζμπολάχ», ενημέρωσε αργότερα ο Λευκός Οίκος.

Σε ό,τι αφορά τη Λωρίδα της Γάζας, Μπάιντεν και Νετανιάχου συζήτησαν «την επείγουσα ανάγκη αναβίωσης των διπλωματικών προσπαθειών για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Οι σχέσεις του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου ήταν τεταμένες τον τελευταίο καιρό λόγω των χειρισμών του ισραηλινού πρωθυπουργού σε Γάζα και Λίβανο και οι δύο ηγέτες δεν είχαν απευθείας επικοινωνία εδώ και δύο μήνες. Η Ουάσινγκτον επιχείρησε να αποτρέψει την κλιμάκωση των εχθροπραξιών και προσπάθησε ανεπιτυχώς να μεσολαβήσει για να επιτευχθεί εκεχειρία στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, η οποία υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version