Υπερωρίες κάνει το οικονομικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ πάνω στο προσχέδιο που ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ζητήσει για τους τελικούς δασμούς που θα επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε χώρες και σε κατηγορίες προϊόντων.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη γνωστοποιήσει πως αύριο 2 Απριλίου θα παρουσιάσει το τελικό του πλάνο για τους δασμούς με άμεση εφαρμογή, δίνοντας στην επικείμενη ανακοίνωσή του τη βαρύγδουπη ονομασία: «Liberation Day».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κάθε πρόβλεψη θεωρείται παρακινδυνευμένη, αλλά υπάρχει ένας βασικός άξονας με δύο σενάρια, στα οποία «χονδρικά» όλοι οι οικονομικοί αναλυτές, καθώς και οι οίκοι αξιολόγησης των ΗΠΑ φαίνεται να καταλήγουν.
Σενάριο 1ο: Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς προς όλες τις χώρες
Σε αυτό το σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει -όπως φαίνεται- και αρκετές πιθανότητες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, με επιχείρημα πως έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αλλάξουν τους κανόνες της παγκόσμιας οικονομίας και με δευτερεύουσα -αλλά βασική στη ρητορική Τραμπ- επιχειρηματολογία πως η χώρα χάνει σε ετήσια βάση τεράστια ποσά από το ανισοσκελές εμπορικό ισοζύγιο με τον υπόλοιπο κόσμο, θα επιβάλλει έναν οριζόντιο δασμό προς όλες τις εισαγωγές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε αυτό το σενάριο, ή οι δασμοί θα επιβληθούν, τόσο στα τελικά προϊόντα, όσο και στις πρώτες ύλες, ή θα υλοποιηθεί το σχέδιο που ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει παρουσιάσει εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες στην κυβέρνησή του.
Σενάριο 2ο: Δασμοί σε συγκεκριμένες κατηγορίες και συγκεκριμένες χώρες
Στη δεύτερη υπόθεση εργασίας, ο Ντόναλντ Τραμπ επιλέγει μία πιο συντηρητική προσέγγιση, επιβάλλοντας νέους δασμούς σε περισσότερες χώρες από όσες έχει ήδη μέχρι στιγμής ανακοινώσει, αλλά όχι για το σύνολο των εισαγωγών.
Πιθανότατα, εάν ο Τραμπ κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή, να υπάρξει σημαντικό ζήτημα μετά τον κλάδο των οχημάτων, αλλά και του χάλυβα και στον κλάδο του φαρμάκου, μία δέσμευση που έχει δώσει και προεκλογικά. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν και στις χώρες, με τον Τραμπ να αφήνει εκτός σχετικής λίστας στενούς «φίλους» και «συμμάχους», αλλά σε καμία περίπτωση την Ευρώπη.
Αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα
Η επόμενη ημέρα των ανακοινώσεων Τραμπ αναμένεται δυσοίωνη. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει κατρακυλήσει, με βάση τα επίσημα στοιχεία, σε χαμηλό δωδεκαετίας, ενώ και οι αγορές καταγράφουν σημαντικές απώλειες, με το κλίμα να είναι βαρύ.
Ενδεικτικά, ο S&P 500 έχει απωλέσει 8% από τη στιγμή που ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε γνωστές δημόσια τις προθέσεις του στα μέσα Φεβρουαρίου. Πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 31 Μαρτίου δείχνει πως μόλις το 38% των Αμερικανών εγκρίνουν τις κινήσεις του στην οικονομία, ενώ το 60% τις αποδοκιμάζει (εταιρεία AP-NORC).
Και οι προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας έχουν, επίσης, ξεκινήσει να αλλάζουν.
Οι επενδυτικές τράπεζες της Wall Street αναφέρουν σε εκθέσεις τους πως, εάν οι δασμοί είναι γενικευμένοι και της τάξης του 15%, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα περιοριστεί στο 1% για το 2025, ενώ αυξάνονται σε ποσοστό 35% οι πιθανότητες οι ΗΠΑ να μπουν σε ύφεση από το 2026 (Goldman Sachs).
Πιο δύσκολο είναι το σενάριο για τον παγκόσμιο Οργανισμό «EY», ο οποίος στην έκθεσή του αναφέρει πως με δασμούς 20%, η αμερικανική οικονομία το 2026 θα μπει σε ύφεση. Η όλη κατάσταση θα συμπαρασύρει και τους δείκτες της ανεργίας, καθώς και του πληθωρισμού.
Οι ΗΠΑ τον Φεβρουάριο κατέγραψαν 4,1% ανεργία, 0,2% υψηλότερη από την ημέρα που ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του, και υπολογίζεται πως μπορεί να ξεπεράσει και το 7% μέχρι το 2027, με 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να εξαφανίζονται.
Ο υψηλός πληθωρισμός θα μειώσει περαιτέρω την αμερικανική αγοραστική δύναμη και οι υψηλότερες τιμές στα ράφια θα πλήξουν και πάλι τους οικονομικά ασθενέστερους Αμερικανούς.
Και όλα αυτά τη στιγμή που δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ξεπερνά σήμερα τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια.