Παρασκευή, 18 Οκτ.
16oC Αθήνα

Ντόναλντ Τραμπ: Στο «φως» έγγραφα που τον «καίνε» για την υπόθεση νοθείας των εκλογών του 2020

Ντόναλντ Τραμπ: Στο «φως» έγγραφα που τον «καίνε» για την υπόθεση νοθείας των εκλογών του 2020
Φωτογραφία αρχείου Reuters - Marco Bello

Ο χειρότερος φόβος του Ντόναλντ Τραμπ και της νομικής ομάδας του, έγινε πραγματικότητα. «Καυτά» απόρρητα έγγραφα που αποδεικνύουν την εμπλοκή του στην υπόθεση νοθείας των αποτελεσμάτων στις εκλογές των ΗΠΑ το 2020, δημοσιεύτηκαν, μετά από εντολή του δικαστή.

Τα αρχεία που είχαν σφραγιστεί μετά από μεγάλο αγώνα που είχαν δώσει οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ, περιλαμβάνουν 1.889 σελίδες υλικού με απομαγνητοφωνήσεις δικαστικών ακροάσεων, συνεντεύξεις και ομιλίες που σχετίζονται με την υπόθεση απάτης για τις εκλογές των ΗΠΑ.

Μέσα στα αρχεία που φαίνεται πως θα «κάψουν» ακόμη περισσότερο την δημόσια εικόνα του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, είναι και απομαγνητοφωνημένες καταθέσεις ενώπιον ενόρκων και συνεντεύξεις του FBI, σύμφωνα με το CBS News.

Μέσα στις σχεδόν 2.000 σελίδες, υπάρχουν και δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες, όπως πίνακες ψηφοφορίας και tweets από τον Ντόναλντ Τραμπ και άλλους που συνδέονται με την υπόθεση.

Οι εισαγγελείς συμπεριέλαβαν επίσης την ομιλία του πρώην προέδρου κοντά στον Λευκό Οίκο στις 6 Ιανουαρίου 2021, στην οποία είπε σε ένα πλήθος υποστηρικτών ότι κέρδισε τις εκλογές λέγοντας «πάμε στο Καπιτώλιο».

Τα στοιχεία φαίνεται πως συνέλεξε ο ειδικός σύμβουλος Τζακ Σμιθ, τα οποία η δικαστής Τάνια Τσούτκαν που επιβλέπει την υπόθεση, διέταξε αυτή την εβδομάδα να αποσφραγιστούν, παρά τις ενστάσεις που ήθελαν τα αρχεία να μείνουν προστατευμένα.

Οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να καθυστερήσουν την αποσφράγιση ώστε να κερδίσουν χρόνο για να αμφισβητήσουν την πρόταση της Τσούτκαν. Μαζί με την αμφισβήτηση είχαν καταθέσει και πρόταση για την προεδρική ασυλία του Τραμπ.

Η δικαστής ωστόσο τόνισε πως το κοινό θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε «όλες τις πτυχές των ποινικών δικαστικών διαδικασιών».

Η νομική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να αλλάξει την γνώμη της προέδρου, λέγοντας πως η δημοσιοποίηση των εγγράφων θα μπορούσε να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2024. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.

Στον υποψήφιο για την προεδρική θέση των ΗΠΑ, απαγγέλθηκαν αρχικά κατηγορίες πέρυσι, με τους εισαγγελείς να ισχυρίζονται ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του ενορχήστρωσαν μια ευρεία εκστρατεία για την ανατροπή των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020.

Η υπόθεση διακόπηκε για μήνες, ενώ οι δικηγόροι του Τραμπ υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να έχει ασυλία από τη δίωξη. Ο Τραμπ τότε έχει δηλώσει αθώος.Οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν προθεσμία μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, δηλαδή 2 ημέρες μετά το βράδυ των εκλογών, για να υποβάλουν την απάντησή τους.

Μεταξύ των αποδεικτικών στοιχείων που απαίτησε ανεπιτυχώς ο Τραμπ ήταν πληροφορίες σχετικά με υποτιθέμενους μυστικούς πράκτορες στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα που υποστηρικτές του εισέβαλαν στο κτίριο προκαλώντας βίαια επεισόδια.

Η Τσάτκαν δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος «δεν παρέχει τίποτα περισσότερο από εικασίες ότι υπήρχαν καν τέτοιοι μυστικοί πράκτορες στο Καπιτώλιο».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις