Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι και 68ος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, κέρδισε σήμερα μια δίκη στην οποία είχε αντίδικο τον πρώην συνέταιρό του Μπόρις Μπερεζόφσκι και άλλοτε ισχυρό ολιγάρχη της Ρωσίας.
Ο τελευταίος, είχε καταθέσει αγωγή εναντίον του διεκδικώντας 6 δισ. δολάρια διότι υποστήριζε πως τον εκφόβισε για να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία που είχαν αγοράσει αμέσως μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
«Διαπίστωσα ότι ο κ. Μπερεζόφσκι υπήρξε ένας αδιάφορος και αναξιόπιστος μάρτυρας, ο οποίος θεωρεί την αλήθεια κάτι μεταβατικό και εύπλαστο», ανέφερε η πρόεδρος του δικαστηρίου Ελίζαμπεθ Γκλόστερ, καθώς ο Μπερεζόφσκι την άκουγε καθιστός, ανέκφραστος, φορώντας γκρίζο κοστούμι και λευκό πουκάμισο αλλά όχι γραβάτα.
«Τα στοιχεία που έδινε ήταν ορισμένες φορές εκ προθέσεως αναξιόπιστα· ορισμένες φορές σαφέστατα κατασκεύαζε στοιχεία, διότι δυσκολευόταν να δώσει απαντήσεις», πρόσθεσε η Γκλόστερ.
Η απόφαση τερματίζει μια νομική οδύσσεια η οποία από τους διαδρόμους του Κρεμλίνου και τους φορολογικούς παραδείσους έφθασε τελικά στο σύγχρονο γυάλινο κτίριο του δικαστηρίου του Λονδίνου.
Ο Μπερεζόφσκι, ένας πρώην μαθηματικός ο οποίος είχε αποκτήσει πρόσβαση στο Κρεμλίνο επί των ημερών του πρώην προέδρου Μπόρις Γέλτσιν, υποστήριζε ότι ο Αμπράμοβιτς τον είχε απειλήσει ότι οι ρωσικές αρχές θα τον κατεδίωκαν εάν δεν πουλούσε την τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, την Sibneft, σε εξευτελιστική τιμή.
Ο Αμπράμοβιτς, ο 68ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία που υπολογίζεται σε 12,1 δισ. δολάρια, αρνείται ότι ο Μπερεζόφσκι είχε μερίδιο στην εταιρία και λέει ότι απλώς τον πλήρωνε για πολιτική κάλυψη και προστασία.
Ο Μπερεζόφσκι είχε κατηγορήσει επίσης τον Αμπράμοβιτς ότι πούλησε χωρίς την άδειά του τις μετοχές του στην βιομηχανία αλουμινίου RUSAL.
Tο πιο ενδιαφέρον κομμάτι της δίκης, που είχε χαρακτηριστεί από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως «η νομική μάχη της χρονιάς», ήταν η κατάθεση του Μπερεζόφσκι, από την οποία προέκυψε και η πραγματική διαφορά των δύο ανδρών: ο Μπερεζόφσκι, ο ισχυρότερος «ολιγάρχης» της προεδρίας Μπόρις Γέλτσιν και βασικός χρηματοδότης του πρώην ηγέτη της Ρωσίας , παραδέχτηκε πως απέκτησε «πολιτική επιρροή» χάρη στις στενές σχέσεις του με την οικογένεια Γελτσιν, την οποία όμως απώλεσε απότομα όταν ήρθε στα πράγματα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ή εχθρότητα του οποίου τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τη Ρωσία και να εγκατασταθεί μόνιμα στο Λονδίνο.
Ως γνωστόν, το «διαζύγιο» Πούτιν και Μπερεζόφσκι επισημοποιήθηκε με την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον δεύτερο από δικαστήριο της Μόσχας, με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και παράνομες επιχειρηματικές συναλλαγές. Μαζί με το Ρώσο μεγιστάνα, είχε κατηγορηθεί τότε και ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας «Aeroflot» Νικολάι Γκλουσκόφ.
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, αντίθετα, ανήκει στη «νέα γενιά» των Ρώσων ολιγαρχών που μοίρασαν μεταξύ τους την δημόσια περιουσία μετά την αλλαγή φρουράς στο Κρεμλίνο.