Ένας αμερικανός πολίτης, ο οποίος διέρρευσε τα ονόματα περισσότερων από 14.000 οροθετικών στη Σιγκαπούρη πιθανόν να έχει στην κατοχή του περισσότερους "ιατρικούς φακέλους" από τη βάση δεδομένων, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας.
Τον περασμένο μήνα έγινε γνωστό ότι για την διαρροή ευθύνεται ο Μίκι Φαρέρα-Μπροσέ, ο οποίος τον περασμένο χρόνο απελάθηκε μετά την καταδίκη του για μια σειρά από αδικήματα σε σχέση με ναρκωτικά και απάτες, καθώς και επειδή είχε αποκρύψει ότι ήταν και ο ίδιος οροθετικός.
Ο Μπροσέ είχε διαρρεύσει στο διαδίκτυο προσωπικά δεδομένα –ονόματα, αριθμούς ταυτότητας, αριθμούς τηλεφώνου και διευθύνσεις– 5.400 πολιτών της Σιγκαπούρης, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με HIV από τον Ιανουάριο του 2013 και 8.800 ξένων που είχαν διαγνωστεί από τον Δεκέμβριο 2011.[read4more]
Οι αρχές εκτιμούν ότι ο 33χρονος Αμερικανός είναι ο πρώην σύντροφος του Λερ Τεκ Σιάνγκ, του πρώην επικεφαλής της Εθνικής Μονάδας Δημόσιας Υγείας της Σιγκαπούρης, ο οποίος είχε καταδικαστεί γιατί φέρεται να βοήθησε τον Φαρέρα-Μπροσέ να πλαστοποιήσει τα ιατρικά του αρχεία, για να αποκρύψει ότι ήταν οροθετικός.
Ο ύποπτος διέμενε στη Σιγκαπούρη από το 2008 και πιστεύεται ότι βρίσκεται στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι γνωστό σε ποια χώρα. Σύμφωνα με τις αρχές, μάλιστα, ο Λερ έδωσε για εξέταση δικό του αίμα, δηλώνοντάς το ως του Φαρέρα-Μπροσέ, ώστε να επιτραπεί στον τελευταίο η είσοδος στη χώρα.
“Μπορεί να έχει ακόμα περισσότερα στοιχεία”
“Πολύ πιθανόν να έχει περισσότερους ιατρικούς φακέλους στην κατοχή του”, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο υπουργός Υγείας Γκαν Κιμ Γιόνγκ και πρόσθεσε ότι η αστυνομία συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν το ίντερνετ για ενδεχόμενες νέες διαρροές.
Ο Γκαν δεν διευκρίνισε το πιθανό περιεχόμενο αυτών των φακέλων ή γιατί η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο Μπροσέ μπορεί να διαθέτει περισσότερους ιατρικούς φακέλους.
Η διαρροή σημειώνεται λίγους μόλις μήνες μετά την κλοπή των φακέλων υγείας περίπου 1,5 εκατομμυρίου πολιτών της Σιγκαπούρης, ανάμεσά τους και του πρωθυπουργού, τον περασμένο χρόνο.
Μέχρι το 2015 δεν επιτρεπόταν σε ξένους οροθετικούς να επισκεφθούν τη χώρα ούτε ως τουρίστες.
Σήμερα όποιος επιθυμεί να παραμείνει εκεί για περισσότερες από 90 ημέρες υποβάλλεται σε υποχρεωτικό ιατρικό έλεγχο για να διαπιστωθεί ότι δεν είναι φορέας του AIDS.