Ένας άνδρας, που δήλωσε ότι είναι ο Μούσα Ιμπραχίμ, ο εκπρόσωπος του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, διέψευσε ότι τον συνέλαβαν οι άνδρες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στην περιοχή της Σύρτης.
“Η πληροφορία αυτή είναι ψεύτικη, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Βρισκόμουν κοντά στο μέτωπο της Σύρτης μαζί με 23 μαχητές. Επί μιάμιση ημέρα δεχόμασταν επίθεση από πολύ καλά οπλισμένους αντάρτες. Είχαμε νεκρούς”, είπε ο άνδρας αυτός μιλώντας τηλεφωνικά στο συριακό τηλεοπτικό κανάλι Αράι.
“Στη συνέχεια μπορέσαμε να φύγουμε και να πάμε σε άλλα μέτωπα”, πρόσθεσε.
Την Πέμπτη, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο είχε ανακοινώσει ότι ο Μούσα Ιμπραχίμ συνελήφθη στη Σύρτη, κάτι που διαψεύστηκε την επόμενη ημέρα από μια φιλοκανταφική ιστοσελίδα.
Στο μεταξύ, οι στρατιώτες του νέου καθεστώτος της Λιβύης έδωσαν στους κατοίκους της Σύρτης δύο ημέρες ώστε όσοι από αυτούς το επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη που πολιορκείται εδώ και δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ.
Παρά την πολυήμερη πολιορκία, οι στρατιώτες του Συμβουλίου αντιμετωπίζουν σφοδρή αντίσταση στη Σύρτη. Ελέγχουν μεν το λιμάνι και το αεροδρόμιο αλλά δεν μπορούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στην υπόλοιπη πόλη όπου ελεύθεροι σκοπευτές τους επιτίθενται κάθε φορά που προσπαθούν να πλησιάσουν στο κέντρο.
Σύμφωνα με καταμέτρητη της Ερυθράς Ημισελήνου από τους 70.000 κατοίκους της πόλης οι 18.000 είχαν ήδη φύγει μέχρι την περασμένη Τετάρτη.
Στο μεταξύ, στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης ξανάρχισαν οι πτήσεις εμπορικών αεροσκαφών και ένας αεροπλάνο των Τουρκικών Αερογραμμών που προερχόταν από την Κωνσταντινούπολη ήταν το πρώτο που προσγειώθηκε μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, τον Αύγουστο.
Λιβυκές και τουρκικές σημαίες κυμάτιζαν στο χώρο του αεροδρομίου ενώ μέσα στο κτίριο οι επιβάτες περίμεναν υπομονετικά για να επιβιβαστούν. “Πηγαίνουμε στην Τουρκία για δουλειέες επειδή έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που ταξιδέψαμε. Χαιρόμαστε κι ευχαριστούμε το θεό που ξανάρχισαν οι πτήσεις”, είπε ένας από αυτούς.
Τον Μάρτιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε επιβάλει ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τα πολιτικά αεροσκάφη στη Λιβύη, προκειμενου να προστατευθούν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που δέχονταν επίθεση από τις δυνάμεις του Καντάφι. Ένας διπλωμάτης είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι το τουρκικό αεροσκάφος πιθανότατα έλαβε ειδική άδεια για να μπει στη χώρα.