Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Μόνο εγώ μπορώ να σταματήσω τον Πούτιν και κανείς άλλος – Πιέζει για εκεχειρία μέχρι το Πάσχα

Ο στόχος της Ουάσιγκτον στις συνομιλίες στο Ριάντ

Ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει τον εαυτό του ως το κλειδί για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και δήλωσε με περίσσια σιγουριά ότι είναι ο μόνος που μπορεί να σταματήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε συνέντευξή του στον Κλέι Τράβις στο OutKick, μια πλατφόρμα αθλητικών και πολιτικών σχολίων, ο Τραμπ είπε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας στον κόσμο που μπορεί να σταματήσει τον πρόεδρο Πούτιν εκτός από εμένα. Και νομίζω ότι θα μπορέσω να τον σταματήσω».

«Τον ξέρω πολύ καλά», είπε ο Τραμπ. «Είναι εκπληκτικό που δεν μπήκαμε σε μεγάλες συγκρούσεις εξαιτίας της απάτης “Ρωσία, Ρωσία, Ρωσία”».

Όταν δε ο Τράβις επεσήμανε ότι ο Πούτιν δεν εισέβαλε στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν εισέβαλε πουθενά όταν ήμουν πρόεδρος», προτού αναφερθεί στις ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες στη Γεωργία και την Κριμαία, που έλαβαν χώρα υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους και του Μπαράκ Ομπάμα, αντίστοιχα.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς στον κόσμο που μπορεί να τον σταματήσει, εκτός από εμένα, και πιστεύω ότι θα μπορέσω να τον σταματήσω», πρόσθεσε ο Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πάντως ότι «οι λογικές συνομιλίες και οι καλές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τον Ουκρανό Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι το κλειδί για τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου».

Αναφέρθηκε επίσης στο ανθρώπινο κόστος του πολέμου, λέγοντας: «Έχουμε κάνει πολύ λογικές συζητήσεις και απλώς θέλω να σταματήσουν να σκοτώνονται άνθρωποι. Χάνουν 2.500 νέους κάθε εβδομάδα, και είναι Ρώσοι και Ουκρανοί».

Λίγο νωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, εξέφρασε τη βεβαιότητα για πιθανές διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε συνέντχευξή του στον γνωστό δημοσιογράφο, Τάκερ Κάρλσον, ο Γουίτκοφ επαίνεσε τον Πούτιν ως «έξυπνο» πολιτικό ηγέτη και είπε μάλιστα πώς δεν τον βλέπει ως «κακό».

Εκεχειρία μέχρι το Πάσχα θέλει ο Τραμπ

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση στη Σαουδική Αραβία των αντιπροσωπειών από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για συζητήσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και την ευρύτερη κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον ελπίζει σε «πραγματική πρόοδο», αν και η Μόσχα ανέφερε ότι έρχονται «δύσκολες διαπραγματεύσεις». 

Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Λευκός Οίκος ελπίζει σε συμφωνία για ευρεία εκεχειρία μέχρι τις 20 Απριλίου, οπότε και γιορτάζεται φέτος το Πάσχα για καθολικούς και ορθόδοξους. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, ο Λευκός Οίκος φέρεται να αναγνωρίζει ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι φιλόδοξο, δεδομένων των μεγάλων διαφορών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ
Βλαντιμίρ Πούτιν καιο Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ

Στις 21 Μαρτίου, ο Τραμπ δήλωσε ότι «μια πλήρης εκεχειρία θα επιτευχθεί πολύ σύντομα». Παρότι προηγούμενα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η 20ή Απριλίου ήταν η στοχευμένη ημερομηνία για την εκεχειρία, δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση.

Σημαντικό είναι επίσης ότι, σε συνέντευξή του στον Τάκερ Κάρλσον για την εκπομπή του στο YouTube, ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Πούτιν μετά τις συναντήσεις τους στη Μόσχα.

Αναφερόμενος στις δύο συναντήσεις του με τον Ρώσο ηγέτη στις 11 Φεβρουαρίου και στις 13 Μαρτίου, ο Γουίτκοφ είπε: «Μου άρεσε. Νομίζω ότι ήταν ειλικρινής μαζί μου».

Περιέγραψε τις συναντήσεις ως τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία ενός «καλού, υγιούς διαλόγου» μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας: «Ο πρόεδρος Πούτιν, προς τιμήν του, έχει στείλει κάθε σήμα στον πρόεδρο Τραμπ ότι αυτή είναι η πορεία που θέλει να ακολουθήσει».

Ο Γουίτκοφ χαρακτήρισε τον Πούτιν «όχι κακό άνθρωπο» και αναγνώρισε την πολυπλοκότητα της κατάστασης, λέγοντας: «Είναι μια περίπλοκη κατάσταση, αυτός ο πόλεμος, και όλοι οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτόν. Ξέρετε, ποτέ δεν είναι μόνο ένας που έχει δίκιο».

Αποκάλυψε επίσης ότι, μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στις 13 Ιουλίου, ο Πούτιν πήγε στην εκκλησία και προσευχήθηκε γι’ αυτόν, προσθέτοντας: «Όχι επειδή θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά επειδή είχαν μια φιλία και προσευχήθηκε για τον φίλο του».

Ο Γουίτκοφ ανέφερε ότι ο Τραμπ ήταν «ξεκάθαρα συγκινημένος» από αυτό.

Όταν ο Κάρλσον τον ρώτησε για τις ευρωπαϊκές ανησυχίες ότι μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει τον Πούτιν στο να «βαδίσει προς την Ευρώπη», ο Γουίτκοφ απάντησε με βεβαιότητα: «100% όχι».

Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως η Μόσχα σκοπεύει να «απορροφήσει» ολόκληρη την Ουκρανία, λέγοντας: «Οι Ρώσοι έχουν ό,τι θέλουν: πήραν πίσω αυτές τις πέντε περιοχές. Έχουν την Κριμαία. Πήραν αυτό που ήθελαν. Οπότε, τι άλλο να θέλουν;»

 

 

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οδηγία της ΕΕ σε περίπτωση πολέμου: Προμήθειες επιβίωσης για 72 ώρες – Φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης
«Η ειρήνη και η σταθερότητα δεν είναι πλέον εγγυημένες» σύμφωνα με τις Βρυξέλλες - Το σχέδιο προβλέπει οι πολίτες να συγκεντρώνουν νερό, τροφή, φάρμακα, μπαταρίες κ.α. για να επιβιώσουν τις πρώτες μέρες
Κονσέρβες σε σουπερμάρκετ
«Η Ρωσία θέλει ειρήνη, αλλά ίσως καθυστερεί» λέει ο Τραμπ - «Η εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα θα φέρει κέρδη» τονίζει ο Λαβρόφ
Σκοπός της συμφωνίας είναι, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, το κέρδος, ενώ σημείωσε πως η Ρωσία ανησυχεί «για τη διατροφική ασφάλεια στην Αφρική και σε άλλες χώρες του παγκόσμιου νότου»
Φορτηγό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα
Οι δραματικές στιγμές στο νοσοκομείο κατά τη νοσηλεία του Πάπα Φραγκίσκου και... οι πίτσες που προσέφερε στους γιατρούς
«Κατάλαβα ότι είχε αποφασίσει να επιστρέψει στο Βατικανό όταν ένα πρωί μου είπε "είμαι ακόμη ζωντανός. Πότε θα γυρίσουμε στο σπίτι;”», αποκάλυψε ο γιατρός που τον φρόντιζε
Πάπας Φραγκίσκος