Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησαν Παλαιστίνιους ως «ασπίδα», προκειμένου να μπαίνουν με ασφάλεια σε πιθανόν παγιδευμένα με εκρηκτικά σπίτια και σήραγγες στη Γάζα.
Με τον τρόπο αυτό, ο ισραηλινός στρατός ήθελε να αποφύγει να θέσει τα στρατεύματά του σε κίνδυνο, σύμφωνα με στρατιώτη των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) και πέντε πρώην κρατουμέnων Παλαιστινίων που δήλωσαν ότι υπήρξαν θύματα αυτής της πρακτικής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο στρατιώτης, ο οποίος δήλωσε ότι η μονάδα του κρατούσε δύο Παλαιστίνιους κρατούμενους με ρητό σκοπό να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες για να διερευνήσει επικίνδυνα μέρη, δήλωσε ότι η μέθοδος αυτή ήταν διαδεδομένη μεταξύ των ισραηλινών μονάδων στη Γάζα, γράφει το CNN.
«Τους είπαμε να μπουν στο κτίριο πριν από εμάς», εξήγησε. «Αν υπάρχουν παγίδες, αυτές θα εκραγούν και όχι εμείς».
Το πρωτόκολλο του κουνουπιού
Ήταν τόσο διαδεδομένη στον ισραηλινό στρατό που είχε όνομα: «πρωτόκολλο του κουνουπιού».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ακριβής κλίμακα και η έκταση της πρακτικής αυτής από τον ισραηλινό στρατό δεν είναι γνωστή. Αλλά η μαρτυρία τόσο του στρατιώτη όσο και πέντε πολιτών, δείχνει ότι ήταν ευρέως διαδεδομένη σε όλη την επικράτεια: στη βόρεια Γάζα, την πόλη της Γάζας, το Χαν Γιουνίς και τη Ράφα.
Ο στρατιώτης εξήγησε ότι, στην αρχή, η μονάδα του, η οποία εκείνη την εποχή βρισκόταν στη βόρεια Γάζα, χρησιμοποιούσε τυποποιημένες διαδικασίες πριν εισέλθει σε ένα «ύποπτο» κτίριο: έστελνε έναν σκύλο ή άνοιγε μια τρύπα στο πλάι με ένα βλήμα άρματος μάχης ή μια θωρακισμένη μπουλντόζα.
Μία ημέρα, ο στρατιώτης είπε ότι ένας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών εμφανίστηκε με δύο Παλαιστίνιους κρατούμενους – ένα 16χρονο αγόρι και έναν 20χρονο άνδρα – και είπε στα στρατεύματα να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες πριν μπουν σε κτίρια. Ο αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών ισχυρίστηκε ότι συνδέονταν με τη Χαμάς.
Όταν αμφισβήτησε την πρακτική αυτή, ένας από τους διοικητές του, του είπε: «“Είναι καλύτερα να ανατιναχθεί ο Παλαιστίνιος και όχι οι στρατιώτες μας”».
«Είναι αρκετά σοκαριστικό, αλλά μετά από μερικούς μήνες στη Γάζα [τείνεις να μην] σκέφτεσαι καθαρά», είπε ο στρατιώτης. «Είσαι απλά κουρασμένος. Προφανώς, προτιμώ να ζήσουν οι στρατιώτες μου. Αλλά, ξέρετε, ο κόσμος δεν λειτουργεί έτσι».
Ο στρατιώτης είπε ότι αυτός και οι σύντροφοί του αρνήθηκαν να συνεχίσουν την πρακτική μετά από δύο ημέρες και ήρθαν αντιμέτωποι με τον ανώτερο διοικητή τους γι’ αυτό. Ο διοικητής τους, ο οποίος αρχικά τους είπε να μην «σκέφτονται το διεθνές δίκαιο», λέγοντας ότι οι δικές τους ζωές ήταν «πιο σημαντικές», τελικά υποχώρησε, απελευθερώνοντας τους δύο Παλαιστίνιους, είπε ο στρατιώτης.
Το γεγονός ότι τους άφησαν ελεύθερους, είπε, του κατέστησε σαφές ότι δεν είχαν καμία σχέση με τη Χαμάς, «ότι δεν είναι τρομοκράτες».
Το CNN ήρθε σε επαφή με τον στρατιώτη από την οργάνωση Breaking the Silence, η οποία παρέχει βήμα στους Ισραηλινούς στρατιώτες να μιλήσουν.
Η οργάνωση Breaking the Silence παρείχε τρεις φωτογραφίες που απεικονίζουν τον ισραηλινό στρατό να χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες στη Γάζα.
Μια φωτογραφία δείχνει δύο στρατιώτες να προτρέπουν έναν πολίτη να προχωρήσει μπροστά σε ένα σκηνικό καταστροφής στη βόρεια Γάζα. Σε μια δεύτερη, δύο πολίτες που χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες κάθονται δεμένοι και με δεμένα μάτια. Μια τρίτη δείχνει έναν στρατιώτη να φυλάει έναν δεμένο πολίτη.
Μαρτυρίες Παλαιστινίων
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, στο αμερικανικό μέσο μίλησαν και πέντε Παλαιστίνιοι
«Ο στρατός μας πήρε με τζιπ και βρεθήκαμε μέσα στη Ράφα σε ένα στρατόπεδο», είπε ο 20χρονος Mohammad Saad, προσθέτοντας ότι κρατήθηκε εκεί για 47 ημέρες και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χρησιμοποιήθηκε για αναγνωριστικές αποστολές για να μην θέσει σε κίνδυνο τους Ισραηλινούς στρατιώτες.
«Μας έντυσαν με στρατιωτικές στολές, μας έβαλαν μια κάμερα και μας έδωσαν έναν μεταλλικό κόφτη», είπε. «Μας ζητούσαν να κάνουμε πράγματα όπως, ‘μετακινήστε αυτό το χαλί’, λέγοντας ότι έψαχναν για σήραγγες. ‘Βιντεοσκοπήστε κάτω από τις σκάλες’, μας έλεγαν. Αν έβρισκαν κάτι, μας έλεγαν να το βγάλουμε έξω. Για παράδειγμα, μας ζητούσαν να απομακρύνουμε αντικείμενα από το σπίτι, να καθαρίσουμε εδώ, να μετακινήσουμε τον καναπέ, να ανοίξουμε το ψυγείο και να ανοίξουμε το ντουλάπι», σημείωσε ο 20χρονος.
Οι στρατιώτες φοβόντουσαν, εξήγησε, τα κρυμμένα εκρηκτικά.
«Ήμουν τρομοκρατημένος»
«Συνήθως φορούσα τη στρατιωτική στολή, αλλά για την τελευταία αποστολή με πήραν με πολιτικά ρούχα», είπε ο Saad. «Πήγαμε σε μια τοποθεσία και μου είπαν ότι έπρεπε να κινηματογραφήσω ένα τανκ που είχε αφήσει πίσω του ο ισραηλινός στρατός. Ήμουν τρομοκρατημένος και φοβόμουν να το κινηματογραφήσω, οπότε με χτύπησαν στην πλάτη με το κοντάκι ενός τουφεκιού».
Οι σφαίρες ακούστηκαν καθώς πλησίαζε το τανκ και ο Saad είπε ότι τον πυροβόλησαν στην πλάτη. Ως εκ θαύματος, επέζησε και μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Soroka, στο Ισραήλ.
Δεν ήταν όλοι οι Παλαιστίνιοι που χρησιμοποιήθηκαν ενήλικες. Ο Mohammad Shbeir, 17 ετών, δήλωσε ότι αιχμαλωτίστηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες αφού σκότωσαν τον πατέρα και την αδελφή του κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι τους στο Khan Younis.
«Μου πέρασαν χειροπέδες και φορούσα μόνο το μποξεράκι μου», περιγράφει. «Με χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινη ασπίδα, με πήγαιναν σε κατεδαφισμένα σπίτια, σε μέρη που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα ή να περιέχουν νάρκες».
Το σχόλιο του IDF
Σε δήλωσή του στο CNN, ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι: «Οι οδηγίες και οι κατευθυντήριες γραμμές των IDF απαγορεύουν αυστηρά τη χρήση κρατούμενων πολιτών της Γάζας για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Τα σχετικά πρωτόκολλα και οι οδηγίες διευκρινίζονται συστηματικά στους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης».
Φωτογραφίες: Reuters