Η Γαλλία θρηνεί το θάνατο 17 αθώων ανθρώπων. Όλοι τους θύματα τυφλού μίσους που γεννά τρομοκρατία. Μια μέρα μετά το αιματηρό τέλος των δυο ομηριών στο Παρίσι, η χώρα προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της. Όμως ακόμη είναι πολύ νωρίς.
Σε όλη τη Γαλλία το θέμα συζήτησης είναι ένα: τα λάθη της αστυνομίας που οδήγησαν στο θάνατο τεσσάρων ομήρων στην ομηρία που έγινε στο εβραϊκό παντοπωλείο στην περιοχή Πορτ ντε Βενσέν από τον Αμεντί Κουλιμπαλί και την άφαντη έως τότε 27χρονη σύντροφό του Χαγιάτ Μπουμεντίν.
Ο απόηχος των όσων έγιναν χθες δεν λέει να κοπάσει. Και πως γίνεται όταν έχουν χάσει άδικα τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι; Η εισαγγελία ανακοίνωσε πως οι τέσσερις όμηροι που σκοτώθηκαν στο Πορτ ντε Βενσέν, πέθαναν από τα πυρά του δράστη. Ήταν μια προσπάθεια να πάρει από την αστυνομία μια ακόμη ευθύνη για το φιάσκο.
Γιατί αυτό ήταν η επιχείρηση στο Πορτ ντε Βενσέν: φιάσκο. Ξεκίνησε καθυστερημένα και όχι την ίδια ώρα που ξεκίνησε και εκείνη στο Νταμαρτίν εν Γκελ, όπου τα αδέρφια Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, οι δράστες της σφαγής στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo με τους 12 νεκρούς, κρατούσαν έναν όμηρο.
Η επιχείρηση έχει καταγραφεί καρέ καρέ. Video που κάνουν το γύρο του κόσμου δείχνουν όχι μόνο τη στιγμή που οι αστυνομικοί μπαίνουν στο παντοπωλείο αλλά και τη στιγμή που εκτελούν τον 32χρονο Αμεντί Κουλιμπανί, τον φανατικό ισλαμιστή που υποστήριξε πως γνώριζε τους μακελάρηδες του Charlie Hebdo και πως τον χρηματοδοτούσε το Ισλαμικό Κράτος.
Το σώμα του τινάζεται καθώς δέχεται τον καταιγισμό σφαιρών από τους πάνοπλους αστυνομικούς και πέφτει νεκρός στο πεζοδρόμιο έξω από εβραϊκό παντοπωλείο, όπου για σχεδόν τρεις ώρες κράτησε ομήρους 10 ανθρώπους.
Οι φωτογραφίες ανθρών της σήμανσης, με τις ειδικές στολές, να εξετάζουν τη σορό του κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών πρακτορίων. Αναζητούν στοιχεία που θα οδηγήσουν στη συνεργό και σύντροφό του, που εκμεταλλευόμενη την αναμπουμπούλα στη διάρκεια της επιχείρησης, κατάφερε να ξεφύγει.
ΟΙ εικόνες στοιχειώνουν τη Γαλλία και θα τη στοιχειώνουν για πολύ καιρό ακόμα. Όπως και ο φόβος πως ο εφιάλτης δεν τελείωσε. Μόλις ξεκίνησε…
Φωτογραφίες: EPA