Ο πίνακας του Ρέμπραντ «Νυχτερινή Περίπολος» του 1642 αποκαταστάθηκε στις πλήρεις του διαστάσεις με Τεχνητή Νοημοσύνη. Το έργο του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου ήταν ατελής εδώ για 300 χρόνια.
Στην έκθεση στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ, το έργο του Ρέμπραντ είναι κολοσσιαίο – με διαστάσεις 363 εκατοστά Χ 437 εκατοστά. Το έργο τέχνης κόπηκε από τα πλαϊνά μέρη το 1715 για να καταστεί δυνατή η μεταφορά του μέσα από τις πόρτες του Δημαρχείου του Άμστερνταμ.
Περίπου 60 εκατοστά του καμβά κόπηκαν στην αριστερή πλευρά, 7 εκατοστά από τα δεξιά, 22 εκατοστά από πάνω και 12 εκατοστά από κάτω, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Με τη χρήση φωτογραφίας υψηλής ανάλυσης του πρωτότυπου έργου, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπόρεσε να αναδημιουργήσει τα κομμάτια που λείπουν στο στυλ του Ρέμπραντ. Από τη φωτογραφία, οι αλγόριθμοι μπόρεσαν να μελετήσουν και να διορθώσουν την οπτική του έργου, να αναγνωρίσουν τα σωστά χρώματα για να χρησιμοποιηθούν για διάφορα στοιχεία και να αντιγράψουν τις πινελιές του Ολλανδού ζωγράφου.
Ρέμπραντ: Ταξίδι στο χρόνο
Οι εικόνες από τη «Νυχτερινή Περίπολο» που προέκυψαν στη συνέχεια εκτυπώθηκαν σε καμβά και βρίσκονται πλέον δίπλα στον πίνακα του Μουσείου, προσφέροντας ένα νέο έκθεμα για τους επισκέπτες που έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τη νέα και την παλιά τεχνολογία δίπλα – δίπλα.
Κεντρικό έργο της ζωγραφικής της Ολλανδικής Χρυσής Εποχής, ο πίνακας ανατέθηκε στον Ρέμπραντ από τον λοχαγό Μπάνινκ Κοκ και μέλη της πολιτοφυλακής του.
Το στρατιωτικό πορτρέτο εντυπωσιάζει για τις δραματικές αντιθέσεις του καλλιτέχνη μεταξύ φωτός και σκιάς και τον τρόπο που τονίζει συγκεκριμένους χαρακτήρες ανάλογα με το φωτισμό. Με την τεχνική του, ο Ρέμπραντ κατάφερε επίσης να μεταφέρει δυναμισμό στον πίνακα, δίνοντάς του μια αίσθηση κίνησης.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ