Ο Ρουσλάν Τουλένοφ, 26 ετών από το Καζακστάν, είναι γνωστός ως «Panda-man» όχι μόνο λόγω της σπάνιας ομάδας αίματος του - ρέζους αρνητικό - γνωστού και ως «ομάδα αίματος των πάντα», αλλά και γιατί είναι αιμοδότης.
Τα τελευταία εννέα χρόνια που σπούδαζε στην Κίνα έδωσε συνολικά 5.000 χιλιοστόλιτρα αίματος, ποσότητα που ισοδυναμεί με τη συνολική ποσότητα αίματος ενός άνδρα.
Εκτιμάται ότι περίπου το 0,3 % των Κινέζων έχει τη σπάνια αυτή ομάδα αίματος. Το ποσοστό δεν είναι υψηλό, λαμβάνοντας όμως υπόψη τον μεγάλο πληθυσμό της χώρας – περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι γεννιούνται με ρέζους αρνητικό.
Εμπνευσμένος από την κλασική κινεζική ιστορία «Ταξίδι στη Δύση» και τις κινεζικές ταινίες Κουνγκ Φου, ο Τουλένοφ άρχισε από παιδί να ενδιαφέρεται για τον κινεζικό πολιτισμό. Το 2009 πήγε με μεγάλο ενδιαφέρον να σπουδάσει στην επαρχία της Κίνας Χαϊνάν. Παρακολούθησε ένα διετές πρόγραμμα για την εκμάθηση της γλώσσας πριν εγγραφεί στο πανεπιστήμιο της πόλης για να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων. Μια μέρα το 2009 είδε πολλούς φοιτητές να σχηματίζουν ουρά μπροστά από ένα μικρό ιατρικό βαν. Μόλις του είπαν ότι δίνουν αίμα αμέσως αποφάσισε να γίνει αιμοδότης. ‘Εκτοτε η τακτική αυτή αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς του.
Το 2015 έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου για μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων και στη μηχανική. Αν και σήμερα ζει σε άλλη πόλη, ο Τουλένοφ κράτησε τις παλιές του συνήθειες. Στο Πεκίνο, προσχώρησε σε οργάνωση εθελοντών που έχουν ομάδα αίματος ρέζους αρνητικό. Κάθε φορά που ένας ασθενής χρειαστεί μετάγγιση, οι εθελοντές ειδοποιούνται αμέσως μέσω WeChat ώστε ο πλησιέστερος ανάμεσά τους να προσφέρει βοήθεια.
Τον περασμένο Δεκέμβριο μια έγκυος στο Λνγκφάνγκ, μια μικρή πόλη που γειτνιάζει με το Πεκίνο, ήταν σε σοβαρή κατάσταση. Μόλις έλαβε το μήνυμα ο Τουλένοφ έσπευσε στην πόλη. Χάρη στο αίμα του, η γυναίκα σώθηκε και γέννησε δύο υγιή δίδυμα.
Προς μεγάλη του έκπληξη του Τουλένοφ, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξήρε την ανιδιοτέλεια και τη σωτήρια προσφορά του νεαρού Καζάκου σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Ναζαρμπάγιεφ στο Καζακστάν στις 7 Σεπτεμβρίου 2013.
Στο Πανεπιστήμιο της Χαϊνάν ο Τουλένοφ συνάντησε την Γκερέλ, ένα κορίτσι από τη Μογγολία. Οι δύο τους ερωτεύθηκαν, παντρεύτηκαν και το 2016 απέκτησαν την κόρη τους Σοφία. Όπως λέει, η κόρη του είναι η ενσάρκωση της πολυεθνικής κουλτούρας καθώς μπορεί να μιλά λίγο κινέζικα, αγγλικά, ρωσικά, μογγολικά και καζακικά. Έχοντας τελειώσει το μάστερ του, ο Τουλένοφ τώρα ψάχνει για δουλειά στην Κίνα. Η χώρα έχει γίνει μέρος της ζωής του και ο ίδιος ελπίζει να μπορέσει να ζήσει εκεί.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ