Τετάρτη, 24 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Ο άνθρωπος που έλυσε το Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά! Έσπαγαν το κεφάλι τους 300 χρόνια

Ο άνθρωπος που έλυσε το Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά! Έσπαγαν το κεφάλι τους 300 χρόνια

Είχε προκαλέσει αμηχανία στους μαθηματικούς για αιώνες. Τα λαμπρότερα μυαλά του κόσμου προσπαθούσαν να το λύσουν εδώ και 300 χρόνια. Ο Βρετανός Andrew Wiles κατάφερε τελικά να λύσει την εξίσωση.

Το Τελευταίαο Θεώρημα του Φερμά διατυπώθηκε πρώτη φορά το 1638 από τον Φερμά με τη μορφή χειρόγραφης σημείωσης σε βιβλίο. Είχε μάλιστα ισχυριστεί πως έχει την απόδειξη του θεωρήματος αλλά είναι τόσο μεγάλη που δεν χωρούσε στη σημείωση. Το Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά διατυπώνεται ως εξής: τρεις θετικοί ακέραιοι αριθμοί a, b, και c δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την εξίσωση an + bn = cn για κάθε ακέραιο αριθμό n μεγαλύτερο από το δύο. Επομένως, χωρίς τη χρήση μαθηματικών συμβόλων μπορεί να εκφραστεί: Είναι αδύνατον να χωρίσεις οποιαδήποτε δύναμη μεγαλύτερη της δεύτερης σε δύο ίδιες δυνάμεις.

Στη δεκαετία του 1990 ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Andrew Wiles έλυσε οριστικά το πρόβλημα και αυτή την εβδομάδα του απονεμήθηκε το διάσημο βραβείο Abel και το χρηματικό ποσό των 700.000 δολαρίων. “Είναι τεράστια τιμή… το Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά ήταν το πάθος μου από μικρή ηλικία και λύνοντάς το ένιωσα την απίστευτη αίσθηση της ολοκλήρωσης”.

“Πάντα ήλπιζα ότι η λύση μου σε αυτό το πανάρχαιο πρόβλημα θα εμπνεύσει πολλούς νέους ανθρώπους να καταπιαστούν με τα μαθηματικά και να εργαστούν επάνω στις προκλήσεις αυτού του όμορφου και συναρπαστικού αντικειμένου”.

Το βραβείο, που συχνά περιγράφεται ως το Νόμπελ των μαθηματικών, του απονεμήθηκε από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων, με την επίσημη τελετή να γίνεται παρουσία του διαδόχου του θρόνου της Νορβηγίας Haakon τον Μάιο.

“Ο Wiles είναι ένας από τους πολύ λίγους μαθηματικούς, αν όχι ο μοναδικός, του οποίου η απόδειξη ενός θεωρήματος έγινε είδηση σε όλο τον κόσμο. Το 1994 έλυσε το Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά που εκείνη την εποχή ήταν το πιο διάσημο και μακρόχρονα άλυτο πρόβλημα στην ιστορία του αντικειμένου”, δήλωσε η επιτροπή Abel.

Πηγή: Cnn

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε