Έκκληση στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών 50% στην Κίνα αν το Πεκίνο δεν πάρει πίσω τα αντίμετρα που ανήγγειλε, φέρεται να απηύθυνε ο Έλον Μασκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post».
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Έλτον Μασκ εξαπέλυσε μπαράζ αναρτήσεων στα social media επικρίνοντας τον επικεφαλής των συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς που επέβαλε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η απόπειρα παρέμβασης του δισεκατομμυριούχου και υπουργού του Τραμπ δεν υπήρξε επιτυχής, προς το παρόν τουλάχιστον.
Ο Έλον Μασκ δημοσίευσε στο X ένα βίντεο στο οποίο ο οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν επαινεί τα οφέλη της διεθνούς εμπορικής συνεργασίας -«την απρόσωπη λειτουργία των τιμών»- όπως το έθεσε, αναλύοντας τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός απλού ξύλινου μολυβιού.
— Elon Musk (@elonmusk) April 7, 2025ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που μπορεί να κατασκευάσει μόνος του ένα μολύβι. Το ξύλο έρχεται από ένα δέντρο που κόπηκε στην Ουάσινγκτον. Για να κόψει κάποιος το δέντρο χρειάστηκε ένα πριόνι για το οποίο απαιτήθηκε ατσάλι που με τη σειρά του ήρθε από σιδηρομεταλλεύματα. Ο γραφίτης ήρθε από ορυχεία στη Νότια Αφρική και η γόμα από ένα δέντρο στην Ασία που εισήχθη από τη νότια Αμερική με τη βοήθεια επιχειρηματιών και της βρετανικής κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μίλτον Φρίντμαν στο βίντεο.
Το Σαββατοκύριακο ο Μασκ είχε βάλει στο στόχαστρό του τον σύμβουλο του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, ο οποίος θεωρείται αρχιτέκτονας του σχεδίου επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ.
Σχολιάζοντας ένα βίντεο με τον Ναβάρο να εξηγεί τη λογική των δασμών, ο Μασκ έγραψε «ένα PhD στην οικονομία από το Χάρβαρντ είναι κακό πράγμα, όχι καλό».
Σημειώνεται ότι ο Έλον Μασκ, ο οποίος είναι μεταξύ άλλων, και ιδιοκτήτης της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, θεωρεί εδώ και καιρό τους δασμούς επιζήμιους για τους επιχειρηματικούς στόχους μεγάλων εταιρειών.
Η Tesla είδε τις τριμηνιαίες πωλήσεις της να κατρακυλούν εν μέσω αντιδράσεων για το έργο του Έλον Μασκ στο υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE). Οι μετοχές της εταιρείας έχουν καταγράψει απώλειες άνω του 42% από την αρχή του 2025.