Παρασκευή, 9 Αυγ.
27oC Αθήνα

Ο Αλεξέι Ναβάλνι θα ήταν στην ανταλλαγή κρατουμένων Ρωσίας – Δύσης, λέει η συζύγός του

REUTERS/Leonhard Simon/File Photo
REUTERS/Leonhard Simon/File Photo

Η ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία, η μεγαλύτερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ήρθε έξι μήνες μετά το θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε σε φυλακή κάπου στα βάθη της Ρωσίας.

Λίγες μέρες μετά την ανταλλαγή κρατουμένων, η Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία και μεγαλύτερος πολέμιος του Βλαντιμίρ Πούτιν, θα ήταν μέρος της συμφωνίας αυτής. Αλλά δεν πρόλαβε…

Πριν από περίπου μια εβδομάδα, η Ρωσία παρέδωσε τους αντιφρονούντες, μαζί με Αμερικανούς και Γερμανούς υπηκόους, με αντάλλαγμα τον καταδικασμένο Ρώσο δολοφόνο Βαντίμ Κρασίκοφ και άλλους Ρώσους που κρατούνταν σε φυλακές της Δύσης.

Υποστηρικτές του Ναβάλνι δήλωσαν λίγο μετά τον θάνατό του στις 16 Φεβρουαρίου ότι εκείνος ήταν πολύ κοντά στο να περιληφθεί σε μια ανταλλαγή με τον Κρασίκοφ, μέλος της υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας FSB που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία για τη δολοφονία πρώην Τσετσένου μαχητή.

«Εκείνη την εποχή πολλοί θεώρησαν ότι ήταν αδύνατο, ότι το είχαμε επινοήσει. Αλλά τώρα τα πάντα είναι απολύτως ξεκάθαρα», δήλωσε η Ναβάλναγια σε βίντεο στο YouTube.

«Ο Πούτιν πράγματι συμφώνησε να παραδώσει πολιτικούς κρατουμένους με αντάλλαγμα κατασκόπους και δολοφόνους, και αυτό συνέβη. Αλλά όχι για τον Αλεξέι».

Στο βίντεό της, η Ναβάλναγια εκφράζει τη χαρά της για την απελευθέρωση την 1η Αυγούστου των οκτώ Ρώσων αντιφρονούντων, ωστόσο δήλωσε ότι νιώθει και λύπη. «Είχα πολύ καιρό να νιώσω τόση ανακούφιση και χαρά. Αλλά παράλληλα ένιωσα πολύ μεγάλη πικρία», είπε.

Πρόσθεσε ότι η ανταλλαγή με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και τη Γερμανίας έδειξε ότι η ρωσική αντιπολίτευση μπορεί να έχει σχέσεις με παγκόσμιους ηγέτες, οι οποίοι «δεν έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία».

Παράλληλα κατονόμασε τουλάχιστον 15 φυλακισμένους που συνεχίζουν να κρατούνται για κατηγορίες πολιτικού χαρακτήρα, όπως ο τεχνικός τηλεόρασης του Ναβάλνι, ο Ντάνιελ Χολόντνι, τρεις από τους δικηγόρους του Ναβάλνι καθώς και άλλοι πολιτικοί, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής, αφέθηκαν ελεύθεροι επίσης ο Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά και ο Ιλιά Γιασίν, το οποίο σημαίνει ότι οι πλέον επιφανείς αντίπαλοι του Κρεμλίνου βρίσκονται πλέον εκτός χώρας. Η ίδια η Ναβάλναγια επίσης δεν μπορεί να επιστρέψει στη Ρωσία, καθώς αυτή την εβδομάδα δικαστήριο επικύρωσε τη δικαστική απόφαση για τη σύλληψή της για συμμετοχή σε εξτρεμιστική οργάνωση, το οποίο σημαίνει ότι θα συλληφθεί εφόσον πατήσει το πόδι της σε ρωσικό έδαφος.

Παραμένει ασαφές κατά πόσο τα πρόσωπα που απελευθερώθηκαν και άλλα μέλη της ρωσικής αντιπολίτευσης θα καταφέρουν να εργαστούν από κοινού αποτελεσματικά και τι μπορούν να καταφέρουν.

Η Ναβάλναγια δήλωσε ότι θα απαιτηθεί τεράστια προσπάθεια και θυσίες, αλλά η απελευθέρωσή των κρατουμένων προσφέρει ελπίδα. «Μόλις πριν από μία εβδομάδα βρίσκονταν στην φυλακή, κλειδωμένοι πίσω από ατσάλινες πόρτες… Σήμερα είναι ελεύθεροι. Κάποια μέρα, το ίδιο θα συμβεί στη χώρα μας», κατέληξε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις