Πέμπτη, 18 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Ντόναλντ Τραμπ στο CNN: Προκλητικός για Ουκρανία – Αμετανόητος για εισβολή στο Καπιτώλιο και νοθεία στις εκλογές

Ντόναλντ Τραμπ στο CNN: Προκλητικός για Ουκρανία – Αμετανόητος για εισβολή στο Καπιτώλιο και νοθεία στις εκλογές
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Με μια συνέντευξη «έξω από τα νερά του», στο CNN από όλα τα κανάλια που θα μπορούσε να διαλέξει, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε εφ’ όλης της ύλης ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2024, καθώς «ψάχνει» το εκ νέου χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και την επανεκλογή του.

Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ έφυγε από τον Λευκό Οίκο το 2021, οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν περιορισμένες κυρίως μεταξύ των φανατικών υποστηρικτών του και έδινε συνεντεύξεις μόνο σε ΜΜΕ των ΗΠΑ που εκφράζουν ακροδεξιές θέσεις, όπως το FOX News.

Ωστόσο, τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε στο CNN, το δίκτυο που κατηγορούσε επανειλημμένα για fake news όσο ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ και, όπως αναφέρει το BBC, ήταν μια συνέντευξη τόσο χαοτική ανά διαστήματα όσο θα μπορούσε να την περιμένει κανείς.

Σε μια συνέντευξη γεμάτη… προγραμματικές δηλώσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε μεταξύ άλλων ότι, αν ήταν πρόεδρος, η Ρωσία δεν θα εισέβαλε ποτέ στην Ουκρανία και ότι μπορεί να τελειώσει τον πόλεμο σε 24 ώρες ενώ αναφέρθηκε και στο Καπιτώλιο, υπογραμμίζοντας ότι θα δώσει χάρη στους περισσότερους από τους υποστηρικτές του που συνελήφθησαν την 6η Ιανουαρίου 2021.

Το BBC σημειώνει τα σημεία που ξεχώρισαν από τη συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ στο CNN:

Δεν πήρε θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Επιμένοντας στη θέση που επαναλαμβάνει εδώ και πολλούς μήνες, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα εισέβαλε ποτέ στην Ουκρανία και δεν θα ξεσπούσε πόλεμος αν ήταν εκείνος πρόεδρος σήμερα. Συνέχισε, λέγοντας ότι αν επανεκλεγεί, θα συνθηκολογήσει και θα τελειώσει τον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες.

Ωστόσο, παρά τις πιέσεις, δεν έκανε καμία αναφορά στη θέση που έχει ο ίδιος για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για ποια μεριά θα ήθελε να δει νικήτρια στο τέλος. «Δεν σκέφτομαι τη νίκη ή την ήττα, σκέφτομαι τη διευθέτηση των διαφορών», είπε. «Θέλω να σταματήσει να πεθαίνει ο κόσμος», πρόσθεσε.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι πιστεύει πως ο Ρώσος πρόεδρος έκανε πράγματι λάθος με την απόφασή του να εισβάλλει στην Ουκρανία αλλά δεν θα του έβαζε την «ταμπέλα» του εγκληματία πολέμου.

Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» ότι αρκετοί Ρεπουμπλικανοί δεν συμφωνούν με τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία και ο κόσμος που παρακολουθούσε τη συνέντευξη χειροκροτούσε επανειλημμένα τον Ντόναλντ Τραμπ για τις δηλώσεις του.

Θα έδινε χάρη στους περισσότερους συλληφθέντες για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Σε μια πρόσφατη προεκλογική του ομιλία στο Τέξας, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε ένα βίντεο με συλληφθέντες υποστηρικτές του από την εισβολή στο Καπιτώλιο να ψέλνουν τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ ενώ περιμένουν να δικαστούν. 

Ο ίδιος διάνθισε το βίντεο με πλάνα από την εισβολή στο Καπιτώλιο και απήγγειλε τη Δέσμευση Πίστης του Συντάγματος των ΗΠΑ. 

Τώρα, στη συνέντευξή του στο CNN, απάντησε σε ερώτηση πολίτη πως θα έδινε χάρη στους περισσότερους συλληφθέντες υποστηρικτές του για την εισβολή στο Καπιτώλιο και μίλησε για την Άσλι Μπάμπιτ, την υποστηρίκτριά του που σκοτώθηκε από σφαίρα φύλακα, τον οποίο αποκάλεσε «τραμπούκο».

Γενικότερα, υπερασπίστηκε όσα είπε και έκανε την 6η Ιανουαρίου του 2021 και παρουσίασε μια σειρά εγγράφων και tweets στα οποία, όπως ισχυρίστηκε, έδειχναν ότι προέτρεπε τους υποστηρικτές του να είναι ειρηνικοί στις διαμαρτυρίες τους.

Δεν μπορεί να ξεπεράσει την ήττα του το 2020

Η πρώτη ερώτηση που έγινε στον Ντόναλντ Τραμπ ήταν για ποιους λόγους θα πρέπει να τον ψηφίσει και πάλι ο κόσμος στις εκλογές του 2024 και η απάντησή του έδειξε ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει την ήττα του το 2020, αφού εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του αποτελέσματος.

Αντί να κάνει την… αντιπολίτευση στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τους καταρριφθέντες ισχυρισμούς του περί νοθείας και αλλοίωσης αποτελέσματος στις εκλογές του 2020, τις οποίες χαρακτήρισε «στημένες».

Όταν η δημοσιογράφος του CNN απάντησε πως είναι σίγουρη ότι είναι αρκετά έξυπνος για να ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον ότι δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί του, ο Ντόναλντ Τραμπ την κατηγόρησε ότι δεν κάνει δημοσιογραφία αλλά παρουσιάζει συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα.

«Θολωμένα νερά» όσον αφορά τις αμβλώσεις

Για πολλούς συντηρητικούς ψηφοφόρους, ένα από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματα του Ντόναλντ Τραμπ ήταν οι δικαστές που διόρισε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να ανατρέψουν μετά από 50 χρόνια την απόφαση της δίκης Roe v Wade και να αφαιρέσουν το δικαίωμα στην άμβλωση από το Σύνταγμα.

Ενώπιον του κόσμου και των καμερών του CNN, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα εύσημα για τους διορισμούς – αλλά απέφυγε επανειλημμένα να απαντήσει στην ερώτηση τι θα μπορούσε να σημαίνει πραγματικά το τέλος του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση.

Θα υποστήριζε μια ομοσπονδιακή απαγόρευση των αμβλώσεων; Πιστεύει ότι η άμβλωση θα πρέπει να περιοριστεί μετά από έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης, όπως έχουν κάνει ορισμένες Ρεπουμπλικανικές πολιτείες;

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν απάντησε ξεκάθαρα, παρά μόνο αρκέστηκε σε μια απάντηση που μόνο «θολή» μπορεί να χαρακτηριστεί, ότι στηρίζει «αυτό που είναι σωστό για όλους».

Έχει μεγάλη μερίδα Ρεπουμπλικανών στο πλευρό του

Η συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ στο CNN πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Νιού Χάμσαϊρ ενώπιον εκατοντάδων ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών και, κατά πάσα πιθανότητα, υποστηρικτών του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Τον χειροκρότησαν όρθιοι όταν εμφανίστηκε στη σκηνή και γέλαγαν με τα αστεία του, όταν αναφέρθηκε στην Ελίζαμπεθ Ζαν Κάρολ ότι δεν είχε καμία επαφή μαζί της, ενώ η Αμερικανίδα δημοσιογράφος κέρδισε πρόσφατα τη δίκη που τον κατηγορούσε για συκοφαντική δυσφήμιση και σεξουαλική κακοποίηση και πήρε αποζημίωση 5 εκατ. δολαρίων.

Έγνεφαν καταφατικά όταν αποκαλούσε «στημένη» την εκλογική αναμέτρηση του 2020 και όταν ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνθηκε στο κοινό και είπε «μου αρέσετε εσείς», είναι σίγουρο ότι τα συναισθήματα ήταν αμοιβαία, αναφέρει το BBC.

Η συνέντευξή του ήταν ένα ζωντανό παράδειγμα του τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι εντός και εκτός Ρεπουμπλικανικού κόμματος και της σκληρής μάχης που θα πρέπει να του δώσουν για να μην καταφέρει να λάβει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ.

Πηγή: BBC

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις