Τρία σωματεία που εκπροσωπούν συνολικά 800.000 ομοσπονδιακούς δημόσιους υπαλλήλους υποστήριξαν ότι η κίνηση του Τραμπ είναι παράνομη και αυθαίρετη
Ομοσπονδιακός δικαστής ανέστειλε προσωρινά το σχέδιο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο προσέφερε σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια εργαζόμενους σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες τη δυνατότητα να αποχωρήσουν εθελοντικά, λίγες ώρες πριν λήξει η διορία που τους είχε δοθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (06.02.25).
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει σκοπό να διατηρήσει λιγότερα από 300 μέλη του προσωπικού της αμερικανικής υπηρεσίας αρωγής για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID), που ξεπερνούν τους 10.000 ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα και εργάζονται κατά πλειονότητα σε χώρες του εξωτερικού, δήλωσαν χθες Πέμπτη τέσσερις κυβερνητικές πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Εννέα ημέρες: Αυτό ήταν το περιθώριο που δόθηκε στους εργαζόμενους στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για να αποφασίσουν αν επιθυμούν να παραιτηθούν και να λαμβάνουν τον μισθό τους και να έχουν ασφάλιση έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Όμως ομοσπονδιακός δικαστής της Μασαχουσέτης ανέστειλε προσωρινά χθες το απόγευμα το σχέδιο μέχρι τη Δευτέρα, όταν θα εξετάσει την προσφυγή που κατέθεσαν συνδικάτα των ομοσπονδιακών υπαλλήλων.
Εναντίον του σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ προσέφυγε την Τρίτη το βασικό συνδικάτο των εργαζόμενων στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, το AFGE, όπως και άλλες οργανώσεις εργαζομένων, ζητώντας από τη δικαιοσύνη να το μπλοκάρει και από την κυβέρνηση «να καταρτίσει σχέδια που σέβονται τον νόμο, αντί να εκδίδει ένα αυθαίρετο, παράνομο και πολύ σύντομο τελεσίγραφο».
Η πρόταση για εθελούσια έξοδο αφορούσε το σύνολο των ομοσπονδιακών υπαλλήλων και ήδη «περισσότεροι από 40.000 εξ αυτών» την έχουν αποδεχθεί, δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ.
«Αναμένουμε ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Ενθαρρύνουμε τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους (…) να δεχθούν αυτή την πολύ γενναιόδωρη πρόταση», πρόσθεσε.
«Είμαστε ευγνώμονες στον δικαστή που παρέτεινε τη διορία ώστε περισσότεροι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι (…) να μπορέσουν να δεχθούν αυτή την πολύ γενναιόδωρη πρόταση της κυβέρνησης που γίνεται μία φορά στη ζωή κάποιου», υπογράμμισε η Λέβιτ σε ανακοίνωσή της.
Από την πλευρά του το γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού (OPM) επεσήμανε ότι θα εξακολουθήσει να δέχεται και να επεξεργάζεται παραιτήσεις ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
«Το πρόγραμμα δεν έχει μπλοκαριστεί ούτε ακυρωθεί», υπογράμμισε. «Η κυβέρνηση θα τηρήσει την πρόταση εθελούσιας αποχώρησης».
Ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου που έχει λάβει εντολή από τον Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εκτίμησε ότι «το 5% με 10%» των ομοσπονδιακών υπαλλήλων θα δεχθεί την πρόταση και θα παραιτηθεί.
«Οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι δεν θα πρέπει να επιτρέψουν να τους παραπλανήσουν με λόγια του αέρα δισεκατομμυριούχοι που δεν έχουν εκλεγεί και οι λακέδες τους, αυτό το σύστημα δεν χρηματοδοτείται και δεν συνοδεύεται από καμία εγγύηση», επέμεινε από την πλευρά του ο πρόεδρος του AFGE Έβερετ Κέλι.
Αντίστοιχη άποψη έχουν και Δημοκρατικοί γενικοί εισαγγελείς περίπου 10 πολιτειών –μεταξύ των οποίων της Νέας Υόρκης, της Καλιφόρνιας, του Μίσιγκαν και της Αριζόνα– οι οποίοι ζητούν από τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να επιδείξουν «σύνεση» μπροστά σε μια «παραπλανητική» πρόταση.
Μόλις 294 από τους 10.000 και πλέον εργαζόμενους της USAID σκοπεύει να κρατήσει ο Τραμπ
Η κυριότερη αμερικανική υπηρεσία που διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια σε διεθνές επίπεδο, με προϋπολογισμό κάπου 40 δισ. δολαρίων το οικονομικό έτος 2023, έχει μπει στο στόχαστρο του προγράμματος αναδόμησης της δημόσιας διοίκησης με αιχμή του δόρατος τον Έλον Μαρκ, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, σύμμαχο και σύμβουλο του προέδρου Τραμπ. Το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης άρχισε να εφαρμόζεται αφού επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο Ρεπουμπλικάνος, την 20ή Ιανουαρίου.
Τέσσερις πηγές του Reuters στην κυβέρνηση Τραμπ ενημερωμένες σχετικά διευκρίνισαν πως μόλις οι 294 εργαζόμενοι στη USAID θα παραμείνουν στις θέσεις τους, από τους οποίους οι 12 εργάζονται στη διεύθυνση που είναι αρμόδια για την Αφρική και 8 σε αυτή που είναι αρμόδια για την Ασία.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Τζον Μπράιαν Άτγουντ, που διετέλεσε επικεφαλής της USAID για πάνω από έξι χρόνια, έκανε λόγο για «σκανδαλώδη» απόφαση, που ουσιαστικά θα καταργήσει μια υπηρεσία η οποία έχει καίρια συμβολή στην επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων σε διεθνές επίπεδο.
«Πολύς κόσμος δεν θα επιβιώσει» αν καταργηθεί η υπηρεσία, προειδοποίησε ο κ. Άτγουντ, που πλέον είναι συνεργάτης του ινστιτούτου Γουότσον στο πανεπιστήμιο Μπράουν της Ουάσιγκτον.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε όταν του ζήτησε σχόλιο το Reuters.
Ο πρόεδρος Τραμπ και ο επικεφαλής νέας επιτροπής για την κυβερνητική «αποτελεσματικότητα» Μασκ εξακόντισαν βαριές κατηγορίες σε βάρος της USAID, χαρακτηρίζοντάς τη ούτε λίγο ούτε πολύ «εγκληματική» οργάνωση. Χιλιάδες μέλη του προσωπικού της έχουν τεθεί σε αναγκαστική αργία, εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι απολύθηκαν ή είδαν τις συμβάσεις τους να λύνονται και προγράμματα κρίσιμα για την παραμονή στη ζωή ανθρώπων όπως αυτοί που πάσχουν από τον HIV έχουν παγώσει.
Την Τρίτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα θέσει σε αργία όλο το προσωπικό της υπηρεσίας σε παγκόσμια κλίμακα, ανακαλώντας χιλιάδες μέλη του προσωπικού από το εξωτερικό πίσω στις ΗΠΑ.
Σκοπός είναι η USAID να υπαχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκο Ρούμπιο ανέλαβε ήδη υπηρεσιακός διευθυντής της.
Για να προχωρήσει η υπαγωγή απαιτείται έγκριση του Κογκρέσου, όπου πάντως οι Ρεπουμπλικάνοι του προέδρου Τραμπ έχουν πλειοψηφία και στα δυο σώματα.