Η είδηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κορονοϊό έκανε κάποιους ακόμη και να μειδιάσουν. Η μεταφορά του στο νοσοκομείο και ιδίως η εικόνα του καταρρακωμένου προέδρου σόκαρε. Του χορηγείται κοκτέιλ αντισωμάτων και Remdesivir και ο ίδιος προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να πείσει πως είναι καλά.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μείνει αρκετές μέρες στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed, όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τον Λευκό Οίκο το βράδυ της Παρασκευής (σ.σ. ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδας).
Ο 74χρονος (και παχύσαρκος) Ντόναλντ Τραμπ είναι «ασθενής υψηλού κινδύνου». Ίσως γι’ αυτό αποφασίστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και να μην παραμείνει, όπως η Μελάνια, στον Λευκό Οίκο. Είχε πυρετό και κόπωση, έχει γίνει γνωστό. Υπήρξαν αναφορές πως δυσκολευόταν και να αναπνεύσει, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Μόλις έναν μήνα πριν από τις εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ περνά ίσως την πιο δύσκολη στιγμή του. Αρνήθηκε να μεταφέρει τις αρμοδιότητές του στον (αρνητικό σε τεστ για κορονοϊό) αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς. Μάλλον ήθελε να δείξει πως η κατάσταση της υγείας του δεν είναι τόσο σοβαρή όσο φαντάζονται κάποιοι. Μάλλον αυτός είναι και ο λόγος που πρώτα βιντεοσκόπησε ένα μικρό video μέσα στον Λευκό Οίκο για να απευθυνθεί στον κόσμο, μετά περπάτησε έως το ελικόπτερο Marine One που θα τον μετέφερε στο νοσοκομείο και λίγο αφού έγινε η εισαγωγή, έστειλε κι ένα tweet για να πει πως… «είμαι καλά, νομίζω».
Going welI, I think! Thank you to all. LOVE!!!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 3, 2020
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 2, 2020
Στον Τραμπ εκτός από τη ρεμδεσιβίρη (σ.σ. φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον Έμπολα), χορηγείται και πειραματική θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα. Του έχει χορηγηθεί επίσης ψευδάργυρος, βιταμίνη D, φαμοτιδίνη, μελατονίνη και ασπιρίνες. Ο γιατρός του Λευκού Οίκου, Σον Κόνλεϊ ανακοίνωσε ότι ήδη ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της θεραπείας με ρεμδεσιβίρη και ο πρόεδρος «ξεκουράζεται». Δεν έχει χρειαστεί να του παρασχεθεί οξυγόνο.
Η ρεμδεσιβίρη έχει τη δυνατότητα να μειώνει το χρόνο ανάρρωσης ενός ασθενούς στις 11 μέρες, καθώς εμποδίζει τον κορονοϊό από το να εξαπλωθεί στον οργανισμό.
Ο Τραμπ έπεσε θύμα της αλαζονείας που έδειξε προς την πανδημία όλο αυτό το διάστημα. Το έπαθαν νωρίτερα από εκείνον οι Μπόρις Τζόνσον και Ζαΐρ Μπολσονάρο. Γιατί τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως στον Λευκό Οίκο η μάσκα ήταν… άγνωστη λέξη. Και όχι μόνο αυτό αλλά φαίνεται πως ήταν γνωστό από τις αρχές της εβδομάδας στη Δυτική Πτέρυγα πως η Χόουπ Χικς, μια από τις πιο στενές συνεργάτιδες του Τραμπ ήταν θετική στον ιό και παρ’ όλα αυτά ταξίδεψε μαζί του στο Κλίβελαντ και τη Μινεσότα, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος πήγε σε τρεις εκδηλώσεις στο Νιου Τζέρσεϊ. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί από τους στενούς του συνεργάτες είναι θετικοί στον κορονοϊό.
Ο ασθενής Ντόναλντ Τραμπ και τα τρία σενάρια
Η κατάσταση της υγείας του Αμερικανού προέδρου είναι πρώτο θέμα παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη δύναμη στον πλανήτη, βρίσκονται έναν μήνα πριν από τις εκλογές και ο πρόεδρος τους είναι στο νοσοκομείο με κορονοϊό.
Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ και η κατάσταση της υγείας του Ντόναλντ Τραμπ απασχολεί μεγάλα ΜΜΕ και το γερμανικό Spiegel Online παρουσιάζει τα τρία σενάρια μετά την εισαγωγή του Αμερικανού προέδρου στο νοσοκομείο.
Click4more Ο Τραμπ tweet-αρει μέσα από το νοσοκομείο: «Πάω καλά, νομίζω»
Το πρώτο σενάριο είναι να εξελιχθεί η όλη κατάσταση σε -πολιτική- καταστροφή του Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων. «Ο Τραμπ βρίσκεται ήδη σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πολύ πίσω από τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν (…) Η είδηση της μόλυνσής του από κορονοϊό μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα -εις βάρος του (…) Mέχρι πρόσφατα ο Τραμπ δήλωνε ότι στην κρίση του κορονοϊού τα χειρότερα έχουν περάσει».
Το δεύτερο σενάριο βλέπει τον Τραμπ να βγαίνει ενισχυμένος. Κάπως έτσι: «Ο Τραμπ ανάρρωσε από τον κορονοϊό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σχετικά χωρίς προβλήματα. Έπειτα εμφανίζεται ως ο μεγάλος νικητής στο υπόλοιπο της προεκλογικής εκστρατείας. Θα παρουσιάσει την γρήγορη ανάρρωση ως απόδειξη της προσωπικής του δύναμης, θα εμφανιστεί άτρωτος. Κλασικός Τραμπ».
Το τρίτο και πιο δυσοίωνο σενάριο βλέπει «πολιτική κρίση». Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα: «Εάν ο Τραμπ απουσιάζει επί μακρόν λόγω σοβαρής ασθένειας, ο αντιπρόεδρος Mάικ Πενς θα μπορούσε να αναλάβει τα καθήκοντά του (…) Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια μόνιμη, σοβαρή ασθένεια του Τραμπ θα βύθιζε τις ΗΠΑ σε κρίση. Ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι ούτε οι Δημοκρατικοί έχουν σχέδιο για το πώς να το αντιμετωπίσουν πολιτικά (…) Αν οι Ρεπουμπλικάνοι λόγω της ασθένειας του Τραμπ προσπαθήσουν να αναβάλουν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να το αποτρέψουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πιθανότατα αυτό θα έκαναν. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η επικεφαλής των Δημοκρατικών Νάνσυ Πελόσι θα ψηφίσει υπέρ της αναβολής τώρα που η νίκη για το κόμμα της φαίνεται τόσο κοντά».
Aπό την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Ο πρόεδρος Τραμπ έπεσε θύμα της δικής του ύβρεως. Με το να κυκλοφορεί χωρίς μάσκα και χωρίς να τηρεί αποστάσεις μέσα στα πλήθη, επλήγη ο ίδιος. Ένα μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά: τεσσεράμισι εβδομάδες πριν από τις εκλογές οι ΗΠΑ βιώνουν μια καμπή στον προεκλογικό αγώνα. Μια εκλογική μονομαχία που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με άλλη ως προς το δράμα παίρνει άγνωστες μέχρι τώρα διαστάσεις».
Και η Handelsblatt επιχειρεί σε σχόλιο μια εκτίμηση για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η ασθένεια του Τραμπ στην έκβαση της προεκλογικής του εκστρατείας: «Βραχυπρόθεσμα η μόλυνση με κορονοϊό προκαλεί στον Τραμπ πολιτική αναστάτωση. Μένουν ακόμη τέσσερις εβδομάδες μέχρι τις εκλογές. Και κανείς δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή αν η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί (…) Aν ο πρόεδρος αναρρώσει γρήγορα, χωρίς σοβαρά συμπτώματα, θα μπορούσε ακόμη και να φέρει την ασθένεια υπέρ του. Στη Βραζιλία για παράδειγμα ο Μπολσονάρο, μετά την ανάρρωσή του, βγαίνει ενισχυμένος στις δημοσκοπήσεις».
Με πληροφορίες από CNN και Deutsche Welle