Κυριακή, 18 Αυγ.
30oC Αθήνα

Ο Άντονι Μπλίνκεν επιστρέφει στη Μέση Ανατολή με την ελπίδα μιας εκεχειρίας στη Γάζα

Ο Άντονι Μπλίνκεν επιστρέφει στη Μέση Ανατολή με την ελπίδα μιας εκεχειρίας στη Γάζα

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν αναχώρησε το Σάββατο (17.08.2024) από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας της Ουάσινγκτον να επιτύχει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αναχώρησε αεροπορικώς από τη βάση Άντριους, στο Μέριλαντ, πρόκειται να προσγειωθεί στο Τελ Αβίβ και να έχει συναντήσεις με ισραηλινούς αξιωματούχους προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη διάρκεια των προηγούμενων ταξιδιών του, ο Μπλίνκεν είχε μεταβεί και σε αραβικά κράτη της περιοχής. Αυτή τη φορά δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής κανένας επιπλέον σταθμός.

Πρόκειται για το ένατο ταξίδι του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το ταξίδι αυτό, για το οποίο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέβαλε τις διακοπές του, πραγματοποιείται έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στην Ντόχα με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας, όπως έχει ζητήσει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως πραγματοποιήθηκαν πρόοδοι στις συνομιλίες μετά την υποβολή, την Παρασκευή, μιας νέας συμβιβαστικής πρότασης, η οποία υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Ο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή ότι μια «συμφωνία» είναι κοντά, όμως η Χαμάς απάντησε κάνοντας λόγο για «αυταπάτη» και καταγγέλλοντας χθες, Σάββατο, «τις αμερικανικές υπαγορεύσεις».

Η Χαμάς απορρίπτει κάθε τροποποιημένη πρόταση συμβιβασμού και ζητάει την εφαμρογή του σχεδίου που ανακοινώθηκε από τον Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου.

Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχθηκε πως η διαδικασία δεν βρίσκεται «στην τελική φάση» της και ανέφερε πως διπλωμάτες ετοιμάζουν αυτή τη στιγμή ένα «πυρήνα εφαρμογής» ώστε να εφαρμοσθούν γρήγορα οι όροι ενδεχόμενης συμφωνίας.

Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα ήταν μείζων νίκη για τον Τζο Μπάιντεν, τη στιγμή που το Δημοκρατικό Κόμμα ετοιμάζεται να συνεδριάσει στο Σικάγο για να επικυρώσει την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις